MTV Uutisten tiedot: Hallitus antaa taas poikkeuksellisen suuren lisätalousarvion – miljardeja elvytykseen

LK, 10.8.20, korona, koronatestaus, Helsinki-Vantaa, lentoasema, lentokenttä, koronavirus2 LIVE
MTV Uutiset Live seuraa neuvotteluja suorassa lähetyksessä.

MTV Uutisten tietojen mukaan vuoden 2020 neljäs lisätalousarvio tulee olemaan poikkeuksellisen suuri. Yhteiskunnan sulku koronatilanteen takia on vaikuttanut erittäin negatiivisesti talouteen sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Tämän takia vuoden neljäs lisätalousarvio on lähinnä elvyttävä, ja hallitus aikoo panostaa yli 4 miljardia euroa elvyttävään toimintaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan ennakkoon käydyt neuvottelut ovat olleet vaikeat, mutta suurimmat erimielisyydet on saatu sovittua.  Hallituspuolueiden välillä on hiertoa nopeasti heikkenevän talouden sekä hallitusohjelman tavoitteiden ja kirjausten välillä. 

Eilen kansliapäällikkö Martti Hetemäen työryhmä vaati varautumista koronan toiseen aaltoon. Työryhmä suositteli julkisen talouden vahvistamista vähintään seitsemällä miljardilla eurolla. Rakenteellisten uudistuksen lisäksi ryhmän mukaan tarvitaan myös veronkorotuksia ja menosäästöjä.

Kunnille tulee suuri potti, yli miljardin, jotta kunnat pystyvät hoitamaan lakisääteisiä tehtäviään heikkenevästä taloudesta huolimatta. 

Ikäihmisten kuntoutukseen rahaa

MTV Uutisten tietojen mukaan kunnille on myös tulossa rahaa ikäihmisten kuntoutukseen. Koronan takia yli 70-vuotiaat on kehotettu jäämään kotiin, ja tämän takia monen ikäihmisen kunto on heikentynyt.

Hallitus aikoo panostaa merkittävästi myös nuoriin ja lapsiin. Koronaviruksen takia koulut siirtyivät etäopetukseen ja siksi moni oppilas tarvitsee erityisen paljon tukea koulunkäynnin suhteen syksyllä. Hallitus haluaa ennaltaehkäistä, ettei 1990-luvun laman yhteydessä tehdyt virheet toistu. Silloin moni nuori jäi yhteiskunnan ulkopuolelle säästötoimien takia.  

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) totesi lauantaina MTV:lle, että hallitus aikoo panostaa lasten ja nuorten harrastustoimintaan koulujen yhteydessä Islannin mallin mukaan. Harrastukset pidetään koulujen yhteydessä iltapäivällä. Silloin kaikki oppilaat voivat osallistua, eikä se myöskään vaadi vanhemmilta autokyyditsemistä harrastuspaikoille.

Kosonen kertoi MTV Uutisextrassa, että lisätalousarviossa on myös luvassa lisää resursseja korkeakouluille, jotta lisäpaikkoja saataisiin jo syksyllä. Kososen mukaan on erityisen tärkeää, että nuoret pääsevät opiskelemaan, kun työpaikoista on pulaa korona-aikana.

MTV Uutisten hallituslähteiltä saatujen tietojen mukaan hallituksessa on syntynyt yhteinen näkemys siitä, että sairaanhoitopiireille maksetaan suoraa tukea. Suuruusluokaksi on kaavailtu satoja miljoonia euroja.

Infrahankkeisiin aiotaan myös panostaa, mutta hallituksessa on suuri näkemysero käytettävissä olevasta summasta.  Vihreiden puheenjohtaja sisäministeri Maria Ohisalo bloggasi miljardista. Liikenneministeri Timo Harakka (sd.) tyrmäsi Ohisalon ulostuloa ja totesi, että kyse on lähinnä 100 miljoonasta. 

Hallituslähteet ennakoivat, että neuvottelut päättyvät viimeistään illansuussa. Hallitus jatkaa neuvotteluja vuoden neljännestä lisätalousarviosta tänään kello 12 alkaen Helsingin Säätytalossa. MTV Uutiset seuraa neuvotteluja Livessä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja