Eristyksessä tehdyt hiusten muodonmuutokset ovat jo ilmiö: Asiantuntijat kertovat, miksi muutoksiin ryhdytään

8:55
Näin elintavat näkyvät hiuksissasi: Huomenta Suomen vieraana Annikki Hagros-Koski.

Omaehtoinen eristäytyminen ja karanteenit ovat saaneet aikaan sen, että ihmiset ympäri maailmaa ovat tarttuneet saksiin tai hiusväriin ja muuttaneet hiustyyliään dramaattisesti. Mistä ilmiö johtuu?

Eristyksissä olevat ihmiset julkkiksista taviksiin ovat intoutuneet leikkaamaan ja värjäämään hiuksiaan itse. Erityisesti otsatukat ja erikoiset värit ovat olleet suosiossa.

Esimerkiksi ennen blondina viihtynyt näyttelijä Hilary Duff värjäsi hiuksensa siniseksi, kun taas laulajatähti Dua Lipa on nähty nyt jo vaaleanpunaisessa, kirkkaanpunaisessa sekä persikanvärisessä kuontalossa.

Hilary Duff ja siniset hiukset. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Dua Lipa värjäsi hiustensa vaaleat osat ensin vaaleanpunaisiksi... Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

...Ja sitten kirkkaanpunaisiksi. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Popsugar kysyi asiantuntijoilta, miksi haluamme toteuttaa hiuksillemme muodonmuutoksen juuri nyt.

Haluamme tuntea olevamme kontrollissa

Psykologi Christie Ferrari kertoo, että ihmiset reagoivat stressiin tyypillisesti neljällä tavalla: suuttumalla, eristäytymällä, hakemalla tukea ystävistä ja perheestä sekä viimeisenä hyväksymällä vastuun ja ryhtymällä ongelmanratkaisuun.

– Kun olemme stressaantuneita, luonnollinen taipumuksemme on tehdä jotain, mitä tahansa, vastataksemme, sopeutuaksemme ja selviytyäksemme, erityisesti silloin kun stressitekijä on hallitsematon ja yllättävä, Ferrari sanoo.

Ferrarin mukaan ulkonäön muuttaminen sopii kolmeen tyypilliseen selviytymismalliin: pyrkimys kontrolloida stressitekijää, sosiaalisen tuen hakeminen sekä halu kasvaa vastoinkäymisen seurauksena.

– Ihmiset haluavat ajatella, että he selviytyvät karanteenista ja lisäksi näyttävät sen jälkeen entistä paremmilta, Ferrari selittää.  

Terapeutti ja kliinisen psykologian tohtori Morgan Francis on samoilla linjoilla Ferrarin kanssa.

– Kun kaikki ympärillä on epävarmaa, emmekä voi hallita tapahtumia, ajattelemme, että voimme kontrolloida edes sitä, miltä hiuksemme näyttävät, Francis sanoo.

Hiusten värjääminen voi kieliä jostain syvemmästä

Aikuisetkin ovat intoutuneet värjäämään hiuksiaan villeillä väreillä. Sattumanvaraisilta vaikuttavat värivalinnat eivät kuitenkaan välttämättä ole aivan sitä, miltä ensivaikutelma näyttää.

– Hiusten värjääminen räikeillä väreillä, mitä näemme yleensä vain nuorilla, on lapsenomaista käytöstä, Morgan Francis kertoo.

– Tämä voi olla merkki siitä, että tunteemme, ajatuksemme ja myös käytöksemme ovat taantuneet. Pandemia voi laukaista joissain ihmisissä vastaavanlaisen reaktion kuin trauma, hän sanoo.

Sekä Francis että Ferrari ovat yhtä mieltä siitä, että hiusten muodonmuutos voi kieliä myös omakuvastamme.

– Stressitekijät, kuten pandemia, voivat lisätä tyytymättömyyttä omaa kehoa kohtaan. Ulkonäön muuttaminen voi olla sen tulos, että haluamme parantaa omakuvaamme ja luonnollisesti tuntea olomme paremmaksi, Ferrari kertoo.

Eristyksen jälkeen voi olla odotettavissa, että kampaajalle on tunkua. Jos ihmiset eivät ole toteuttaneet muodonmuutosta itse kotona, he saattavat haluta tehdä niin kampaajalla. Jatkuva kotona oleminen aiheuttaa sen, että katsomme useammin peiliin. Tämän myötä oma ulkonäkö saattaa alkaa kyllästyttää, ja halu muodonmuutokseen kasvaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja