Ukrainan sota nyt: Ukrainan mukaan Venäjä valmistelee provokaatiota – Harkovassa räjähdys sairaalan lähellä

MTV Uutiset Live Logo LIVE
MTV Uutiset Live seuraa Ukrainan tilanteen kehittymistä

Seuraamme Ukrainan sodan ajantasaista tilannetta tässä artikkelissa.

Ukrainan sodan tilanne tiivistetysti:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina
  • YK: Ukrainasta on lähtenyt pakolaisiksi yli 660 000 ihmistä
  • Kiovan lähistöllä on satelliittikuvien mukaan yli 64 kilometriä pitkä venäläinen sotilaskolonna
  • Suomi toimittaa Ukrainalle puolustusmateriaaliapua, joka sisältää myös aseellista apua
  • EU sulkee ilmatilansa kaikilta venäläisiltä lentokoneilta
  • Brittimediat: Venäjän syytetään käyttäneen maanantaina termobaarista pommia 

0.57: Puolan presidentti Andrzej Duda kertoo Twitterissä juuri keskustelleensa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. 

– Ihmisiä Kharkovassa, Kiovassa, Zhytomyrissä ja kymmenissä, sadoissa kaupungeissa ja kylissä on tapettu. Mutta ne, jotka elävät, taistelevat eivätkä menetä henkeään!

0.46: Maailmanpankki kertoo valmistelevansa kolmen miljardin arvoista tukipakettia Ukrainalle. 

0.40: United Airlines vahvisti eilen tiistaina, että se on väliaikaisesti keskeyttänyt lennot Venäjän ilmatilan kautta. United lensi vielä viime päivinä ilmatilan kautta Intiaan. 

0.35: Slovenian ulkoministeriö kertoo maan Harkovassa sijaitsevan konsulaatin tuhoutuneen eilen Venäjän raketti-iskussa.

Maan Ukrainan-suurlähetystö julkaisi Twitterissä videon, jossa näkyy konsulaatin tuhoutuminen. Ulkoministeriö on uudelleentwiitannut sen.

– Tämä kauhistuttava teko ei jää ilman seurauksia, twiitissä kirjoitetaan.

0.25: Kansainvälinen tuomioistuin järjestää ensi viikolla julkiset kuulemiset Ukrainan kansanmurhasyytöksistä. 

Tiistaisessa lausunnossa kerrotaan, että julkiset kuulemiset järjestetään ensi maanantaina ja tiistaina. Venäjä on väittänyt Luhanskin ja Donetskin alueilla tapahtuvan kansanmurhia ja toteuttaneen "erityisen sotilasoperaation". Ukraina sen sijaan on syyttänyt Venäjää "kansanmurhan suunnittelusta maassa". 

0.18: Helsingin Sanomat kertoo, että Ukrainan parlamentin mukaan Mariupolin kaupunkiin on annettu ilmahyökkäysvaroitus.

00.08: Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on turhautunut harvinaisen näkyvästi Venäjän sotatoimien huonoon edistymiseen sekä niiden laajaan kansainväliseen vastustukseen.

Venäjän tuntija Hanna Smith arvioi Putinin käytöstä MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa:

Miten Venäjän tuoreita reaktioita pakotteisiin ja aseapuun pitäisi tulkita? 7:40

23.48: The Kyiv Independent kertoo Venäjän pommittavan Kiovan aluetta. Lähteenä tiedolle on Ukrainan valtion erityisviestintäpalvelu.

Tällä hetkellä hyökkäyksen kohteena olevat kaupunginosat ovat Rusanivka, Kurenivka, Boiarka ja Kiovan kansainvälisen lentokentän lähellä oleva alue tai Zhuliany. Myös Bila Tserkvassa, Kiovan alueen kaupungissa, on kuulunut voimakas räjähdys. 

23.45: Kanada estää venäläisten laivojen pääsyn maan satamiin ja vesille.

23.40: CNN:n mukaan isku Harkovassa on osunut sairaalan lähellä sijaitsevaan kerrostaloon.

Räjähdys sairaalan lähellä tapahtui muutama tunti sen jälkeen, kun sotilaallinen isku aiheutti merkittäviä vahinkoja Harkovan aluehallintorakennukselle.

CNN:n varmentamalla videolla näkyy, kuinka tulipalo riehuu selvästi vaurioituneessa kerrostalokompleksissa. Kadun toisella puolella sijaitsee sairaala.

23.30: Kandan valtiovarainministerin mukaan maa tulee arvioimaan kaikkia venäläisten oligarkkien omistuksia maassa.

23.26: Sosiaalisen median palvelu Snapchat kertoo lopettavansa mainosmyynnin Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

– Emme hyväksy tuloja Venäjän valtion omistamilta yhteisöiltä, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

Sovelluksen toiminta jatkuu normaalisti Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Venäjällä, sillä yhtiö katsoo sen olevan tärkeä kommunikointiväline perheille ja ystäville.

23.21: – Venäjä tukee diplomatiaa, joka perustuu kaikkien maiden aseman kunnioittamiseen ja tasa-arvoon, mutta toistaiseksi emme näe sitä, maan lähetilläs Gatilov on sanonut venäläismedia Rian mukaan.

23.13: Venäläismedia Rian mukaan maan lähettiläs Gatilov on kertonut libanonilaisen televisiokanavan haastattelussa, että Länsi- ja Itä-Euroopasta olisi tullut aika poistaa ydinaseet. 

23.01: Euroopan parlamentti hyväksyi tänään päätöslauselman, jossa se kehotti EU:n toimielimiä "työskentelemään sen puolesta, että Ukrainalle myönnettäisiin EU-ehdokasmaan asema".

23.00: CNN:n mukaan jonkin matkan päässä Kiovan kaupungista on kuulunut räjähdyssarja noin kello 22.40.

22.55: Tuotteidensa myynnin keskeyttämisen lisäksi Apple on rajoittanut Apple pay:n ja muiden palveluidensa käyttöä Venäjällä. Venäläisten uutistoimistojen RT Newsin ja Sputnik Newsin sovellukset eivät ole enää ladattavissa Apple Storesta Venäjän ulkopuolella.

Apple sanoo, että se on poistanut liikenteen ja live-tapahtumat Apple Mapsissa

22.45: Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kertoi tänään illan maan lähettävän aseita Ukrainaan. Andersson sanoi puheessaan, että Ruotsi ei ole tehnyt vastaava sen jälkeen kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen. 

– Hyökkäys Ukrainaa vastaan ​​on hyökkäys kaikkien maiden oikeutta kohtaan päättää omasta tulevaisuudestaan, Magdalena Andersson sanoi.

22.38: Kuinka paljon lännen toimittama aseapu todellisuudessa auttaa Ukrainaa?

Katso videolta Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opetusryhmän johtaja Jukka Heinäsen analyysi:

Kuinka paljon lännen toimittama aseapu todellisuudessa auttaa Ukrainaa? 3:02

22.32: Apple on lopettanut kaikkien varusteidensa myymisen Venäjälle virallisessa verkkokaupassaan. Asiasta kertoo CNN:n toimittaja Twitterissä.

22.30: Britannia on ilmoittanut pakotteista valkovenäläisiä ihmisiä ja organisaatioita vastaan. Pakotteiden taustalla on ulkoministeri Liz Trussin mukaan Valko-Venäjän rooli Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan.

Truss sanoi Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan hallinnon "aktiivisesti avustavan ja tukevan Venäjän laitonta hyökkäystä, ja se tulee tuntemaan taloudelliset seuraukset Putinin tukemisesta". 

22.25: Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut tänään illalla asetuksen, jonka mukaan Venäjältä saa viedä valuttaa enintään 10 000 dollarin arvosta. Määräys astuu voimaan huomisesta alkaen.

22.23: Reutersin mukaan Google on vahvistanut Venäjän valtiollisen median poistamisen Google News -sivulta. 

22.19: 80 000 ukrainalaista palasi ulkomailta Venäjän hyökkäyksen jälkeen, raportoi The Kiev Independent. 

Valtion rajavartiolaitosta siteeraavan sisäministeriön mukaan valtaosa maahan palanneista kansalaisista oli miehiä, jotka liittyivät asevoimiin ja muihin sotilasryhmittymiin.

22.10: Politico kertoi tänään aiemmin, että EU ei sittenkään toimita 70 hävittäjää Ukrainaan. Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opetusryhmän johtaja Jukka Heinäsen mukaan koneiden saaminen käyttöön oli "hieman kyseenalaista".

– Jos ne olisi saatu käyttöön, siitä olisi ollut merkittävä apu Ukrainalle.

22.05: Uutistoimisto Bloombergin mukaan EU on hyväksynyt seitsemän venäläisen pankin poissulkemisen SWIFT-järjestelmästä.

21.55: Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tänään Ylen A-studiossa, että energiariippuvuudesta Venäjään on päästävä irti mahdollisimman pian. Marinilta kysyttiin, onko Fennovoiman ydinvoimalahanke haudattu. 

– Kuten elinkeinoministeri Lintilä totesi, ei tämä asia ole nyt etenemässä, Marin vastasi.

Vuosina 2014-2015 pääministerinä toiminut Alexander Stubb kertoi myöhemmin samassa lähetyksessä, että Fennvoiman ydinvoimalahankkeen päätös tehtiin sen hetkisen tiedon perusteella. 

– Jälkiviisaana jälkikäteen, se oli ilman muuta virhe. Mielestäni on hyvä asia, että nykyhallitus korjaa sen.

21.45: Politicon mukaan EU-maat eivät lähetä Ukrainaan hävittäjiä, toisin kuin aiemmin uutisoitiin. Ukrainan viranomaiset kertoivat vielä eilen, että maa saisi koneita lukuisilta EU-mailta. Ukrainan parlamentti kertoi hävittäjiä tulevan maahan EU:lta yhteensä 70.

Puola kertoi tänään, että se ei tule lähettään hävittäjiä Ukrainaan. Puolan lisäksi myös Bulgarian ja Slovakian hallitukset ovat hiljattain sulkeneet pois sotilaskoneiden toimituksen Ukrainaan. Politicon mukaan toimittaminen on vastatuulessa, koska sopivia koneita omistavat jäsenmaat sanovat tarvitsevansa ne itse.

21.30: Venäjän armeija ei ole halunnut tunnustaa tappioita Ukrainassa, mutta alueviranomaiset kertovat, että surmattujen venäläisten sotilaiden omaisille tarjotaan korvauksia.

Venäjän federaatioon kuuluvan Tshetshenian tasavallan johtajan Ramzan Kadyrovin mukaan omaisille maksetaan 2 miljoonaa ruplaa. 

21.05: Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opetusryhmän johtaja Jukka Heinäsen mukaan on vaikea arvioida, kuinka kauan Venäjän hyökkäys kestää.

– Kaikki, mitä Putin on sanonut, on pitänyt paikkansa. Hieman pessimistinä kyllä ajattelen, että tämä kestää. Venäjä tulee yrittämään kaikkensa, että tavoite Ukrainan valtaamiseksi ja demilitarisoimiseksi tulee täyttymään.  

Heinänen uskoo, että Venäjä tulee jatkamaan Kiovan piirittämistä. Joukot voivat mahdollisesti edetä rannikkoa pitkin Itä-Ukrainaan, yrittäen saada aikaiseksi maayhteyttä.

– Suuria muutoksia en näe, mutta uskon että voimakas tulenkäyttö kriittisiin infrastruktuureihin ja yritys heikentää yhteiskunnan johtamista tulee jatkumaan ja voimistumaan. 

20.54: Venäjä on kertonut aiemmin, että se ei kohdista iskuja siviilikohteisiin. 

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opetusryhmän johtaja Jukka Heinänen kuitenkin huomauttaa, että hallinnolliset keskukset ovat "sinällään samalla tavalla siviilikohteita".

– Luulen, että tässä on tällaista sanan vääntelyä. Varmaan tulevaisuudessa tullaan näkemään, mikä on heidän mielestään siviilikohde.

Heinäsen mukaan sodassa ei voida ikinä välttyä siviiliuhreilta. 

20.30: Venäjän joukot ovat saapuneet Etelä-Ukrainassa sijaitsevaan Khersonin kaupunkiin. Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Vadym Denysenkon mukaan Ukraina hallitsee edelleen kaupungin hallintorakennusta.

20.18: Venäjän valtakunnansyyttäjän virasto vaatii maata rajoittamaan pääsyä Eho Moskvylle, joka on liberaali radioasema Moskovassa. Sama vaatimus koskee pääsyä TV Rain -verkkouutisten kanavalle. 

Viraston mukaan kanavat esittävät "tahallisesti valheellisesta tietoa Venäjän joukkojen toimista osana erityisoperaatiota Ukrainassa". 

Kyseisten kanavien sivut ovat tällä hetkellä alhaalla Moskovassa. Lisäksi Ekho Moskvy -radiokanava on hiljennyt. 

20.10: Nato-maiden ulkoministerit pitävät hätäkokouksen perjantaina Ukrainan tilanteesta.

Tänään julkaistussa lausunnossa Nato kertoo kokouksen pidettävän sen päämajassa Brysselissä. Kokouksen puheenjohtajana toimii  Jens Stoltenberg.

20.05: Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) on tänään Twitterissä nostanut esiin lännen sotilaallisen väliintulon Venäjän pysäyttämiseksi. 

Halla-aho kirjoitti englanniksi pyynnön Venäjän joukkojen pysäyttämisestä "ennen kuin meillä on uusi Groznyi ja Aleppo keskellä Eurooppaa". Hän merkitsi twiittiin Naton, YK:n ja Euroopan komission Twitter-tilit. 

19.55: Helsingin pörssi sulkeutui tänään peräti viiden prosentin laskuun Venäjän hyökkäyssodan ja sen seurausvaikutusten painamana.

Rengasvalmistaja Nokian Renkaiden osake jatkoi viime aikojen rymylaskuaan. Yhtiön markkina-arvosta suli tänään lähes viidennes. Nokian Renkaiden tuotteista iso osa on aiemmin valmistettu Venäjällä Pietarin lähellä.

Lisäksi Venäjän hallinto asetti tänään ulkomaisille sijoittajille väliaikaisen kiellon Venäjällä sijaitsevien omistusten myymiseen. Pahimmillaan edessä saattaa olla jopa Nokian Renkaiden Venäjän-tehtaan kansallistaminen.

Finnair tippui 13 prosenttia, Neste 10 prosenttia ja Fortum yhdeksän prosenttia. Moskovan pörssi ei avautunut tänäänkään.

19.11: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo puhuneensa Bidenin kanssa. Hän kertoo presidenttien keskustelleen Yhdysvaltojen johtajuudesta Venäjän vastaisissa pakotteissa sekä puolustusavusta Ukrainaan.

19.08: Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opetusryhmän johtaja Jukka Heinäsen mukaan lännen lupaama aseapu auttaa merkittävästi Ukrainaa ilma- ja panssaritorjunnan osalta, mikäli se saapuu perille ajoissa ja oikeaan paikkaan.

– Uskoisin, että ensimmäiset toimitukset joukoilla olisivat muutamassa päivässä.

19.02: Ukrainan puolustustiedustelun mukaan maan Valko-Venäjän kanssa jakamalla rajalla on noin 300 valkovenäläistä tankkia. Puolustustiedustelun mukaan Venäjä valmistelee tahallista provokaatiota oikeuttaakseen valkovenäläisten joukkojen osallistumisen konfliktiin.

19.00: Cannesin elokuvajuhlien järjestäjät ovat kertoneet, että venäläiset delegaatiot eivät saa osallistua tämän vuoden tapahtumaan, vaikka sota Ukrainassa olisi juhlia ennen ohi. 

18.54: The Kyiv Independentin mukaan tv-tornin hyökkäyksessa on kuollut ainakin viisi ja loukkaantunut viisi henkilöä. 

Lehti kertoo, että pelastuslaitoksen mukaan kaksi ohjusta osui rakennukseen aivan tornin vieressä. Rakennus syttyi tuleen, mutta palo on saatu sammutettua. 

18.40: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on twiitannut tv-tornin hyökkäykseen liityen.

– Maailmalle: mitä järkeä on sanoa "ei koskaan enää" 80 vuoden ajan, jos maailma pysyy hiljaa, kun pommi putoaa samalle Babyn Yarin alueelle? Ainakin 5 kuoli. Historia toistuu…

Babyn Yarnissa tapahtui toisen maailmansodan aikana natsi-Saksan toimeenpanema juutalaisten joukkomurha. Presidentti Zelenskyi on juutalainen. 

Myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kommentoi hyökkäystä Twitterissä.

– Kiovan tv-torni, johon venäläinen ohjus juuri osui, sijaitsee Babyn Yarin alueella. 29.-30. syyskuuta 1941 natsit tappoivat täällä yli 33 tuhatta juutalaista. 80 vuotta myöhemmin Venäjän natsit iskevät tähän samaan maahan tuhotakseen ukrainalaiset. Ilkeää ja barbaarista.

18.37: Ukrainan pelastuslaitoksen mukaan Venäjän hyökkäyksessa Kiovassa sijaitsevaan televisiotorniin kuoli viisi ihmistä. 

18.30: Venäjän hyökkäys Kiovaan on pysähtynyt toistaiseksi, kertoo Yhdysvaltain puolustusviranomainen. Hänen mukaansa Venäjän joukot ovat kohdanneet logistisia haasteita, mukaan lukien joidenkin yksiköiden ruokapulaa.

Puolustusviranomaisen mukaan Venäjä saattaa harkita lähestymistapaa uudelleen. Hänen mukaansa yksi syy tilanteen pysähtymiselle on venäläisten uudelleen ryhmittäytyminen ja ajattelun muuttaminen. Joukot yrittävät hänen mukaansa sopeutua haasteisiin, joita he ovat kohdanneet. 

18.19: Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoo Suomen lähettävän apua Ukrainan naapurimaa Moldovalle. Maahan lähetetään 4500 ihmiselle  hätämajoitteita, jotka sisältävät puolijoukkuetelttoja, kenttäkeittiön sekä suihku- ja monitoimitelttoja.

Mikkosen mukaan Moldova on pyytänyt tarvikkeita.

18.13: Yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan on olemassa todisteita, että Venäjä on menettänyt joitain sotilaslentokoneita. 

18.10: Yhdysvaltojen viranomaisen mukaan venäläiset ovat olleet yllättyneitä ukrainalaisten kestokyvystä ja joistakin moraalisista ongelmista joukoissaan. Viranomainen ei Reutersin mukaan esittänyt todisteita väitteilleen. 

18.06: Yhdysvaltojen mukaan ei ole merkkejä siitä, että Valko-Venäjä lähettäisi joukkojaan Ukrainaan. 

18.05: Yhdysvallat kertoo saaneensa viitteitä siitä, että jotkin Venäjän yksiköt ovat antautuneet ilman taistelua. 

17.57: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tänään, että Venäjän on lopetettava maan kaupunkien pommitukset, ennen kuin tulitaukoneuvottelut voitaisiin aloittaa. 

– Haluan uskoa, että sota ei kestä kauaa.

Presidentin mukaan maan tulisi saada turvatakuut, mikäli liittolaiset eivät halua sen liittyvän Natoon. Hänen mukaansa turvatakuiden on oltava laillisesti täytäntöönpanokelpoisia.

17.48: Kansainvälinen yleisurheiluliitto sulkee Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat toistaiseksi kansainvälisiltä kisakentiltä. Venäjän yu-liitto oli suljettu kisoista jo vuodesta 2015. 

17.42: Miten Venäjän tuoreita reaktioita pakotteisiin ja aseapuun pitäisi tulkita?

Asiaa analysoi Viiden jälkeen -ohjelmassa Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith:

Miten Venäjän tuoreita reaktioita pakotteisiin ja aseapuun pitäisi tulkita? 7:40

17.40: Lääkärit Ilman Rajoja kertoo olevansa valmiudessa Ukrainassa ja sen naapurimaissa. Avustustyöntekijät ovat valmiita vastaamaan tarpeisiin myös Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

Järjestö kertoo tarjonneensa turvaa hakeville ihmisille tarvikkeita ja kouluttaneen kirurgeja antamaan traumahoitoa.

17.24: Ukrainan sisäministeriön neuvonantajan mukaan Venäjä on hyökännyt televisiotorniin Kiovassa. Neuvonantaja Anton Herashchenkon mukaan aikomuksena on mahdollisesti ollut häiritä sen signaalia. Asiasta kertoo Reuters. 

The Kyiv Independentin mukaan ukrainalaiset televisiokanavat keskeyttivät lähetykset useita minuutteja sitten. 

Paikallisen 1+1-televisiokanavan mukaan menetettyjen signaalien palauttamiseksi tehdään töitä.

Twitterissä leviää lukuisia videoita tilanteesta. Yhdessä twiitissä pohditaan, osuiko isku tornin sijaan sen vieressä sijaitsevaan rakennukseen. 

17.18: Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi tänään, että Britannian joukot eivät tule taistelemaan Ukrainassa Venäjää vastaan. Hän painotti, että viimeaikaiset vahvistukset tapahtuivat tiukasti Naton jäsenmaiden rajojen sisällä.

– Nämä eivät ole mitään muita kuin puolustuskeinoja, joka on ollut Naton ydin yli 70 vuoden ajan, hän kertoi vierailulla Virossa, jonne Iso-Britannia on lähettänyt lisää joukoja.

17.16: Valkoinen talo sanoo tarkastelevansa tarkasti Venäjän mahdollisia sotarikoksia Ukrainassa.

17.15: Viron pääministerin mukaan Naton tulee olla valmis puolustamaan sen haavoittuvaisimpia kohtia, eli Baltian aluetta.

17.10: Kiovaan johtavalla tiellä matkalla on yli 60 kilometrin pituiseksi venynyt venäläisten sotilaskolonna. 

– Pitäisin mahdollisena sitä, että tässä joukossa on huoltoa, mutta myös lisävoimaa alueelle, jolla pyritään eristämään tai piirittämään Kiova, kertoo  Maanpuolustuskorkeakoulun everstiluutnantti Jukka Heinänen Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Joukkojen määrä on Heinäsen mukaan vaikea arvioida, mutta hänen mukaansa joukkojen määrä kolonnassa voi olla tuhansia. 

17.00: Ukrainan suurimman lastensairaalan kellari on täyttynyt lapsista ja äideistä. He ovat paenneet Kiovan tulitusta pommisuojaan, jossa akuuttia lääkehoitoa on mahdollista jatkaa.

Yksi äideistä on Maryna, jonka yhdeksänvuotias poika sairastaa säännöllistä hoitoa vaativaa leukemiaa.

Leukemiaa sairastavan 9-vuotiaan lapsen äiti Maryna kertoo elämästä pommisuojassa:

Lastensairaalan potilaat pakenivat pommisuojaan Kiovassa 0:45

16.48: Ukrainassa Kiovaan johtavalla tiellä yli 60 kilometrin pituiseksi venynyt venäläisten sotilaskolonna voi olla harhautus ja juoni saada ukrainalaiset hyökkäämään sen kimppuun, sanoo sotilasprofessori Janne Mäkitalo.

Hänen mukaansa venäläiset saattaisivat sitten pyrkiä tuhoamaan hyökkäävät Ukrainan joukot oman tiedustelu-, tuli- ja ilmaylivoimansa turvin.

Mäkitalo arvioi, että sumpussa tiellä olevien venäläisten komentajalla pitäisi olla paikallaan pysymisen perustaksi varmuus siitä, että Ukrainan kauaskantoiset aseet, kuten raketinheittimet, ovat turvallisen ampumaetäisyyden päässä.

16.38: Koillis-Ukrainassa sijaitsevan Sumy-alueen kuvernööri kertoo vaihtaneensa venäläisen upseerin viiteen aluepuolustustaistelijaan. Asiasta raportoi Reuters.

Kuvernööri Dmytro Zhyvytskyyn kertoo sosiaalisessa mediassa kyseessä olevan ensimmäinen vastaavanlainen vaihto alueella. 

Zhyvytskyyn on julkaissut videon vaaleatukkaisesta miehestä käsiraudoissa. Reutersin mukaan mies kertoo videolla olevansa syntynyt vuonna 1997 Venäjän Omskin kaupungissa. Lisäksi hän väitetysti kertoo olevansa vietävänä vaihdettavaksi ukrainalaisiin taistelijoihin. 

16.34: Ukraina pyytää apua ilmatilan suojaamiseksi. Reutersin mukaan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt Saksan liittokansleri Olaf Scholzilta tänään apua aiheeseen liittyen.

16.28: Ukrainan ulkoministeriö on julkaissut Facebookissa kuvan passista, jossa on nähtävissä siihen juuttunut sirpale. Ukraina sanoo passin pelastaneen 16-vuotiaan pojan hengen tänään Mariupolissa. 

– Poika on nyt leikkauksessa. Kaupungin pommitukset jatkuvat, päivityksessä kirjoitetaan.

Asiasta uutisoi Suomessa aiemmin Ilta-Sanomat. 

16.25: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää vaimonsa kanssa Alankomaiden kuninkaallisia heidän tuestaan Ukrainalla.

– Tänään, enemmän kuin koskaan, meille on tärkeää tuntea, ettemme ole yksin. 

Kuninkaallisen talon virallinen tili. Alankomaiden kuninkaallisen talon virallinen tili. RVD:n hallinnoima.

16.20:  Suomalaiset kyberturvallisuuden asiantuntijat arvioivat STT:lle, että kyberhyökkäysten käyttö Ukrainan sodassa tulee lähiviikkoina lisääntymään.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtisen mukaan Venäjä voi pyrkiä sulkemaan Ukrainan kyberympäristöä hallinnon antautumisen vauhdittamiseksi.

Myös Venäjää kohtaan kohdistuu todennäköisesti yhä enemmän kyberhyökkäyksiä hakkeriryhmä Anonymousin julistettua sodan Venäjää vastaan.

16.07: Meksikon presidentin mukaan maa ei tule ottamaan käyttöön taloudellisia sanktiota Venäjää vastaan. 

16.02: Venäjän puolustusministeriö on varoittanut Kiovan asukkaita iskuista maan pääkaupunkiin. Asiasta uutisoi BBC.

Venäjän viranomaiset kertoivat maan voimien valmistelevan "tarkkoja iskuja" Ukrainan turvallisuuspalvelun teknologisia keskuksia ja Kiovassa sijaitsevaa 72. PsyOps-pääkeskusta vastaan.

Lausunnossaan Venäjän puolustusministeriö kehotti Kiovan asukkaita, jotka asuvat lähellä iskun kohteiksi valittuja paikkoja, lähtemään kodeistaan.

Venäläisviranomaisten mukaan iskut tehdään "estämään informaatiohyökkäykset Venäjää vastaan".

15.58: Venäjän valtion omistaman uutistoimisto Tassin mukaan Venäjä ja Ukraina tulevat neuvottelemaan uudelleen huomenna keskiviikkona. 

15.36: YK:n järjestämässä aseistariisunnan konferenssissa Sveitsissä nähtiin tiistaina monen maan diplomaattien ulosmarssi. Diplomaatit kieltäytyivät kuuntelemasta, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov oli aloittamassa videoyhteydellä puheenvuoronsa.

Lavrov syytti puheessaan Ukrainan johtoa maiden välisestä kriisistä ja väitti, että Ukraina yrittää hankkia ydinaseita.

Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun alussa Ukrainan haltuun jäi suuri määrä ydinaseita. Ukraina kuitenkin suostui luopumaan niistä, mistä hyvästä sen oli määrä saada pitävät turvatakuut Venäjältä, Yhdysvalloilta ja usealta muulta maalta.

–  Voin vakuuttaa teille, että Venäjä kansainvälisen yhteisön vastuullisena jäsenenä... ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimiin estääkseen ydinaseiden ja niihin liittyvien teknologioiden syntymisen Ukrainassa, Lavrov sanoi nyt Genevessä kuullussa nauhoitetussa videoviestissään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Lavrov vaati myös Yhdysvaltoja vetämään kaikki sen ydinaseet pois Euroopasta.

15.31: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on keskustellut Ukrainan sodasta puhelimessa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa. Niinistö antaa täyden tuen Macronille päättää Venäjän sotatoimet Ukrainassa.

15.20: YK:n mukaan 136 siviiliä on menehtynyt, mukaan lukien 13 lasta ja lisäksi 400 on loukkaantunut sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime viikolla.

Asiasta kertoo Reuters ja The Guardian.

14.50: Kansainvälinen hiihtoliitto FIS kertoo, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät saa osallistua FIS:n kilpailutoimintaan Venäjän hyökkäyksen vuoksi.

14.41: Kirkkoliitot järjestävät yhteisen rauhanrukouksen ukrainalaisten puolesta keskiviikkona 2.3.2022 kello 18 Suomen aikaa. Rukoushetki kokoaa yhteen kristittyjä Ukrainasta ja kaikkialta maailmasta, kertoo kirkon viestintä.

14.39: OnniBus kertoo haluavansa tukea Suomeen tulevien ukrainalaisten pakolaisten liikkumista Suomessa. OnniBus tarjoaa maksuttoman matkan sitä tarvitseville ukrainalaisille maaliskuun 2022 loppuun asti, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

14.20: YK:n pakolaisjärjestön mukaan Ukrainasta on lähtenyt pakolaisiksi yli 660 000 ihmistä.

14.13: Ennennäkemättömän rajut talouspakotteet ovat ajaneet Venäjän talouden tyrmäyksen partaalle. Danske Bankin pääekonomisti Minna Kuusisto arvioi, että pakotteet koskettavat Venäjän taloutta hyvin laajasti, mutta talouden romahduksen syvyyttä ei kuitenkaan voi vielä ennustaa.

Hänen mukaansa kriittinen kysymys on muun muassa, jääkö pakotteiden voimaan astumisen jälkeen tilaa sille, että Venäjä pystyy käymään entiseen tapaan öljy- ja kaasukauppaa ja sitä kautta saamaan ulkomaisia tuloja. 

14.03: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Euroopan parlamentin ylimääräisessä täysistunnossa. Istunto järjestettiin Venäjän hyökkäyksen takia, ja Zelenskyi osallistui siihen videoyhteydellä.

Zelenskyi kertoi olevansa ilahtunut EU:n puolelta saamaansa kannustukseen ja vastaanottoon ja toivoi EU päättävän ottaa Ukrainan jäsenekseen. Lisäksi hän vakuutti Ukrainan taistelevan loppuun asti.

– Me taistelemme oman maamme ja vapautemme puolesta, riippumatta siitä, että kaikki kaupunkimme ovat saarrettuja. Kukaan ei meitä murra, me olemme vahvoja, me olemme ukrainbalaisia. Kansalaisemme ovat erittäin motivoituneita. Mutta ilman teitä Ukraina on yksin. Todistakaa, että ette jätä meitä yksin, Zelenskyi totesi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Euroopan parlamentissa 9:22
Katso video: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui tunteikkaasti Euroopan parlamentissa, puhe on tulkattu suomeksi

13.30: Euroopan parlamentti järjestää tänään noin klo 13.30-16.30 Suomen aikaa Venäjän hyökkäyksen johdosta ylimääräisen täysistunnon, johon osallistuu videoyhteydellä myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

12.47: Ukrainan pohjoisten aluepuolustusjoukkojen tiedottaja Viltali Kyrylov kertoo, että lisää yksityiskohtia Valko-Venäjän joukoista Ukrainan alueella on tulossa myöhemmin. Hän kuitenkin vahvistaa aiemmin Ukrainan parlamentin ilmoittaman tiedon ja vahvistaa, että Valko-Venäjän joukot ovat saapuneet Tshernihivin alueelle Pohjois-Ukrainaan.

12.31: Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan Venäjä jatkaa hyökkäystä Ukrainassa, kunnes "asetetut tavoitteet on saavutettu". Shoigu kommentoi Ukrainan tilannetta tänään lehdistötilaisuudessa, joka esitettiin televisiossa.

Venäjän puolustusministeri käytti hyökkäyksestä määritelmää sotilaallinen erikoisoperaatio.

Shoigu sanoi, että Moskovan tavoitteena on "demilitarisoida ja vapauttaa natseista" Ukraina sekä suojella Venäjää "länsimaiden luomalta sotilaalliselta uhalta".

12.17: Ukrainan parlamentin mukaan valkovenäläiset joukot ovat tunkeutuneet Ukrainan alueella maan pohjoisosassa Tshernihivin alueella. Parlamentti tviittaisi asiasta viitaten pohjoisen aluepuolustusjoukkojen tietoihin.

Valko-Venäjä ei ole vahvistanut ukrainalaistietoa. Maa on tukenut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, mutta itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on tähän saakka sanonut, etteivät Valko-Venäjän asevoimat osallistu sotatoimiin Ukrainassa.

11.59: MTV Uutiset tavoitti Harkovassa asuvan Sergei Lunin, joka kertoo pelkäävänsä henkensä puolesta.

– Pelottaa. Jokainen päivä on edellistä pelottavampi. Asun Harkovan keskustassa, jota tänä aamuna pommitettiin. Olen kuullut, että siviiliuhreja on jonkin verran.

11.51: 

Harkovan keskustaa pommitettiin Ukrainassa – lopputuloksena massiivinen räjähdys 1:19
Harkovan keskustaa pommitettiin aamulla – venäläisten isku hallintorakennukseen tallentui kameralle. Emme suosittele videota herkimmille.

11.45: Separatistijoukot pyrkivät saartamaan Mariupolin tänään.

Venäjän tukema separatistijohtaja Itä-Ukrainassa sanoi, että hänen joukkonsa pyrkivät saartamaan ukrainalaisen Mariupolin sataman tiistaina, kertoo uutistoimisto RIA.

– Tämän päivän tehtävänä on saartaa Mariupol.

Asiasta tiedottivat Reuters ja The Guardian.

11.36: Lisätietoa Harkovan hyökkäyksestä. Harkovan alueen johtaja Oleg Sinegubov kertoo Harkovan joutuneen raskaan tulituksen kohteeksi.

Sinegubov syytti videoidussa lausunnossaan, että Venäjä käyttää raskaita aseita siviiliväestöä vastaan.

Harkovaan kerrotaan kohdistuneen muun muassa tykki- ja rakettitulta.

11.29: Ukrainan presidentti on kuvannut Harkovan maanantaisia pommituksia, joissa on kuollut kymmeniä siviilejä, sotarikokseksi.

Yhdeksän ihmistä, mukaan lukien kolme lasta, menehtyi eilen.

– Se oli selvästi sotarikos. Rauhallinen kaupunki. Rauhalliset asuinalueet. Ei sotilaallisia laitoksia. Kymmenet silminnäkijähavainnot todistavat, että kyseessä ei ole yksittäinen väärä laukaus.

– Venäjä tiesi, mihin ampua.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä Karim Khan on aloittanut Venäjän hyökkäystä koskevan tutkinnan sanottuaan, että hän uskoo, että Ukrainassa on "kohtuulliset perusteet" epäillä sotarikoksia tai rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Asiasta kertoo BBC.

10.47: Kaakkois-Ukrainan teollisuus- ja satamakaupunki Mariupol on jatkuvan tulituksen kohteena, kertoo kaupungin pormestari.

Pormestarin mukaan tulituksissa on menehtynyt siviilejä.

– Monet ovat loukkaantuneet. Naisia ja lapsia on kuollut.

– Asuinalueita on tulitettu jo viiden päivän ajan.

Asiasta kertoo Reuters.

10.28: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba vaatii lisää kansainvälisiä pakotteita Venäjää vastaan sen jälkeen, kun hänen sanoin "barbaarinen" hyökkäys iski Harkovan kaupunkiin.

– Putin ei pysty murtamaan Ukrainaa.

– Hän murhaa viattomia siviilejä, Kuleba sanoi sosiaalisessa mediassa.

Asiasta kertoo Reuters.

10.13: Ukrainan parlamentti kertoi eilen illalla Twitterissä maan saavan kolmesta EU-maasta yhteensä 70 venäläisvalmisteista hävittäjäkonetta. Kyiv Independent -sivusto kertoi tänään samansisältöisen tiedon siteeraten Ukrainan ilmavoimia.

Tietojen mukaan Bulgaria, Puola ja Slovakia antaisivat Ukrainalle yhteensä 56 Mig-29-konetta. Lisäksi Bulgariasta olisi tulossa 14 Su-25-konetta. Konemallit ovat entuudestaan tuttuja Ukrainan ilmavoimille.

Ukrainalainen hallituslähde kertoi Politico-uutissivustolle eilen ukrainalaisten lentäjien saapuneen jo Puolaan vastaanottamaan hävittäjiä.

10.02: Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan presidentti Vladimir Putin on turhautunut Venäjän sotatoimien huonoon edistymiseen sekä niiden laajaan kansainväliseen vastustukseen.

NBC-kanavan lähteiden mukaan normaalisti tunteensa hillitsevä Putin on kohdistanut epätavallisia viharyöppyjä lähipiiriinsä.

9.58: Puolustusministeri Antti Kaikkoselle (kesk.) Ukrainan sota noussee yhdeksi hänen poliittisen uransa kovimmaksi koetinkiveksi. Kaikkonen julkaisi Twitterissä itsestään dramaattisenoloisen kuvan puhumassa puhelimessa ikkunan ääressä. Kaikkonen lisäsi twiittiinsä Aku Ankastakin tutun toteamuksen: "Elämme kovia aikoja, ystävät hyvät".

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

9.20: Harkovaan on hyökätty jälleen tiistaiaamuna, kertoo useat medialähteet kuten Reuters ja BBC.

Harkovan keskusta on joutunut venäläisten iskun kohteeksi.

Harkovan alueen johtaja Oleg Synegubov kertoi, että Venäjän ohjusiskut osuivat Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin keskustaan, mukaan lukien asuinalueet ja aluehallinnon rakennus.

Ukrainan sosiaalisen median kanavilla leviävällä videolla näkyy, kuinka ohjus iskeytyy aluehallinnon rakennuksen julkisivuun. Se aiheuttaa valtavan räjähdyksen, joka räjäyttää ikkunat ja lähistöllä olevat autot.

Isku raportoitiin kahdeksan aikaan paikallista aikaa. Loukkaantuneita tai uhreja ei ole vielä raportoitu.

9.10: Venäjän eteneminen Kiovaan on edennyt hieman, arvioi Britannian tiedustelupalvelu. Tiedustelupalvelun mukaan venäläisjoukot lisäsivät tykistön käyttöä Kiovan pohjoispuolella.

– Venäjä ei ole onnistunut saamaan Ukrainan ilmatilaa hallintaansa, minkä vuoksi se on siirtynyt yöoperaatioihin tappioidensa vähentämiseksi.

Asiasta kertoo Reuters.

9.00: MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste raportoi vielä Venäjän hyökkäyksen ensimmäisien päivien aikana Ukrainasta, mutta matkusti täpötäydessä junassa Puolan puolelle viikonvaihteessa. 

Saraste kuvailee matkaansa tuskalliseksi.

– Istumapaikkaa on näissä junissa turha toivoa. Niitä riittää vain harvoille – ei eniten niitä tarvitseville, vaan röyhkeimmille ja vahvimmille, Saraste kertoo. 

MTV:n kirjeenvaihtaja pääsi kuin ihmeen kaupalla täpötäyteen junaan Kiovasta Puolaan:"Täysi kaaos" 2:38
Katso video Sarasteen junamatkasta: "On onnenkauppaa, pääseekö junaan sisään"

8.42: Puolan varasisäministeri Maciej Wasik sanoo, että Ukrainasta Puolaan on saapunut noin 350 000 ihmistä torstain jälkeen. Asiasta tiedottaa uutistoimisto Reuters.

– Viimeisten 24 tunnin aikana 100 000 ihmistä on ylittänyt Puolan ja Ukrainan rajan.

8.33: Venäjän joukot saartavat Hersonia Etelä-Ukrainassa, kertoo BBC.

Silminnäkijäkertomusten mukaan venäläisjoukot olivat aiemmin aamulla aloittaneet maahyökkäyksen kaupunkiin, joka sijaitsee lähellä Moskovan hallitsemaa Krimiä. Paikallisen median videot Hersonissa näyttivät Venäjän joukkojen saapuvan kaupunkiin.

– Venäjän armeija on pystyttämässä tarkastuspisteitä Hersonin sisäänkäynneille, kertoo pormestari Igor Kolhajev Facebookissa.

– Kaupunki on itse asiassa saarrettu, joka puolella on paljon venäläisiä sotilaita ja sotilaskalustoa. He pystyttävät tarkastuspisteitä uloskäynneille, Hersonissa työskentelevä toimittaja Alena Panina kertoi kansallisella yleisradioyhtiö Ukraina 24:llä.

Toimittaja lisäsi, että Hersonissa on edelleen sähköä, vettä ja lämmitystä, mutta lisäsi, että 300 000 asukkaan kaupunkiin on ollut haasteita tuoda ruokaa, koska ruoka on varastoitu kaupungin laitamilla sijaitseviin varastoihin.

7.29: Suomen Punainen Risti lähettää ensimmäiset avustustyöntekijät auttamaan Ukrainan konfliktista kärsiviä ihmisiä. 

Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijöitä on lähdössä tukemaan kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatiota. Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijät auttavat muun muassa materiaalisen avun perillemenossa, kertoo SPR tiedotteessa.

Ulkoministeriö on myöntänyt Suomen Punaiselle Ristille kolmen miljoonan euron rahoituksen Ukrainan tukemiseksi.

7.18: Ukrainassa on kuollut ainakin noin 70 ukrainalaissotilasta Venäjän tykistöiskussa, kertovat brittilehti Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. Isku kohdistui satakunta kilometriä Harkovan länsipuolella sijainneeseen sotilastukikohtaan.

Kuolonuhreista kertoi medioiden mukaan Sumyn alueen johtaja Telegram-kanavallaan. Hän jakoi myös kuvan repaleisesta ja hiiltyneestä nelikerroksisesta rakennuksesta, jonka edustalla pelastajat tekivät etsintöjä.

BBC on kertonut ilmasireenien huutaneen ympäri maata uuden päivän valjettua Ukrainassa. Varoitukset ovat soineet maan pääkaupungin Kiovan lisäksi muun muassa maan länsiosassa sijaitsevissa Ternopilissa ja Rivnessä

5.59: Ukrainan presidentti Zelenskyi sanoo Venäjän tehneen viidessä päivässä 56 ohjusiskua ja laukaissut 113 risteilyohjusta. Presidentin maanantai-illan lausunnosta kertoo ainakin uutiskanava CNN ja brittilehti Guardian.

Presidentin mukaan maan maanantaina Harkovaan kohdistuneet iskut ovat "selvästi sotarikos". Zelenskyi kuvailee Harkovaa rauhanomaiseksi kaupungiksi, jossa on rauhallisia asuinalueita, eikä sotilaallisia rakennuksia.

5.45: Venäjän syytetään käyttäneen maanantaina termobaarista pommia, kertovat muun muassa brittilehti Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Syytöksen esitti Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Oksana Markarova. Väitettä ei ole BBC:n mukaan vahvistettu.

Kahdeksan Euroopan unionin jäsenmaan presidentit ovat antaneet yhteislausunnossaan tukensa sille, että Ukrainasta tulisi EU:n ehdokasmaa. Lausunnossa ovat mukana Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Bulgarian, Tshekin, Slovakian ja Slovenian presidentit.

Presidentit kehottavat EU:n jäsenvaltioita tukemaan toimia, joilla Ukraina voisi päästä välittömästi ehdokasmaaksi ja neuvotteluprosessi voitaisiin aloittaa.

5.20: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii, että venäläisiltä aluksilta evättäisiin pääsy kaikille maailman lentokentille ja kaikkiin satamiin.

Zelenskyin mukaan ohjuksin, pommein ja tykein varustautunut "paha" pitäisi pysäyttää välittömästi ja "tuhota taloudellisesti". 

Kiovan lähistöllä olevalla venäläisellä sotilaskolonnalla näyttääkin olevan mittaa yli 64 kilometriä, kertovat uutiskanava CNN ja brittilehti Guardian. 

Sunnuntaina Kiovaa kerrottiin lähestyvän noin viiden kilometrin mittainen sotilaskolonna. Arviot perustuivat tuolloin Maxarin sunnuntaisiin satelliittikuviin. Maanantaina yhtiö puolestaan päivitti saattueella olevan mittaa reilut 27 kilometriä.

Maxar kertoi maanantaina, että saattueessa on muun muassa panssaroituja ajoneuvoja, panssarivaunuja ja tykistöä.

23.32 Mustallamerellä sijaitsevaa niin kutsuttua Käärmesaarta vartioineet ukrainalaissotilaat ovat elossa. Ukrainan merivoimien mukaan sotilaat ovat hyvissä voimissa, mutta venäläiset ovat vanginneet heidät. Lue lisää tästä artikkelista.

22.53 EU on lisännyt 26 uutta venäläistä pakotelistalleen. Joukossa on monia venäläisiä oligarkkeja.

EU jäädyttää varoja ja asettaa viisumikiellon muun muassa öljyjätti Rosneftin johtajalle Igor Setshinille, liikemies Pjotr Avenille ja Mihail Fridmanille.

Pakotteiden piirissä on myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.

Ranskan mukaan EU ja sen liittolaiset valmistelevat vielä lisää uusia pakotteita.

22.37 Kansainvälinen sotarikostuomioistuin ICC kertoo avaavansa tutkinnan Ukrainan tilanteesta. ICC:n syyttäjän mukaan on syytä olettaa, että Ukrainassa on tapahtunut sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan vuodesta 2014 alkaen.

22.05:  Turkki estää sota-alusten liikkumisen Mustallamerellä Bosporinsalmella ja Dardanellien salmella, sanoo maan ulkoministeri Mevlut Cavusoglu.

Turkki ottaa käyttöön Montreuxin sopimuksen. Vuonna 1936 solmittu sopimus antaa Turkille mahdollisuuden kontrolloida sota-alusten liikkumista salmilla, jotka yhdistävät toisiinsa Egeanmeren, Marmaranmeren ja Mustanmeren.

Turkki oli aiemmin haluton estämään alusten liikkumista, vaikka Ukraina pyysi sitä näin toimimaan Venäjän hyökkäyksen vuoksi.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan maa haluaa vaalia hyviä suhteita niin Venäjän kuin Ukrainan kanssa, vaikka Turkki onkin tuominnut Venäjän hyökkäyksen. (STT)

22.02: Norja aikoo toimittaa Ukrainalle 226 miljoonan dollarin edestä humanitääristä apua sekä sotatarvikkeita, kuten kypäriä ja suojaliivejä. Norjan mukaan Ukraina pyysi apua ja avunpyyntöön voidaan vastata nopeasti ja tarvikkeet toimittaa niin ikään nopeasti.

21.58: Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjä varmasti yllättyi Euroopan yhtenäisyydestä Ukrainan sodan suhteen. Niinistö kommentoi Ylen A-studiossa, että kahdeksan vuotta sitten Venäjä yhdisti toimillaan Ukrainan, nyt koko Euroopan. 

Niinistön mukaan Putin ja Venäjä näkivät tilaisuutensa ”hoitaa ongelmansa”, eli Venäjän mielestä väärään suuntaan kehittyneen Ukrainan tilanteen, kun samaan aikaan Euroopassa tapahtui merkittäviä johtajanvaihdoksia (esim. Merkel Scholziin) ja Yhdysvallat on myllerryksessä sisäpolitiikkansa kanssa.

Niinistö nosti esiin, että Ukrainassa on sodittu jo vuosia ja Putin on väheksynyt Ukrainaa ja sen toimia jo pitkään. Suomeen tällaisia puheita ei ole kohdistettu.

Lue myös:

    Uusimmat