Etätyösuositus päättyi tänään, mutta junissa tai työpaikkaravintoloissa ei vielä nähty ryntäystä – "Kyytiin kyllä hyvin mahtuu"

1:50
Valtakunnallinen etätyösuositus on päättynyt.

Valtakunnallinen etätyösuositus on päättynyt tänään perjantaina. Tämän odotetaan vilkastuttavan asiakasmääriä sekä työpaikkojen lounasravintoloissa että julkisten kulkuvällineiden työmatkaliikenteessä.

Etätyö on tullut ainakin osittain jäädäkseen, arvioidaan sekä lounaspalveluista että joukkoliikenteestä.

Työntekijät palaavat hiljalleen toimistoihin, mikä vilkastuttaa työpaikkaravintoloiden ja joukkoliikenteen arkea.

Mitään ryntäystä ei kuitenkaan odoteta, sillä moni yritys siirtyy hybridimalliin, jossa osa työstä tehdään edelleen etänä. Myös syyslomaviikko vähentää niin liikennettä kuin työpaikkalounaiden kysyntää.

Sekä VR:n että HSL:n matkustajamäärät ovat tänä syksynä olleet noin 30-40 prosenttia pienemmät kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019. Joukkoliikenteessä tehtävien työmatkojen odotetaan kasvavan lähitulevaisuudessa, mutta nopeaa hyppäystä ei ole näköpiirissä.

Ainakaan tänään pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä ei näkynyt työmatkalaisten ryntäystä.  

– Tämä on vasta ennakointia, mutta vielä ei ole mitään kovin suurta muutosta näkyvissä. Etätyösuosituksen päättyminen osui nyt perjantaille ja tässä on jo pidempään ollut havaittavissa, että kyllä ihmiset ovat liikkeellä, mutta työmatkaliikennettä ei kovin paljon ole ollut, sanoo viestinnän asiantuntija Johannes Laitila Helsingin seudun liikenteestä.

Yksittäisia vuoroja HSL-liikenteessä on ollut jo tänä syksynä täynnä.

– Keskimäärin kyytiin kyllä hyvin mahtuu, Laitila sanoo.

VR nostanut kapasiteetin jo lähelle pandemiaa edeltävää aikaa

VR:n kaupallisen johtajan Johanna Jäkälän mukaan VR on nostanut työmatkaliikenteen kapasiteetin jo lähelle pandemiaa edeltävää tasoa.

– Olemme valmistautuneet hyvin ja odotamme, että työmatkaliikenne piristyy. Kapasiteetti on jo nyt nostettu lähelle vuoden 2019 tasoa, Jäkälä sanoo.

Ryntäystä ei ole näköpiirissä ensi viikollakaan Etelä-Suomen syyslomaviikon takia.

– Odotamme asiakasmäärien kasvua vasta viikon päästä, sanoo muun muassa lounaspalveluja tuottavan Helsingin kaupungin omistaman Palmia Foodsin liiketoimintajohtaja Pia Julin.

Samaa arvellaan HSL:stä.

– Oletamme, että ei ehkä ensi viikollakaan vielä ihan selkeästi nähdä, mihin suuntaan tämä lähtee kehittymään, Laitila sanoo.

Sekä liikenteessä että lounaspalveluissa ollaan varmoja siitä, että etätyö on tullut jäädäkseen suosituksen päättymisestä huolimatta.

Iso osa toimistotyöntekijöistä tuskin viettää viisipäiväisiä työviikkoja enää työpaikoillaan, ainakaan lähitulevaisuudessa.

– Tuskin kaikkea toimistotyötä tehdään viisi päivää viikossa toimistolla, Julin sanoo.

"Vanhaan normaaliin" ei ole paluuta.

– Kaikki tutkimukset kertovat, että esimerkiksi asiantuntijatyössä, jossa etätyö on mahdollista, tehdään noin kaksi päivää viikossa etätöitä ja loput toimistolla. 

– Jää tietysti nähtäväksi, miten käy. Varmasti nyt syysloman jälkeisellä viikolla alkaa pikku hiljaa muodostumaan se uusi normaali, Julin arvelee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja