Venäjän mafia, sukellusvene vai Olof Palmen murha? Viisi MS Estonian uppoamisen salaliittoteoriaa, joihin ihmiset uskovat yhä

Matkustaja-autolautta MS Estonian uppoamisesta tulee tänä vuonna täytteen 27 vuotta. Vaikka virallinen selitys onnettomuudelle on olemassa, elävät salaliittoteoriat edelleen vahvana.

Mutta miksi?

Estonian onnettomuudesta lukuisia uutisia toimittanut ja onnettomuuspaikalta aikoinaan raportoinut toimittaja Kari Lumikero kertoo, että siihen on ihan selkeä syy.

– Se tapahtuma oli niin järkyttävän dramaattinen. Suurin merionnettomuus toisen maailmansodan jälkeen tapahtuu ihan meidän kulmilla, Itämerellä. Kiinnostus tapahtumaa kohtaa oli aivan valtava, Lumikero kertoo.

Lumikeron mukaan on hyvin tyypillistä ja kyynistä, että ilman minkäänlaisia pitäviä todisteita esitetään erilaisia teorioita.

– Ne aiheuttavat valtavasti surua, levottomuutta ja myös vihaa uhrien omaisten keskuudessa. Pitäisi pyytää todisteita, jos joku näinkin isossa asiassa ryhtyy konkreettisesti esittämään, että syy ei ole suinkaan se mihin komissio oli päätynyt.

MTV Uutisten toimittaja Juho Lauri kävi läpi Kari Lumikeron kanssa yhdessä viisi tunnettua salaliittoteoriaa, jotka liittyvät Estonian onnettomuuteen.

Salaliittoteoria #1: Missä on kapteeni Piht?


1:19


Kun onnettomuus tapahtui, alkoi viranomaisille kuumeinen kuolleiden ja pelastuneiden laskeminen ja etsintä.

Listoilla pyöri aikoinaan yksi mielenkiintoinen nimi, virolainen kapteeni Avo Piht, joka oli listoilla pelastuneiden joukossa.

Pihtin vaimo Sirje huokaisi helpotuksesta kuultuaan, että hänen miehensä oli selvinnyt hengissä. Totuus oli kuitenkin toinen.

– Joku videokin kuulemma todisti, että hänet tuotiin ambulanssilla ja hänet siirrettiin sisätiloihin. Videota on katseltu ja sitä on esitetty televisiossakin mutta ei siinä kyllä mitään Pihtiä näy, Lumikero epäilee.

Missä on Piht? Kari Lumikero avaa mystisen Pihtin tarinaa yläpuolelta löytyvällä videolla.

Salaliittoteoria #2: Upottiko räjähdys Estonian?

1:49

Yksi tunnetuimmista salaliittoteorioista on se, että Estonia olisi räjäytetty jonkin tahon toimesta.

Teorian mukaan muun muassa Venäjä olisi voinut ollut osallisena räjähdykseen ja räjäyttämiseen liittyneen laivan arvokas tavaralasti.

– Venäjä tai Viro olisi ollut suivaantunut siitä, että tällaista arvokasta tavaraa viedään ulkomaille ja sieltä jenkkeihin. Ja sitten jysäytetty laiva pohjaan kostoksi siitä, Lumikero kertoo.

Mutta mitä tavaraa ja miksi? Katso teoria yläpuolelta löytyvältä videolta.

Salaliittoteoria #3: Oliko taustalla Olof Palmen murha?

1:52

Yksi erikoisimmista salaliittoteorioista Estonian liittyen on se, että laivan upottaminen olisi liittynyt vuonna 1986 tapahtuneeseen ruotsalaispolitiiko  Olof Palmen salamurhaan.

Laivalla oli risteilyllä ruotsalainen poliisien ryhmä. Teorian mukaan poliisit olisivat kuulleet ratkaisevia todisteita murhan syystä.

– He olisivat olleet matkalla takaisin Tukholmaan ja heillä olisi tosiaan ollut raskauttavia todisteita.

Mitä muuta teoriaan liittyy? Lumikero avaa teoriaa yläpuolelta löytyvällä videolla.

Salaliittoteoria #4: Taustalla Venäjän mafia?

0:41

Venäjän mafian osallisuutta Estonian uppoamiseen on väläytelty onnettomuuden tapahtumishetkestä alkaen. 

Lumikero uskoo, että Venäjän mafia pystyy moneen mutta kokonaisen matkustajalaivan upottaminen onkin jo sitten aivan toinen asia.

– Mun on niin vaikea kuvitella, että mitään niin dramaattista syytä, että tällaiseen hankkeeseen pitäisi ryhtyä, Lumikero kertoo.

Salaliittoteoria #5: Törmäsikö laiva sukellusveneen kanssa?

1:34

Estonian ja sukellusveneen törmäystä on pyöritelty teoriana uppoamiseen jo pitkään. Teoria sai uutta pontta, kun Discovery-kanava julkaisi viime vuonna julkaistussa dokumentissa kuvamateriaalia laivasta meren pohjassa.

Kuvista oli nähtävissä laivan kyljestä löytyneitä reikiä, joita moni pohti sukellusveneen aiheuttamiksi.

– Erinäisistä meille tuntemattomista syistä sukellusvene olisi osunut laivan kylkeen.

Mutta miksi tämäkin teoria on ammuttu alas? Olisiko kyseessä voinut olla jopa ruotsalainen sukellusvene? Lumikero selventää aihetta yläpuolelta löytyvältä videolta.

Katso koko lähetys alapuolelta löytyvältä videolta.

9:16


MTV Uutiset juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan. Missä olit kun? -ohjelmasarja kerää yhteen isoimmat uutistapahtumat näiden vuosien varrelta. Jaksot ovat katsottavissa mtv-palvelussa25. huhtikuuta lähtien sekä mtv3-kanavalla maanantaisin kello 21.00 alkaen.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja