Ethän saastuta vesistöä mattoja pestessäsi?

Mattojen peseminen veden välkkeessä alkaa olla historiaa. Vesistöjen likaantumisen ja rehevöitymisen estämiseksi perinteisiä mattolaitureita on alettu korvata kuivalla maalla sijaitsevilla pesupaikoilla. Helsingissä sellaisia on kuitenkin vain yksi.

Perinteisten mattolaitureiden määrä vähenee, kun pesupaikat siirretään kuivalle maalle päästöjen vähentämiseksi. Isoimmista kaupungeista Helsinkiä lukuun ottamatta perinteisiä mattolaitureita ei enää löydy. Turussa ja Tampereella on vain kuivalla maalla olevia pesupaikkoja. Tampereen kaupungin pesupaikkojen kunnosta vastaavan Jaakko Jokisen mukaan ihmiset käyttävät niitä ahkerasti.

– Välillä pesijöitä on jonoksi asti. Peseminen on ympäristöystävällistä, kun kaikkiin pesupaikkoihin tulee puhdasta järvivettä, joka menee pesun jälkeen suoraan viemäriin.

Jokinen pitää tärkeänä pesupaikkojen kunnossapitoa, sillä se on kirjaston jälkeen suosituimpia palveluita, joita kaupunki voi tarjota ilmaiseksi asukkailleen.

Helsingissä vain yksi kuivan maan pesupaikka

Helsinki tulee Tamperetta ja Turkua jäljessä, sillä Pukinmäkeen muutama vuosi sitten avattu kuivan maan pesupaikka on ainoa laatuaan. Pukinmäessä matonpesijöitä on riittänyt kesän jokaiselle päivälle. Kuivan maan pesupaikan etuna on suoraan hanasta tuleva vesi, jonka alla matot on helppo saada puhtaiksi.

Työnjohtaja Onni Majanen Helsingin Satamasta kertoo, ettei hänellä ole tietoa uusien, kuivan maan pesupaikkojen rakentamisesta. Varmaa kuitenkin on, ettei uusia mattolaitureita rakenneta vanhojen tilalle.

– Vanhat mattolaiturit pidetään sellaisessa kunnossa, että niitä on turvallista käyttää.

Pienet vesistöt kärsivät eniten

Mitä pienemmästä vesistöstä on kysymys, sitä haitallisempi on mattolaitureilta valuvan veden vaikutus. Harjaamisessa irtoava lika on rinnastettavissa kotitalouksien harmaaseen jäteveteen, joka kaipaa käsittelyä ennen vesistöön joutumista.

Ravinteiden ja bakteerien pääsemistä vesistöihin toppuutellaan useilla paikkakunnilla, missä vanhojen mattolaitureiden kunnostamisesta ja uusien rakentamisesta on luovuttu. Muun muassa Saimaan rannalla sijaitsevassa Lappeenrannassa ja Kymijoen lähellä olevassa Kouvolassa siirrytään pikkuhiljaa vain kuivalla maalla sijaitsevien ja viemäröityjen pesupaikkojen käyttöön. Myös Oulussa ja Pielisjoen varrella Joensuussa vanhoille laitureille jätetään hyvästejä. Niistä luovutaan sitä mukaan kun niiden kunto rapistuu.

Lue lisää:

Kuvat: Lehtikuva

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja