Everstiluutnantti MTV:lle: Sota voi kestää todella pitkään – mikä olisi pahin skenaario Ukrainan kannalta?

Mikä olisi pahin skenaario Ukrainan kannalta?"Keinot voivat koventua huomattavasti" 1:13
– Jos hyökkäys ei etene halutulla tavalla, jotain täytyy tehdä toisin ja yksi ase on, että ruuvia täytyy kiristää, everstiluutnantti Jukka Heinänen arvioi Venäjän toimia Ukrainan sodassa.

Venäjän hyökkäykset Ukrainaan ovat kestäneet nyt kuusi päivää. Everstiluutnantin mielestä tämä on vasta alkusoittoa.

Maanpuolustuskorkeakoulun everstiluutnantti Jukka Heinänen ajattelee, että Venäjän sotilaalliset toimet koventuvat huomattavasti muun muassa siten, että Venäjä alkaa tehdä suoria hyökkäyksiä Ukrainan siviilikohteisiin ja voimalaitoksiin.

– Tämä on varmasti edessä, jos sota etenee.

Joitakin yksittäisiä hyökkäyksiä voimalaitoksiin ja öljynjalostamoihin on jo raportoitu, Heinänen kertoo.

Videokuvaa Kiovasta: TV-torniin osunut pääkaupungissa 0:59

Sota Heinäsen mukaan laajenee koskettamaan koko yhteiskuntaa ja sota voi kestää todella pitkään.

Venäjä on ilmoittanut, että se ei aio vetäytyä Ukrainasta ennen kuin Ukraina on demilitarisoitu ja Krimin niemimaa tunnustettu osaksi Venäjää. Heinäsen mukaan kyseessä olisi Ukrainan täydellinen antautuminen.

– Uskon, että Venäjällä ja (Venäjän presidentti Vladimir) Putinilla on tarve säilyttää kasvonsa tässä. Jos hyökkäys ei etene halutulla tavalla, jotain täytyy tehdä toisin ja yksi ase on, että ruuvia täytyy kiristää.

Ukrainan ja Venäjän delegaatiot kokoontuivat eilen lähelle Valko-Venäjän ja Ukrainan rajaa neuvottelemaan mahdollisesta sodan lopettamisesta Ukrainassa. Neuvottelut päättyivät tuloksettomina.

– Toinen (Ukraina) haluaa, että Venäjä poistuu kokonaan maasta ja toinen (Venäjä) sanoo, että käytännössä toisen on antauduttava. Aika paljon on vielä neuvoteltavaa.

Maiden on tarkoitus kokoontua neuvottelemaan uudelleen huomenna keskiviikkona, venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Miksi Ukraina haluaa kertoa tappioistaan?

Everstiluutnantti Heinänen muistuttaa, että olemme pitkälti Ukrainan itsensä ilmoittamien lukujen varassa.

– Tappioista ei koskaan kerrota täyttä totuutta, Heinänen sanoo.

Hänen mukaansa on myös varsin todennäköistä, että kumpikaan osapuolista, niin Ukraina kuin Venäjäkään, ei välttämättä tiedä tappioitaan tarkalleen. Suuruusluokka tiedetään, mutta ei tarkkoja lukuja.

Sen Heinänen osaa sanoa, että Venäjän tappiot ovat moninkertaiset Ukrainaan verrattuna. Ukrainan osalta puhutaan sadoista kuolleista, Venäjän kohdalla taas useammista tuhansista kuolleista.  

Kiovan ympärille ’’kiristysrengas’’ – vaikeuttaa huoltotoimia Kiovaan

Venäjä aikoo muodostaa Kiovan ympärille Heinäsen mukaan ’’kiristysrenkaan’’, joka luo lisää painetta niin kansalaisia ja Ukrainan hallitustakin kohtaan. Heinänen kertoo, että venäläiset ovat rakentaneet Kiovan ympärille eristyspisteitä, joilla eristetään liikenne Kiovaan ja sieltä ulos.

– Sinne on vaikeaa saada enää elintarvikkeita ja muita selviytymiseen tarvittavia tarvikkeita. Kun puhutaan viikosta tai kahdesta, niin kyllä se alkaa vaikuttaa ihmisten arkeen todella merkittävästi.

Heinänen on luottavainen, että Ukraina saa toimitettua monien maiden lahjoittamat aseelliset ja humanitaariset avustukset perille asti.

Sota-asiantuntijana Heinänen itse hajauttaisi avustukset moniin toimituseriin siltä varalta, jos avustuskuljetus ja vihollinen sattuisivat kohtaamaan.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tilannetta tiiviisti.

Lue myös:

    Uusimmat