Estonian hylyllä aloitetaan pian uudet tutkimukset: Tavoitteena kolmiulotteinen kuva

Tarkoituksena on tehdä huolellinen valokuvadokumentaatio vuonna 1994 uponneen autolautan hylystä.

Tutkimukset autolautta Estonian hylyn luona Itämerellä alkavat uudelleen muutaman viikon kuluttua. Tämän vuoden tutkimusten tarkoituksena on pääasiassa dokumentoida hylkyä, ei niinkään tehdä uusia löytöjä.

–  Ei ole välttämättä niin, että toivoisimme uusia löytöjä, vaan haluamme tehdä huolellisen valokuvadokumentaation, kertoo Ruotsin onnettomuustutkintaviranomaisen edustaja Jonas Bäckstrand uutistoimisto TT:lle.

Suunnitelmana on tutkia uponnutta autolauttaa kesäkuussa fotogrammetrian avulla.

–  Se tarkoittaa, että otetaan paljon valokuvia, joista kootaan kolmiulotteinen kuva, Bäckstrand kertoo.

Tutkimukset toteuttaa ruotsalaisyritys Ocean Discovery yhteistyössä tanskalaisyhtiö JD-Contractori n kanssa. Ruotsin ja Viron viranomaiset ovat mukana johtamassa ja ohjaamassa tutkimuksia.

Vauriot kyljessä mahdollisesti kosketuksesta merenpohjaan

Estonia upposi Itämerellä syyskuussa 1994. Onnettomuudessa kuoli 852 ihmistä. Kuolonuhreista suurin osa oli ruotsalaisia.

Onnettomuuden jälkeen Suomi, Ruotsi ja Viro sopivat hylkyä koskevasta hautarauhasta. Sopimukseen on sittemmin liittynyt myös joukko muita maita.

Väliaikaisen lakimuutoksen myötä tutkimussukellukset hylylle ovat olleet mahdollisia viime heinäkuusta alkaen.

Marraskuussa kerrottiin, että vauriot Estonian kyljessä ovat mahdollisesti syntyneet kosketuksesta merenpohjaan. Bäckstrand sanoi tuolloin, että Tukholman yliopiston raportin perusteella tämä on varsin todennäköinen syy vaurioille. Hänen mukaansa asiaa ei kuitenkaan voi vahvistaa ilman lisätutkimuksia. Tukholman yliopiston raportissa kuvataan hylkyä ympäröivää merenpohjaa.

1:12
Risteilyllä ollut pariskunta päätyi pelastamaan ihmisiä Estonialta – näin tapahtumat etenivät "sydänyön tunteina"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja