Erikoinen karttakuva muuttaa käsityksesi maailmasta: maapallo internetin silmin

The Independentin julkaisema maailmankartta osoittaa, miten erilaiselta pallomme näyttäisi, jos pinta-alueiden sijaan maiden kokoa mitattaisiinkin aluekohtaisten verkkotunnusten määrällä.

Kartta herättää muutamia aiheellisia kysymyksiä. Ensinnäkin: mikä on tuo Aasiaakin suurempi saari, jonka verkkotunnus on .tk? Se on tietenkin saari nimeltään Tokelau, jonka väestömäärä on vain 1 400 ihmistä.

Tunnus on rekisteröity kuitenkin yli 31 miljoonalle verkko-osoitteelle. Syy on yksinkertainen: moni .tk-päätteinen verkko-osoite on ilmainen. Hollantilainen yhtiö Freenom on jakanut verkkotunnusta jo vuodesta 2000 lähtien, ja antaa niistä saatavia mainostuloja takaisin saarelle.

Jos twiitti ei näy, katso se täältä. Voit myös tarkastella karttaa suurempana Indepentin sivuilta.

Toinen ihmetyksen aihe on Yhdysvaltojen pieni koko. Yhdysvalloissa .com-pääte on ylivoimaisesti suosituin – kuten koko maailmassa. Yhdysvaltojen oma verkkotunnus on kuitenkin .us-päätteinen, jonka suosio on kuitenkin hiipunut sitten vuoden 2002 jälkeen.

Afrikka jää maanosana selvästi pimentoon Euroopan dominoidessa karttakuvaa. Eurooppalaisista tunnuksista huomattavan suosittuja ovat esimerkiksi .de-, .uk- ja .nl-tunnukset. Suomessa käytettyä .fi-tunnusta on rekisteröity Viestintäviraston mukaan artikkelin tekohetkellä 384 285 kappaletta. Esimerkiksi .us-päätettä on rekisteröity vain 1 687 107 kappaletta.

 

Lähde: Independent

Lue myös:

    Uusimmat