Ennätysmääriä vesilintuja – Lämpimien säiden takia entistä useampi siivekäs talvehtii Suomessa

1:50
Lämpimien säiden takia entistä useampi vesilintu talvehtii Suomessa

Leudon sään takia entistä suurempi määrä vesilintuja talvehtii Suomessa. Talvilintulaskijat ovat havainneet runsaasti esimerkiksi isokoskeloita, telkkiä, tukkasotkia ja sinisorsia. Myös monet pikkulinnut ovat jääneet yrittämään talvehtimista. Jos lämmin sää jatkuu, lintujen kevätmuuttokin tapahtuu tavallista aikaisemmin.

Isokoskelot uiskentelevat Helsingin Töölönlahdella. Talvilintulaskijat ovat havainneet tänä talvena ennätysmäärän isokoskeloita. Myös tukkasotkia, telkkiä, sinisorsia ja kalalokkeja on jäänyt runsaasti meille talvehtimaan. Lauhojen kelien takia entistä useampi vesilintu talvehtii Suomessa.

– Vesistöt ovat avoimia Perämerelle asti. Sen myötä vesilintuja on runsaasti näillä alueilla. Esimerkiksi isokoskeloita on ennätysmäärä Suomen merialueilla sisämaata myöten, sanoo intendentti Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta (Luomus).

Västäräkkikin on havaittu

Hyvän siemen- ja pihlajanmarjasadon ansiosta myös monet pikkulinnut kuten vihervarpuset, tilhet, urpiaiset ja räkättirastaat ovat jääneet Suomeen talvehtimaan. Jopa västäräkki on havaittu.

– Satunnaistalvehtijoita saattaa tällaisina talvina jäädä talvehtimaan. On västäräkkejä, peukaloisia, tiltaltteja, isohaarahaukkakin on nähty laskennoissa, listaa Lehikoinen.

Lämmin sää lisää tautiriskiä ruokinnoilla

Lintujen talviruokinta on tarpeen siellä, missä on lunta ja jäätä, mutta eteläisessä Suomessa linnut löytävät muutakin ruokaa. Lämpimässä säässä myös ruokintojen tautiriski kasvaa.

– Ruokinta voi lisätä tautiriskiä. Salmonella tai trikomonoosi-alkueläin saattaa tarttua viherpeippoihin ja muihinkin pikkulintuihin ruokintojen kautta, missä linnut pakkautuvat samaan paikkaan, selittää Lehikoinen.

Muuttolintuja voi tulla jo helmikuussa

Jos lämpimät säät jatkuvat, se aikaistaa myös lintujen kevätmuuttoa.

– Jos tällaiset kelit jatkuvat, on odotettavissa, että helmikuussa saapuu jo runsain määrin meille muuttolintuja. Jännä nähdä, miten tilanne etenee, pohtii Lehikoinen.

Linnut sopeutuvat melko hyvin sään vaihteluihin. Jos eteläiseen Suomeen vielä saadaan kunnon talvi, vesilinnut siirtyvät kohti sulaa vettä ja pikkulinnut hakeutuvat ruokinnoille. Osa saattaa muuttaa etelään kesken talvenkin.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja