EVA: Maahanmuuttoasenteet muuttuneet myönteisemmiksi – enemmistö suomalaisista pitää silti nykyistä määrää liian suurena

Suomalaisten asenteet maahanmuuttoa kohtaan ovat muuttuneet 2000-luvulla hieman myönteisemmiksi, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) teettämästä tutkimuksesta.

Viime kuukausina julkisuuteen tulleet epäilyt maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista eivät juuri näytä vaikuttaneet yleisiin asenteisiin.

Suomalaisten niukka enemmistö, 52 prosenttia, on kuitenkin sitä mieltä, että nykyisen suuruinen maahanmuutto on liikaa. Viime syksynä näin ajatteli 53 prosenttia vastanneista. Asenteet ovat edelleen varautuneita, eivätkä kansalaiset toivo maahanmuuttopolitiikan höllentämistä.

Voimakkain erotteleva tekijä maahanmuuttoasenteissa on poliittinen kanta. Maahanmuuttomyönteisimmät väestöryhmät ovat vihreitä, vasemmistoliittoa ja RKP:tä äänestävät. Kielteisen suhtautumisen kärjessä ovat perussuomalaisten ja sinisten äänestäjät.

Tulokset perustuvat noin 2000 ihmisen vastauksiin, ja virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Syksyn kysely toteutettiin syys-lokakuussa ja tuore kysely tammi-helmikuun vaihteessa. Aineiston on käsitellyt Yhdyskuntatutkimus Oy.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja