Europarlamentaarikot vaativat Turkissa tuomitun suomalaistoimittajan tuomion purkua

Turkin täytyy purkaa suomalaistoimittaja Ayla Albayrakin vankeustuomio, vaativat useat suomalaiset europarlamentaarikot.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) valmisteleman kirjeen on allekirjoittanut ainakin kymmenen suomalaista europarlamentaarikkoa eri puolueista. Kirje on lähetetty kaikille Euroopan parlamentin jäsenille, ja allekirjoituksia kerätään perjantaiaamuun saakka.

– Parlamentissa on ollut monesti monenlaista huolta Turkin ympärillä. Mielessäni on käynyt joskus, että mitä jos sattuu, että joskus suomalainen on jossain (ongelmissa), että osataanko toimia. On tärkeää, että Turkki tietää, ettei tämä asia jää huomaamatta, Kumpula-Natri kertoo.

– Ajattelin, että täytyy toimia, kun luin uutisen. Hyvin on yli maa- ja puoluerajojen demokratiaa ja sananvapautta puolustavia meppejä, jotka ovat halunneet osallistua.

STT:n tietojen mukaan suomalaisista europarlamentaarikoista kirjeen olivat allekirjoittaneet torstai-iltaan mennessä Liisa Jaakonsaari (sd.), Heidi Hautala (vihr), Nils Torvalds (r.), Anneli Jäätteenmäki (kesk.), Hannu Takkula (kesk.), Merja Kyllönen (vas.), Petri Sarvamaa (kok.), Sirpa Pietikäinen (kok.) ja Henna Virkkunen (kok.).

"Kirjeestä voi nähdä, mitä minusta tulisi tapahtua"

Albayrakin tuomion purkamista ja Turkin vangitsemien journalistien vapauttamista vaativa kirje lähetetään huomenna Turkin oikeusministerille ja Turkin EU-suurlähettiläälle.

Samalla Turkin EU-suurlähettiläs kutsutaan keskustelemaan aiheesta europarlamentaarikkojen kanssa. Keskusteluissa haluttaisiin nostaa esille Turkin sananvapaus laajemminkin, Kumpula-Natri kertoo.

– Haluaisimme Turkin kertovan EU:lle näkemyksensä tilanteestaan sananvapauden osalta ja ilmaista huolemme journalistien työmahdollisuuksista.

Turkin Suomen suurlähettiläs on kutsuttu keskustelemaan ulkoministeriöön perjantaina, mutta ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan Suomi ei aio vaatia Turkilta suomalaistoimittajan tuomion purkua.

Kumpula-Natri ei sano suoraan, että keskusteluissa tulisi vaatia Turkkia purkamaan Albayrakin tuomio. Hän kuitenkin kertoo ilmaisseensa mielipiteensä kirjeessään, jossa hän vaatii tuomion purkua.

– Minä kirjoitan kirjeessäni niin, ja siihen on tullut paljon meppien nimiä. Siitä voi nähdä, mitä minun mielestäni tulisi tapahtua. 

Lue myös:

    Uusimmat