Euroopan suurin kultakaivos laajenee entisestään Kittilässä – 160 miljoonan investoinnilla mittava työllistävä vaikutus

Kaivosyhtiö Agnico Eagle Finland Oy tiedotti tänään käynnistävänsä noin 160 miljoonan euron laajennusinvestoinnin Kittilän kaivoksella. Kyseessä on jo nyt Euroopan suurin kultakaivos.

– Tällä hetkellä tuotamme reilut 6000 kiloa kultaa vuodessa ja tulevaisuudessa noin 8000 kiloa.

Kaikki kulta lähtee meiltä Sveitsiin, jonka jälkeen sen käyttökohteita ovat kultavarantojen lisäksi koru- ja elektroniikkateollisuus, kaivoksen toimitusjohtaja Jani Lösönen kertoo MTV Uutisille.

Kaivokseen rakennetaan yli 1000 metrin syvyyteen ulottuva kaivoskuilu. Lösösen mukaan kaivoksen kustannustehokkuus paranee, kun kumipyöriltä siirrytään kuilunostoon. Mittava laajennus vaati pitkät valmistelut.

– Töitä on tehty 1,5-2 vuoden ajan ja laskelmien perusteella valittiin tämä ratkaisu, joka eilen yhtiön hallituksessa hyväksyttiin. Ympäristövaikutusten arviointi on hyväksytty jo vuoden 2016 loppupuolella ja viime vuonna tehtiin monia muita valmistelevia töitä.

Kaivoksen alla mittava esiintymä

Investointihanke käynnistyy kevään aikana ja se on jaettu eri vaiheisiin neljän vuoden jaksolle.

– Rakennusvaihe työllistää 900 henkilötyövuotta ja enimmillään töissä on kerrallaan 400 henkilöä, Lösönen sanoo.

Nykyisen arvion mukaan kaivos jatkaa toimintaansa vuoteen 2034 saakka, mutta toimitusjohtajan toiveissa on pidempi elinkaari.

– Nykyiset todetut malmivarat ovat noin 27 miljoonaa tonnia. Se tarkoittaa, että meillä on noin 4,1 miljoonaa unssia kultaa siinä malmissa. Teemme jatkuvasti malminetsintää ja työtä, jotta voimme jatkaa toimintaa vielä 2030-luvun puolivälin jälkeenkin.

Lue myös:

    Uusimmat