Ennätyslisäbudjettia sorvataan, Sanna Marin jäi etätöihin – kaksi demariministeriä poistui yllättäen terassille heti neuvottelujen alettua: "Käydään tarkistamassa pari asiaa"

2:23
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni: "Kun ajat ovat poikkeukselliset, niin varmasti lisätalousarviotkin ovat aika poikkeuksellisia".

Pääministeri Sanna Marin (sd.) johtaa tärkeitä neuvotteluja poikkeuksellisesti etäyhteydellä virka-asunnostaan Kesärannasta.

Viime viikolla Marin oli sairauslomalla vilustumisesta johtuen. Eilen pääministeri osallistui hallituksen iltakouluun, mutta Säätytalon voimakas ilmastointi aiheutti pääministerille yskää ja äänen käheytymistä.

Itse neuvotteluissa koronatilanteen ahdinkoon syöksemät kunnat ovat saamassa niin sanotun kuntamiljardin, joka auttaa niitä selviämään lakisääteisistä tehtävistään.

Suurimpiin menoeriin lukeutuvat myös infrastruktuurihankkeet ja uudet yritystuet. 

Useampi ministeri korosti Säätytalon neuvotteluihin mennessään tilanteen poikkeuksellisuutta.

– Kun ajat ovat poikkeukselliset, niin varmasti lisätalousarviotkin ovat aika poikkeuksellisia tänä kesänä, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi.

– Juuri istuin oikeusministeriössä ja mietin tätä asiaa. En muista, että olisin ollut tällaisessa tilanteessa aiemmin, että yhden lisätalousarvion merkitys voi olla näin iso, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi.

Kulmuni korosti hallitusohjelman mahdollistamaa "vihreää elvytystä", mutta piti esillä myös talousmalttia.

Valtiovarainministerin mukaan lisätalousarviota laatiessa on katsottava pidemmälle tulevaisuuteen, jotta Suomen velkaantuminen saadaan hallintaan.

– Paljon on rahaa mennyt. Se tietenkin herättää huolta siitä, että vaikka koronan myötä joudumme elvyttämään, Suomen talouden ongelmat eivät ole kadonneet yhtään mihinkään.

Vasemmalta halutaan korotuksia toimeentulotukeen

Etenkin vihreät on vedonnut julkisuudessa myös joukkoliikenteen lisärahoituksen puolesta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi neuvotteluihin mennessään miettivänsä ennemmin oman puolueensa tavoitteita kuin ulkoministeriön huolia.

– Ulkoministerillä on tietysti omat huolensa, mutta ne eivät tällä hetkellä ole niin suuria kuin kuntatilanne, Haavisto sanoi.

Haavisto ei vastannut suoraan kysymykseen siitä, onko vihreiden toiveille peräti miljardin joukkoliikennetuesta laajempaa tukea hallituksessa.

– Uskon, että huoli joukkoliikenteen tilasta on yhteinen, Haavisto kommentoi.

Ennen neuvotteluja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) toivoi panostuksia lasten ja ikäihmisten toimintakykyyn ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) puolestaan pienituloisten auttamiseen.

– Esimerkiksi toimeentulotukeen voitaisiin miettiä mahdollisia korotuksia, joko väliaikaisia tai mielellään tietysti ihan jatkuviakin korotuksia. Katsotaan, Pekonen puntaroi.

Ministereiltä äkkipoistuminen

Kaksi SDP:n ministeriä, työministeri Tuula Haatainen sekä eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen poistuivat syystä tai toisesta Säätytalolta varsin pikaisesti neuvottelujen alettua.

– Käydään tarkistamassa pari asiaa, Haatainen sanoi kaksikon astellessa alas Säätytalon rappusia.

Säätytalon neuvottelut alkoivat hallituspuolueiden puheenjohtajien neuvotteluilla ja neuvotteluja jatketaan kello 17 koko hallituksen voimin. Pääministeri Marin twiittasi aiheesta.

Juttua täydennetty klo 13.33 aikataulutiedoilla ja klo 13.55 Marinin poissaoloa koskien. Täydennetty kello 15.07 tiedolla, että neuvotteluja jatketaan vasta kello 17.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja