Robotteja liikkeellä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla − poliisi autoilijoille: Älä väistä suojatielle pyrkivää robottia

Robotti tuo ruokaostokset ovelle! Alepa aloitti Suomessa ennennäkemättömän kuljetustavan – katso, miten homma toimii 1:46
Katso videolta, miten ruoankuljetusrobotti pärjää liikenteessä. Video on viime keväältä, jolloin robotit saapuivat ensi kertaa Espoon liikenteeseen.

Robotteihin voi törmätä tänä keväänä Espoon lisäksi myös Helsingin ja Vantaan liikenteessä. Poliisi kommentoi robotteja vuosi sitten liikenneturvallisuuden näkökulmasta ja kertoi, miten ne tulee huomioida tien päällä.

HOK-Elanto otti viime keväänä Espoossa käyttöön ruoankuljetusrobotteja, jotka palvelivat kuuden Alepan asiakkaita herättäen sekä ihastusta että hämmennystä. Toisinaan robotit olivat itsekin pyörällä päästään ja hyväntahtoisten ihmisten avun varassa, kuten esimerkiksi eräässä liikennevaloristeyksessä kävi.

Uutisoimme aiemmin tänään, että HOK-Elannon kokeilu laajenee tänä vuonna myös Helsinkiin ja Vantaalle. Palvelu otetaan käyttöön parissakymmenessä Alepassa viimeistään alkukesän aikana.

Liikenteeseen ilmestyneisiin robotteihin otti vuosi sitten kantaa myös poliisi. Vaikka niihin liittyviä vaaratilanteita ei ollutkaan tullut virkavallan tietoon, olivat ne herättäneet kansalaisissa kysymyksiä.

Pitääkö robotille antaa tietä?

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi viime keväänä seuraavansa robottien käyttäytymistä mielenkiinnolla. Se vakuutti ryhtyvänsä tarvittaessa toimenpiteisiin, mikäli liikenneturvallisuutta vaarantavaa toimintaa havaittaisiin.

Ylikomisario Hannu Kontola totesi tuolloin poliisin tiedotteessa, että robotit rinnastetaan jalankulkua avustaviin laitteisiin, vaikka ne eivät jalankulkijoita olekaan.

Alepan ruoankuljetusrobotit on ohjelmoitu siten, että ne pysähtyvät tiellä olevan esteen läheisyyteen ja pyrkivät kiertämään tämän. Ne myös pysähtyvät suojateiden edustalle, eivätkä liiku ennen kuin tie on vapaa. 

− Tästä syystä muun muassa ruuhkien välttämiseksi autoilijan ei tule väistää suojatielle pyrkivää robottia. Jos robotti on tielle ehtinyt, ei sen päälle luonnollisesti saa ajaa. Näissä tapauksissa on syytä odottaa esimerkiksi robotin peruuttamista pois ajoväylältä, Kontola ohjeisti.

Jos robotin kanssa ajaa kolarin, jossa syntyy vahinkoja, kannattaa paikalle kutsua poliisi.

Eivät mitään leluja

Sähkökäyttöinen robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran, ultraäänisensoreiden ja tutkien avulla. Se hyödyntää lisäksi tietokonenäköä ja esteitä tunnistavaa teknologiaa.

Poliisi muistutti viime keväänä, etteivät ruoankuljetusrobotit ole leluja, vaikka ne hauskoilta näyttävätkin.

− Robotit eivät ole lasten leluja, joilla voi esimerkiksi ratsastaa, vaikka näinkin olen jo kuullut tapahtuneen. Ne ovat toisten omaisuutta, jota ei saa vahingoittaa, Kontola totesi tiedotteessa vuosi sitten.

Lue myös:

    Uusimmat