Video: Tällainen on termobaarinen pommi, jonka käyttämisestä Venäjää syytetään – "Dokumentoitu imeneen ihmisten keuhkoja ulos"

Venäjän termobaarisia tyhjiöpommeja ampuvia raketinheittimiä havaittu Ukrainan rajan läheisyydessä 1:06
Tällaisia ovat termobaariset tyhjiöpommit, joita Venäjän syytetään käyttäneen Ukrainassa.

Venäjä on käyttänyt hyökkäyksessään Ukrainaan suurta voimaa. Risteilyohjusten lisäksi Venäjää syytetään myös niin kutsuttujen tyhjiöpommien käytöstä.

Venäjän syytetään käyttäneen maanantaina termobaarista pommia, kertovat muun muassa brittilehti Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Syytöksen esitti Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Oksana Markarova. Väitettä ei ole BBC:n mukaan vahvistettu.

Kyse on erittäin korkean lämpötilan ja paineen räjähteistä. Toisinaan niistä käytetään sanaa "tyhjiöpommit", kirjoittaa uutiskanava CNN.

Katso artikkelin videolta, millainen on termobaarinen tyhjiöpommi.

Ne imevät hapen ympäröivästä ilmasta ja luovat näin voimakkaan räjähdyksen ja suuren paineaallon, jolla on valtaisa tuhovaikutus.

"Todella inhottava ase"

Tiedustelutietoa keräävän ja analysoivan Bellingcat-ryhmän perustaja Eliot Higgins kuvaili termobaaristen pommien toimintaa STT:lle viikko sitten.

– Juuri ennen räjähdystä nämä aseet suihkuttavat ilmaan korkealla paineella polttoainepilven, joka sitten sytytetään. Tästä syntyy valtava tulipallo ja todella voimakas paineaalto, jonka on dokumentoitu imeneen ihmisten keuhkoja ulos näiden suista. Se on todella inhottava ase, joka vielä sytyttää kaiken tuleen.

Lempinimeltään asejärjestelmä on "Buratino", joka on venäläinen versio Pinokkiosta. Lempinimi tulee järjestelmän suuresta nenämäisestä etuosasta. Asejärjestelmä on liikkuva ja se on kiinni T-72-panssarivaunun rungossa, jolloin tankin torni käytännössä korvataan ohjusjärjestelmällä.

Lue myös:

    Uusimmat