Euroviisujen pisteidenlaskussa valtava moka – Ruotsin sijoitus parani

Euroviisujen tulokset muuttuivat yllättäen vielä lauantain finaalin jälkeen. 

Euroviisujen tuomaripisteiden laskennassa on huomattu virheitä. Virheiden vuoksi usean maan sijoitus lopputuloksissa on muuttunut.

Valko-Venäjän tuomaristo paljasti äänestystuloksensa heti ensimmäisen semifinaalin jälkeen, mikä on sääntöjen vastaista. Sääntörikkomuksen vuoksi Valko-Venäjän juryn pisteitä ei huomioitu finaalissa.

Euroviisut järjestävän EBU:n (Euroopan yleisradiounioni) edustajat tiedottivat ennen finaalia, että Valko-Venäjän juryn pisteet kehitettäisiin kaavan kautta vastaamaan samalla tavalla äänestäneiden maiden juryääniä.

Finaalin jälkeen paljastui, että pisteet olikin ilmoitettu päinvastaisessa järjestyksessä. Virheen vuoksi Valko-Venäjä antoi 12 pistettä Israelille ja jätti Venäjän kokonaan ilman pisteitä.

Virheellä ei ollut vaikutusta puhelinääniin. Voittaja ja neljän kärki pysyivät samana. 14 maan sijoitus sen sijaan muuttui yhden tai kahden sijoituksen verran. Ruotsi nousi kuudennelta sijalta viidenneksi, kun taas yleisön suosikki Norja putosi sijoitusta alemmas.

Valko-Venäjän edustuskappaleen tuottaja Viktor Drobysh suivaantui virheestä ja ilmoitti haastavansa EBU:n oikeuteen.

– EBU on aiheuttanut valtavaa vahinkoa Venäjän ja Valko-Venäjän välisille suhteille. Vahinkoa aiheutui erityisesti minulle, sillä minusta tuli yhtäkkiä Venäjän vihollinen, sillä en antanut heille yhtään pistettä, Drobysh sanoi.

Korjattujen tulosten jälkeen Venäjä sai Valko-Venäjältä yhden pisteen.

EBU ja sen kumppanit ovat pahoitelleet, ettei virhettä huomattu aiemmin. He tarkistavat prosessit, jotta vastaavaa ei tapahtuisi uudelleen.

Lähteet: Eurovoix, EBU

Lue myös:

    Uusimmat