Epäkuntoinen hissi jätti liikuntakyvyttömät kuukausiksi kotiensa vangeiksi Helsingissä – Siiri, 82, ja pyörätuolilla kulkeva Jaakko eivät pääse itsekseen edes lääkäriin: "Se on epäluonnollinen tila olla yksin ja eristyksissä"

Helsingin Viikissä sijaitsevassa kerrostalossa hajosi hissi, jonka vuoksi liikuntakyvyttömät ovat olleet kuukausia vankeina omissa asunnoissaan. Asiasta uutisoi ensin Helsingin Uutiset.

Katso videolta loukussa olevien asukkaiden haastattelut.

Settlementtiasuntojen omistamassa kerrostaloasunnossa hajosi hissi jo lähes kolme kuukautta sitten.

Talon viidennessä kerroksessa asuva Siiri Palomies, 82, on tänä aikana poistunut asunnostaan poikansa avustuksella vain kerran, kun Palomiehen oli pakko päästä lääkäriin. 

– Poikani kantoi rollaattoria, kun minä röhnötin kaiteessa kiinni ja yritin päästä alas ja sitten taas ylös, kertoi Palomies.

Palomies kaipaa kovasti sosiaalista seuraa ja hän ei malta odottaa päivää, jolloin hän pääsee taas seuraamaan maailman menoa puiston penkiltä.

Loukussa oleminen on vaikuttanut paljon hänen terveyteensä. Viime kesän helteitä ei päässyt kotoa pakoon, ruoan saanti on hankalaa, eikä apteekkiin pääse.

– Elämä on suljettua täällä neljän seinän sisällä. Se on epäluonnollinen tila ihmisellä olla yksin ja erityksissä. kertoi Palomies harmissaan.

Asunnon kuumuutta ei päässyt kesällä pakoon

Rikkinäisen hissin vuoksi myös 62-vuotias Jaakko Pirkola on pysynyt asunnossaan elokuusta saakka.

– Sitä ei oikein ymmärrä, kuinka tärkeä hissi on, ennen kuin se sitten osui omalle kohdalle. Minä olen vain ihan jumissa, kertoi Pirkola.

Pirkola ei muistele viime kesää ilolla. Hänen mukaansa suljetussa asunnossa oli pahimmillaan päivisin lähes 50 astetta lämmintä.

– Täällä oli kamalan tukalaa olla. Muistan, kun Pekka Poutakin kertoi tukalasta kuumuudesta, ja sitä täällä tosissaan oli.

Pirkola on erittäin kiitollinen naapureistaan, jotka jaksavat tuoda hänelle ruokaa kaupasta. Häntä kuitenkin huolestuttaa, kun ei edes lääkäriin tai apteekkiin pääse, vaikka sinne miehellä olisikin asiaa. 

Asunnon parveke on ollut miehelle pieni pakopaikka tässä tukalassa tilanteessa.

Varaosien hankinta hidasti hissin korjausta

Settlementtiasuntojen toimitusjohtaja Heli Kotilainen kertoo hitaan korjaamisen johtuvan huonosta hissivalinnasta reilu kymmenen vuotta sitten. Hissi on erittäin harvinainen. 

Tämän vuoksi varaosien saaminen tänä päivänä on ollut erittäin hankalaa.

– Osia on tullut tässä pitkin kuukausia Saksasta, mutta mekaanikot eivät ole saaneet hissiä kuitenkaan toimimaan, kertoi Kotilainen.

Kotilainen on kuitenkin lähes varma, että hissi tulisi kuntoon lähipäivinä. Talon asukkaat eivät kuitenkaan uskaltaneet toivoa liikoja, sillä näitä ilmoituksia on tullut heille jo useasti viime viikkoina.

– Olisihan se aivan ihanaa, jos se hissi alkaisi toimimaan. Mutta se on iso jos. Jatkuvasti sanotaan, että ensi keskiviikkona tai ensi sunnuntaina, mutta mitään ei ole tapahtunut, kommentoi loukussa oleva Palomies.

Sekä Palomiehellä, että Pirkolalla on kuitenkin suunnitelmia sille päivälle, kun hissi viimeinkin saadaan taas käyttökuntoon. Palomies haluaa päästä ensin apteekkiin ja kauppaan ja sitten vain istua alas ja ihmetellä maailmaa.

Pirkola taas ei malta odottaa päästä ajelemaan jälleen sähkömopollaan. 

Lue myös:

    Uusimmat