Ennätyksellisen laaja maastopalo saatu hallintaan Kaakkois-Australiassa, luvassa sadetta – "Se olisi kaikki joulu-, syntymäpäivä-, kihlajais-, vuosi-, hää- ja valmistujaislahjamme yhdistettynä"

4:06
Tuuli synnytti uuden megapalon Australiassa.

Pääministeri Morrisonin suosio on romahtanut, käy ilmi mielipidetiedustelusta. Vielä toukokuussa hän vei puolueensa voittoon parlamenttivaaleissa.

Australian Uudessa Etelä-Walesissa kansallispuistossa riehunut suurmetsäpalo on saatu hallintaan, paikallinen palokunta kertoo.

Johtavan palopäällikön mukaan palaminen jatkuu pienellä alueella, mutta sen rajaaminen näyttää lupaavalta.

Palo on riehunut liki kolme kuukautta Gosper Mountain -alueella noin sata kilometriä Sydneystä luoteeseen. Se levisi yhteensä 800 000 hehtaarin alueelle.

Vertailukohtana Suomen kaikki viljapellot ovat alaltaan yhteensä vain hieman suuremmat, eli noin miljoona hehtaaria Luonnonvarakeskuksen mukaan.

Sydney Morning Herald -lehden mukaan kyse on Australian historian suurimmasta yhdestä pisteestä käynnistyneestä maastopalosta.

– Jotkin ruohikkopalot ovat olleet laajempia, mutta tämä on selvästi suurin metsäpalo Australian historiassa, kertoo lehdelle maastopalojen riskinarviointikeskuksen johtaja Ross Bradstock Wollongongin yliopistosta.

Paikallisen ilmatieteen laitoksen mukaan joillakin paloalueilla voisi viikolla tulla jopa 50 millimetriä kaivattua sadetta pitkittyneen kuivuuden jälkeen.

– Se olisi kaikki joulu-, syntymäpäivä-, kihlajais-, vuosi-, hää- ja valmistujaislahjamme yhdistettynä. Pidämme sormet ristissä, palokunta tiedotti.

Kymmenet muut tulipalot jatkavat yhä palamistaan. Ilmaston lämpeneminen on pahentanut kuivuutta ja tehnyt olosuhteista poikkeuksellisen otollisia maastopaloille.

Pääministeriin tyytymättömiä lähes 60 prosenttia

Australian pääministeri Scott Morrison on hoitanut kriisiä huonosti kansalaisten mielestä, kertoo maanantaina julkaistu mielipidekysely.

Morrisonin suosio romahti, ja 59 prosenttia äänestäjistä on tyytymättömiä hänen toimintaansa. Vain 37 prosenttia vastaajista oli tyytyväinen häneen.

Vielä toukokuussa konservatiivipuolueen Morrison sai yllätysvoiton parlamenttivaaleissa.

Morrisonia on kritisoitu Havaijin-lomalle lähtemisestä joulukuussa, tahdittomista ja harhaanjohtavista lausunnoista ja siitä, että hän on pakottanut vihaisia palojen uhreja kättelemään kanssaan.

Hän on myös useita kertoja sanonut, että Australia tekee enemmän kuin osansa päästövähennysten suhteen. Väitteet johtivat laajoihin mielenosoituksiin.

Vastareaktion säikäyttämänä Morrison on käskenyt maan puolustusvoimia auttamaan palojen sammuttamisessa, luvannut miljardeja dollareita jälleenrakennukseen, nostanut palomiesten palkkoja ja pohtinut lisätoimia päästöjen vähentämiseksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja