Erikoinen syömishäiriö: Teini syönyt vuosia pelkkää pizzaa

Walesista kotoisin oleva Sophie Ray on syönyt viimeiset kahdeksan vuotta pelkkää pizzaa. Hän kärsii harvinaisesta syömishäiriöstä nimeltä SED.

Walesin Wrexhamista kotoisin oleva Sophie Ray, 19, on syönyt pelkkiä Margarita-pizzoja viimeiset kahdeksan vuotta. Edellisen kerran hän on syönyt kunnollisen aterian kaksivuotiaana ja 11-vuotiaasta lähtien hän on elänyt ainoastaan juustoa ja tomaattia sisältävällä Margarita-pizzalla.

Nyt teini kertoo kakovansa, jos syö mitä tahansa muuta kuin kyseistä pizzaa – jopa siivu pepperonia riittää laittamaan vatsan sekaisin.

Sophie kärsii harvinaisesta syömishäiriöstä, jota kutsutaan nimellä . Tämä tarkoittaa sitä, että hänellä on fobia lähes kaikkia ruokia kohtaan ja uusien ruokien kokeilu kauhistuttaa.

Sophien ongelmat alkoivat, kun hän joutui häijyn vatsataudin kouriin kahden vuoden ikäisenä. Sen seurauksena hän alkoi pelätä ruokaa ja pystyi kuvittelemaan vain syövänsä juustoista pastaa, ranskanperunoita ja voileipiä sitruunavoilla. 11-vuotiaana hän pystyi syömään vain kuumia pizzoja ilman ylimääräisiä täytteitä ja toisinaan hän syö niitä kolme päivässä – aamupalaksi, lounaaksi ja päivälliseksi.

– Rakatan pizzaa. Jokaisella brädillä on omat makunsa, mutta ne ovat kaikki samaa ruokaa, joten minun ei tarvitse maistaa uusia ruokia. Minusta tuli valikoiva, kun olin kaksi. Äitini sanoi, että sairauden jälkeen aloin pelätä syömistä luullen ruuan aiheuttaneen sairauteni, Sophie kertoo.

"Kunnon aamupala on pahin painajaiseni"

Jos pizzaa ei ole tarjolla, Sophie jättää syömättä ja odottaa pääsevänsä kotiin.

– Jos en ehdi syödä pizzaa ennen kuin menen kouoluun, olen koko päivän syömättä, koska en pysty syömään mitään muuta. Odotan, että pääsen kotiin ja syön pizzan tai joskus kaksi. Siinä täytyy olla juustoa ja tomaattia ja sen täytyy olla vastatehty, sillä en pysty syömään sitä kylmänä tai laittamaan mitään muuta pizzan päälle, Sophie sanoo.

Sophie ei ole vuosiin koskenut hedelmiin tai vihanneksiin ja kertoo uusien ruokien syömisen kauhistuttavan häntä. Hyvin harvoin hän kokeilee syödä pastaa, ranskalaisia tai juusto-sipuli-sipsejä, mutta hän on nyt niin tottunut roskaruokadieettiinsä, että pienetkin muutokset saavat hänet tuntemaan olonsa sairaaksi.

– Monet pitävät minua nirsona, mutta SED on fobia. Se, että pyytäisi minua kokeilemaan uusia ruokia on kuin pyytäisin hämähäkkejä inhoavaa ihmistä pitämään sellaista kädessään. Mitä enemmän ruuassa on ainesosia, sitä enemmän ne kauhistuttavat minua. Perinteinen englantilainen aamiainen olisi pahin painajaiseni, tulen pahoinvointiseksi katsoessanikin sellaista, Sophie kertoo.

Sophie kävi asiantuntijalla kaksi vuotta sitten, joka yritti rohkaista häntä kokeilemaan uusia ruokia. Vaikka tämä hiukan helpotti ahdistusta ajatuksesta syödä uusia ruokia, hän ei silti pysty vaihtelemaan ruokavaliotaan.

– Sairauteni saa minut tuntemaan itseni huonoksi, masennun aika ajoin ja koska yhteiset ruokahetket perheen ja ystävien kanssa ovat painajaista, en usein osallistu niihin. Tiedän, ettei tämä tee terveydelleni hyvää ja haluaisin todella syödä normaalisti, mutta ruokavaliota on vaikea muuttaa sillä olen syönyt tällä tavalla jo niin kauan, Sophie sanoo.

– Tämä ei todellakaan ole tasapainoinen ruokavalio, hän jää paitsi kaikista vitamiineista ja mineraaleista. Hänen tulisi ammattilaisten avulla lisätä asteittain uusia ruokia ruokavalioonsa. Tämä on ehdottomasti ongelma, ei vain mikään villitys. Hänen tulisi ensin alkaa syödä muita täytteitä pizzan päällä. Hänen on joka tapauksessa aloitettava mahdollisimman pian, sillä se mitä hän syö nyt vaikuttaa suuresti hänen terveyteensä tulevaisuudessa, ravintoterapeutti Carina Norris kertoo.

Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Lue lisää:


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja