Ensilumi on satanut paikoin myös pääkaupunkiseudulle – katso, missä kulkee nyt Suomen lumiraja!

0:52
Helsingissä herättiin aamulla valkoiseen näkyyn, kun lunta oli tuprutellut yön aikana myös pääkaupunkiseudulle.

Viime yön ja aamun aikana lunta on tuprutellut eri puolella Suomea ja sateet jatkuvat myös pitkin päivää.

Lumikuurot ovat olleet hyvinkin paikallisia ja lumipeitteen paksuus vaihtelee huomattavasti pienenkin alueen sisällä.

Lumitilannekartta näytti kahdeksan aikoihin aamulla, että lunta on jäänyt maahan pääasiassa pohjoisemmassa sekä länsi- ja lounaisrannikolla. Myös pääkaupunkiseutua peittää paikoitellen ohut lumikerros.

– Tällä hetkellä etelässä ja lounaassa on lunta, samoin Pohjois-Pohjanmaalla ja siitä ylöspäin. Keski- ja Itä-Suomessa näyttäisi, ettei ole ollenkaan lunta, Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko kertoo.

Tältä eteläisemmän Suomen lumitilanne näytti kahdeksan aikaan perjantaiaamuna Forecan kartan mukaan:

lumitilanne 201120

Ensilumen määritelmä on se, että aamulla kahdeksalta maassa on senttimetrin kerros lunta.

Alanko ei osaa äkkiseltään sanoa, onko jotain uusia paikkakuntia, joihin olisi nyt satanut ensilumi.

– Esimerkiksi Lounais-Suomessa, missä nyt on tullut eniten lunta, niin siellä seudulla on kulkenut aiemminkin lumisadealue. Joten en osaa sanoa, onko jotain uusia paikkoja, joissa olisi tullut nyt ensilumi.

Ensilumeen on kuitenkin tänään paikoitellen herätty. Muun muassa pääkaupunkiseudulla oli ennen aamuyhdeksää hyvin vaihteleva tilanne.

– Nollasta kahteen senttiä siellä on eri mittauspisteillä. Eli voi sanoa, että paikoitellen myös pääkaupunkiseudulle on satanut ensilumi, Alanko sanoo.

STT:n mukaan ensilumi on satanut tänään Etelä-Suomessa ainakin Uudellamaalla Espoossa ja Siuntiossa sekä Varsinais-Suomessa Turussa, Salossa ja Kaarinassa.  Lisäksi ensilumi on mitattu ainakin Etelä-Pohjanmaalla Kokkolassa, Keski-Pohjanmaalla Toholammilla ja Kaustisella sekä Etelä-Savossa Savonlinnassa.

Lumesta ei päästä nauttimaan eteläisessä Suomessa kauaa, sillä ennusteiden mukaan huomiseksi sää selkenee ja pakastuu, ja sunnuntaina on luvassa jälleen uusia sateita – tällä kertaa vetenä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja