Erkka Westerlund tiedostaa valmentamisen elävän suuressa murroksessa, muodostelmaluistelun kohutapaus vain karu esimerkki – "Se ei ole reilua"

Kovat valmennusmetodit puhuttavat suomalaista urheilumaailmaa – millaista on kotimaan valmennuskulttuuri, Erkka Westerlund? 17:00
Antero Mertaranta ja Erkka Westerlund kävivät läpi valmennuskulttuuria MTV Uutiset Livessä.

Suomen Ammattivalmentajat ry:n puheenjohtaja Erkka Westerlund myöntää valmennuksen olevan tällä hetkellä eräänlaisessa kulttuurimuutostilassa, mikä on aiheuttanut useampia kohuja viime aikoina.

Viime kuukausina eri lajien sisältä on noussut esiin useita valmentajiin liittyviä kohutapauksia, jotka ovat ravistelleet urheilumaailman kuvaa valmentamisen nykytilasta niin Suomessa kuin muuallakin. Päällimmäisenä esiin on noussut muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen tapaus, jossa häntä syytetään epäasiallisesta käytöksestä valmennettaviaan kohtaan.

Westerlund ei halua ottaa yksittäiseen tapaukseen kantaa, mutta myöntää valmennuksen elävän tällä hetkellä suurta murrosvaihetta.

– Olemme kulttuurimuutoksen murroksessa. Tämä muodostelmaluistelusta esille tullut tapaus… en tunne sitä, enkä ota yksittäiseen tapaukseen kantaa. Mutta kyllä mä sanon, että tämä valmennustyyli, mitä nyt on annettu ymmärtää, edustaa sitä valmennuskulttuuria, mitä olemme vuosikymmeniä valmentaneet, Westerlund toteaa.

Nykypäivänä takavuosilta tutut valmennusmetodit eivät sovi enää tämänpäiväiseen yhteiskuntaan. Westerlund toteaakin, että Penttinen joutuu kärsimään aiempien sukupolvien käyttämien valmennusmetodien vuoksi.

– Olemme tulleet tänä päivänä siihen tilanteeseen, että ne keinot, mitkä olivat sallittuja 30 vuotta sitten, eivät ole enää eettisesti kestäviä tänä päivänä. Nyt yksi valmentaja joutuu valitettavasti vastaamaan kaikkien aikaisempien sukupolvien ajankuvaan. Se ei ole reilua. Kyllä meidän pitäisi urheilijoiden ja valmentajien yhdessä tiedostaa tämä tilanne, että missä mennään. Ja liikkua kohti sitä uutta kulttuuria, Westerlund jatkaa.

Penttinen ei suinkaan ole ainoa valmentaja, joka on kyseenalaisten metodiensa takia joutunut myrskynsilmään. Esimerkiksi NHL:ssä on tämän kauden aikana tullut julki useampia tapauksia valmentajien käyttämistä karuista menetelmistä.

Kulttuurin ja yhteiskunnan muuttuessa on valmentajienkin pystyttävä mukautumaan uusiin valmennusmetodeihin. Heidän on hyväksyttävä, että urheilijoita ei voi enää kohdella miten sattuu, vaan ihminen on kohdattava kunnioittavasti.

– Olemme ihan ristiaallokossa vanhan kulttuurin ja uuden kulttuurin välissä. Molemmilla on omat puolestapuhujat. Mutta näitä tapauksia tulee vastaan ihan koko yhteiskunnassa, eri puolilta. Kyllä meidän pitää ottaa askel tulevaisuutta kohti ja siihen, että osaamme kohdata sen toisen ihmisen arvokkaasti. Että meidän johtamiskulttuuri siirtyy humanistisempaan suuntaan, Westerlund myöntää. 

Lue myös:

    Uusimmat