Euroviisujen suurin ennakkosuosikki on ukrainalainen rap-kokoonpano – yhtä jäsenistä ei kuitenkaan nähdä Torinossa surullisesta syystä

Vieraana Suomen tuore euroviisuedustaja The Rasmus 8:58
The Rasmus on Suomen euroviisuedustaja – videolla laulaja Lauri Ylönen ja kitaristi Emppu Suhonen paljastavat, millä taktiikalla Torinoon lähdetään

Ukrainan euroviisuedustaja Kalush Orchestran yksi jäsenistä on joutunut jäämään Ukrainaan sodan takia.

Vuoden 2022 Euroviisut järjestetään tällä viikolla Italian Torinossa. Laulukilpailun finaali käydään lauantaina 14. toukokuuta. Yksi Euroviisujen suurimmista ennakkosuosikeista on Ukrainan edustaja Kalush Orchestra kappaleellaan Stefania, joka on kavunnut soitto- sekä vedonlyöntitoimistojen listojen kärkeen ympäri Euroopan. 

Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta ja maassa on ollut sota siitä lähtien. Ukraina ja sen asukkaat ovat saaneet laajaa tukea ihmisiltä ympäri maailman ja lukuisat valtiot ovat tuominneet Venäjän hyökkäyksen jyrkästi sekä asettaneet historiallisen raskaita pakotteita Venäjää vastaan jotta sota päättyisi. 

Sodan takia Ukraina on kieltänyt kaikkia 18-60-vuotiaita miehiä poistumasta maasta, koska maassa tarvitaan taistelukykyisiä miehiä. Nuorista miehistä koostuva Kalush Orchestra on kuitenkin saanut poikkeusluvan matkustaa Italian Torinoon Euroviisuja varten. 

Kalush Orchestran kokoonpanoon kuuluvat räppäri Oleh Psiuk, sopilkamuusikot ja laulajat Ihor Didenchuk, Tymofii Muzychuk ja Vitalii Duzhyk sekä tanssija Vlad Kurochka.

– Meille on myönnetty väliaikainen lupa lähteä Ukrainasta Euroviisujen ajaksi, ja palaamme heti sen jälkeen. Tunnen siksi tarveta olla mahdollisimman hyödyllinen maalleni. Meille on annettu tämä kunnia edustaa maatamme, ja siksi teemme kaikkemme tehdäksemme sen parhaalla mahdollisella tavalla, yhtyeen nokkamies Psiuk kertoi Aftonbladetille.

Yksi kuitenkin puuttuu joukosta. Aftonbladetin mukaan yhtyeen tanssijana toimiva MC Kylymmen on yhä Ukrainassa taistelemassa sodassa. 

– Yksi bändistämme on sodassa, puolustamassa Kiovaa. Se on "mattomies" (nimi, jolla MC Kylymenista myös puhutaan), joten meidän piti korvata hänet voidaksemme tulla tänne, Psiuk jatkaa.  

Sodan puhkeamisen jälkeen Psiuk on johtanut kotimaassaan vapaaehtoisjärjestöä, joka auttaa hädänalaisia Ukrainassa.

– Autamme löytämään suojan, kuljetuksen, lääkkeitä tai mitä tahansa, missä ihmiset tarvitsevat apua. Olemme perustaneet oman Telegram-kanavan, johon ihmiset voivat kirjoittaa, mitä apua he tarvitsevat, ja me voimme vastata ja yrittää auttaa.

Psiukin mukaan hän ja muut yhtyeen jäsenet ovat jatkuvasti yhteydessä Ukrainaan jääneen ystäväänsä ja puhuvat hänen kanssaan useita kertoja viikossa. 

– Hän on hyvin kunnianhimoinen ja energinen. Ja täysin keskittynyt voittamiseen.

Euroviisujärjestäjä EBU eli Euroopan yleisradiounioni ilmoitti 25. helmikuuta, että Venäjä ei saa osallistua tämän vuoden Euroviisuihin. 

Suomen edustaja tämän vuoden Euroviisuissa on The Rasmus kappaleellaan Jezebel.

Lue myös:

    Uusimmat