Esa Saarinen puolustaa Himasta: Tutkijoita taklataan kuin jääkiekkoilijoita

Filosofi Esa Saarinen puolustaa raporttikohun keskelle joutunutta entistä oppilastaan filosofi Pekka Himasta.

– Harvassa lajissa pyritään taklaamaan päähän niin kuin tieteessä, sanoi Saarinen Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew:n haastattelussa aamulla.

Saarinen uskoo kohun koituvan lopulta Himasen työryhmän voitoksi. Hän muistuttaa että nyt julkaistu Sininen kirja oli Himasen johtaman tutkimushankkeen väliraportti.

– Harvaan kannanottoon tai hahmotukseen kohdistuu niin paljon mielenkiintoa kuin tähän. Kun Pekan raportti loppujen lopuksi valmistuu, niin varmasti suomalainen yhteiskunta siitä hyötyy.

Saarinen on eri mieltä niistä väitteistä, että Himasen työryhmän raportti olisi täynnä latteuksia ja kirjoitettu huolimattomalla suomen kielellä.

Akateemisissa piireissä on sanottu muun muassa että Himasen kirjoitus muistuttaa lukioainetta, ja että hänellä ei ole merkittäviä akateemisia näyttöjä.

– Se, että Pekalla ei olisi tieteellisiä ansioita on aivan poskettoman älytön väite. Raportin kieli on minusta täysin ymmärrettävää.

Saarinen pitää raporttia hyvänä.

– Tämä on erinomainen keskustelunavaus, jossa yhdistetään muun muassa ekologisuus, tulevaisuus ja yksittäisen ihmisen arvokas elämä.

– Tämä ei ollut erillistutkimus, joka paneutuisi asioihin asiantuntijakielen kautta ja poraisi neljän millimetrin reikää vielä syvemmälle. Tarkoitus on rikastaa päättävien tahojen ja koko Suomen keskustelua.

Keskustelua onkin syntynyt runsaasti, ja sitä Saarinen pitää hyvänä asian.

– On keskeistä, että asioista puhutaan ja keskustellaan. Kehottaisin kaikki lataamaan netistä Sinisen kirjan ja silmäilemään itse, että onko siellä latteuksia ja onko kieli ymmärrettävää.

Lue myös:

    Uusimmat