Euroopan kolmanneksi tappavin syöpä saa vain kaksi prosenttia tutkimusrahoista – sairastuneista enää 3 prosenttia on elossa viisi vuotta taudin toteamisen jälkeen

Sädehoidon mahdollisuudet syöpähoidoissa 5:05

Haimasyöpä on Euroopan kolmanneksi tappavin ja selviytymisasteeltaan matalin syöpä. Se saa kuitenkin ainoastaan kaksi prosenttia kaikesta syöpätutkimukseen suunnatusta rahoituksesta Euroopan alueella. 

Video: Miten sädehoidolla voidaan hoitaa syöpää? Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri kertoo syöpähoidoista.

Haimasyövällä on Euroopan matalin selviytymisaste. Sairastuneista vain noin kolme prosenttia on elossa viisi vuotta taudin toteamisen jälkeen, kerrotaan United European Gastroenterology -järjestön katsauksessa. 

Lisäksi katsauksessa arvioidaan, että haimasyöpään sairastuneiden ja kuolleiden määrä nousee 40 prosentilla vuoteen 2035 mennessä. 

Haimasyöpään sairastuneita todetaan Suomessa vuosittain noin tuhat. EU:n alueella tautiin kuolee vuosittain yli 90 000 ihmistä.

"Monet maat leikkaavat resursseja"

Haimasyöpä saa kuitenkin vain kaksi prosenttia kaikesta syöpätutkimuksen rahoituksesta Euroopan alueella. 

– Monet maat vähentävät resursseja haimasyövän osalta samalla, kun muut syöpätutkimukset saavat yhä rahoitusta, kuvailee gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Johanna Laukkarinen järjestön mukaan.

Järjestön julkaisemassa katsauksessa todetaan, että niukka rahoitus on aiheuttanut sen, etteivät hoidon tulokset ole parantuneet. Järjestö alleviivaa, että rahoitusta täytyy saada lisää. 

Katsauksessa kerrotaan, että haimasyöpään sairastuneilla pitäisi olla esimerkiksi pääsy uusiin hoitomuotoihin. 

Lue myös:

    Uusimmat