Entinen NHL-vahti Niklas Bäckström lopetti vähin äänin – komea ura loppui erikoiseen putkeen: "Arvostan tätä aikaa"

Leijonat Kanadan kaatoon 7:55
Videolla Niklas Bäckström Huomenta Suomen vieraana MM-kisojen aikana.

Ajatus peliuran jatkamisesta kutkutti vieläkin maalivahti Niklas Bäckströmiä, mutta perhe meni ajatusmaailmassa edelle. Ja ehti hän jo saavuttaa paljon sekä SM-liigassa että NHL:ssä. 

Niklas Bäckström, 42, eli viime kaudella ristiriitaista aikaa Tampereen Tapparan maalivahtina. Hän nautti päivittäisestä työstä laadukkaassa organisaatiossa, vaikka pelasikin runkosarjassa vain 15 SM-liigan ottelua Christian Heljangon kakkosena.  

Kovat ammattilaisvuodet alkoivat kuitenkin tuntua jo kropassa. Iso asia lopettamispäätöksessä oli kuitenkin se, että 6- ja 8-vuotiaat lapset kaipasivat kotona isäänsä. 

– Jääkiekko on siinä perspektiivissä kuitenkin pieni asia, Bäckström huomauttaa. 

Bäckström työskentelee Columbus Blue Jacketsin pelaajien kehitystyössä Suomesta käsin, mikä vapauttaa aikaa perheen kanssa touhuamiseen. 

– Arvostan tätä aikaa lasten kanssa. Ei sitä saa koskaan takaisin. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Aina jotain parannettavaa

HIFK:n kasvatti löi itsensä toden teolla läpi Oulun Kärpissä, jossa hän oli auttamassa joukkuetta mestaruuteen vuosina 2004 ja 2005. 

Menestyksekkäiden liigavuosien jälkeen ura jatkui syksyllä 2006 Minnesota Wildissa. Hän pelasi heti tulokaskaudella 41 ottelua kovalla 1,97 päästetyn maalin keskiarvolla. Hän pokkasi yhdessä Manny Fernandezin kanssa Jennings Trophyn, joka jaetaan vähiten maaleja päästäneelle maalivahdille tai maalivahtikaksikolle. 

Minnesotassa kului lähes kymmenen vuotta. NHL-ura päättyi neljään Calgary Flamesin paidassa pelattuun otteluun loppukaudella vuonna 2016. Bäckström on Suomen kaikkien aikojen kuudenneksi eniten NHL-otteluita pelannut maalivahti 413 pelillään. 

Tuntuuko, että sait ulosmitattua urallasi kaiken potentiaalin? Bäckström miettii hetken. 

– En ole varmaan ikinä ollut ihan tyytyväinen, vaan olen aina halunnut kehittyä lisää. Olisi sitä voinut saavuttaa enemmän ja pelatakin vielä enemmän. No, täytyy varmaan jossain vaiheessa oikein istahtaa alas ja vähän katsoa mennyttä, hän sanoo. 

– Hauskaa on kuitenkin ollut, ja olen nauttinut jokaisesta päivästä. Jään kaipaamaan kyllä niiden aikojen tunnetta. Hyvillä mielin pystyin lopettamaan. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Kaikissa kausissa jotain hyvää"

Bäckström saavutti urallaan muun muassa kaksi SM-kultaa, nuorten MM-kultaa, olympiahopeaa, olympiapronssia, MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia.

– Ei niitä yksittäisiä parhaita saavutuksia osaa oikein panna järjestykseen. Peli itsessään, ystävät ja ne kaikki kaupungit ovat hienoja asioita sinällään. 

– Jokaisessa kaudessa on ollut jotain hyvää. Viimeisessä Tappara-kaudessakin. 

Bäckströmin uran loppupuolessa on erikoinen yksityiskohta, sillä hän oli kolmena viimeisenä kautena pronssiottelussa kakkosmaalivahtina. Niistä kahdesta irtosi mitali.  

Edelliskaudella HIFK:n urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelainen halusi nostaa Bäckströmin kunnioitussyistä pronssiottelun luukulle, vaikka hän oli ollut muuten kauden loppupuolen hyllyllä kolmosveskarina. HIFK voitti TPS:n 1–0.

Viime kaudella Bäckström oli kovassa kuumeessa, mutta hänet saatiin lääkittyä juuri ja juuri riittävän hyvään kuntoon istumaan penkille pronssiotteluun. Tappara voitti kasvattajaseura HIFK:n 1–0. 

– Hienoja kokemuksia pronssiottelutkin olivat. Tallessa nekin mitalit ovat.

Lue myös:

    Uusimmat