Espanjassa taas kyseenalainen restaurointi – Neitsyt Marialle huulipunaa, neonvärejä ja kajaalia

Espanjassa on noussut jälleen valtava kohu keskiaikaisen taiteen kyseenalaisesta restauroinnista.

Katso video Pyhä Yrjö -patsaan entisöinnin epäonnistumisesta: 

500 vuotta vanhan patsaan entisöinti epäonnistui 0:42

Tällä kertaa restauroinnin kohteeksi joutui Neitsyt Mariaa ja Jeesus-lasta esittävä patsas 1400-luvulta. El Ranadoiron kylässä paikallinen nainen entisöi patsaan kirkkailla neonväreillä. Jeesus-lapsi sai yllensä kirkkaanvihreän vaatteen ja Neitsyt Maria pinkkiä ja silmiinsä rajauksen.

El Ranadoiron kylässä asuu vain 28 ihmistä, joista Maria Luisa Menendezille paikallinen pappi antoi luvan entisöidä patsas. Asiasta uutisoi BBC:n mukaan paikallinen El Comercio -lehti.

– En ole ammattilainen, mutta olen aina pitänyt entisöinnistä. Hahmot kaipasivat kipeästi maalia, joten maalasin ne miten osasin, väreillä, jotka näyttivät minusta hyviltä. Naapuritkin pitivät niistä, Menendez kertoi lehdelle.

Sen sijaan viranomaiset ovat vähemmän tyytyväisiä. Efe-uutistoimiston mukaan Asturian maakunnan opetustoimen johtaja Genaro Alonso on kuvaillut restaurointia pikemminkin tuhotyöksi.

Myös Espanjan taidekonservatoinnin yhdistys ACRE on tuominnut entisöinnin ja kutsuu tekoa maan taiteen ryöstämiseksi.

– Minkälainen yhteiskunta seisoo vieressä, kun sen isoisien perintöä tuhotaan sen silmien edessä? Yhdistys valitti Twitterissä.

Espanjassa on ennenkin pilattu taidetta. Kuuluisin konservatoinnin epäonnistuminen tapahtui vuonna 2012, kun Borjassa kuuluisa Ecce Homo -fresco entisöitiin tunnistamattomaksi. Siitä on sittemmin tullut oma nähtävyytensä.

Myös Estellen kaupungin Pyhä Yrjö -patsas koki kovia, kun se entisöitiin aikaisemmin tänä vuonna. 

Lue myös:

    Uusimmat