Mainos

EU kieltää autojen jatkuvan seurannan – paikantimet silti pakollisiksi ensi vuonna

Liikenneministeri Anne Berner kertoi viime torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, että ajoneuvon paikannuslaite tulee pakolliseksi EU:n määräyksellä vuonna 2018. Laitetta ei kuitenkaan saa käyttää jatkuvaan seurantaan.

Euroopan unionin eCall-järjestelmää koskeva asetus astuu voimaan huhtikuussa 2018. Tuolloin kaikissa EU:n alueella myytävissä uusissa autoissa on oltava paikannin, joka välittää onnettomuustilanteessa auton sijainnin hätäkeskukseen automaattisesti.

Asetuksessa erikseen kielletään ajoneuvon jatkuva seuranta. Sen mukaan autovalmistajien tulee varmistaa, että eCall-järjestelmä ei ole paikannettavissa silloin, kun se on normaalitilassa. Järjestelmä saa välittää dataa vain silloin, kun se on ehdottoman välttämätöntä eli käytännössä vain onnettomuustilanteissa.

Komission arvion mukaan eCall-järjestelmän ansiosta liikennekuolemat vähenevät vuosittain sadoilla, kun loukkaantuneille saadaan apua nopeammin. Järjestelmä soittaa hätänumeroon vaikka kuljettaja olisi tajuton tai muuten kykenemätön soittamaan itse.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Kauppalehti.

***

6:20

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.