EU-komission seuraava puheenjohtaja voi hyvinkin olla vanha tuttu

Parlamentti äänestää komission puheenjohtajasta sen jälkeen, kun jäsenmaat päättävät ehdotuksestaan.

EU-maiden poliittiset johtajat kokoontuvat tänään illalla Brysseliin epäviralliseen kokoukseen, jossa on määrä hieroa muun muassa jäsenmaiden esitystä komission puheenjohtajaksi. Vahva ehdokas toiselle kaudelle on komission nykyinen puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Jos von der Leyen on jäsenmaiden valinta, Euroopan parlamentin pitää hyväksyä esitys äänestyksessään. Jos parlamentti ei hyväksyisi esitystä, on poliittisten johtajien esitettävä kuukauden sisään uutta ehdokasta.

Virallisesti esityksen ei välttämättä tarvitse valmistua vielä maanantaina, koska poliittisten johtajien on myös määrä kokoontua kaksipäiväiseen huippukokoukseen loppukuusta. Parlamentin seuraava täysistunto puolestaan järjestetään vasta 16. heinäkuuta alkaen.

Aiemmin huippupestit EU-instituutioissa on sovittu tyydyttämään kolmea eri poliittista ryhmää: keskustaoikeiston EPP:tä, demareita ja liberaaleja.

EPP:n von der Leyenin lisäksi myös EPP:n Roberta Metsolalle uumoillaan uutta 2,5 vuoden jatkokautta Euroopan parlamentin johdossa. Unionin korkean ulko- ja turvallisuuspolitiikan edustajan paikalle puolestaan on soviteltu arvauspörssissä hyvän aikaa Viron Kaja Kallasta liberaalista Renew'stä.

Eurooppa-neuvoston johtoon on muun muassa verkkolehti Politicon mukaan jonkin aikaa kaavailtu Portugalin entistä pääministeriä Antonio Costaa sosialisteista ja demokraateista (S&D).

Suomea kokouksessa Brysselissä edustaa pääministeri Petteri Orpo (kok.).

Lue myös:

    Uusimmat