Energiatutkija peräänkuuluttaa valtiolta sähkön hintakaton mahdollistamista – "Puhutaan valtavan suurista sähkölaskuista"

2:10
Olkiluoto 3 viivästyy jälleen – näin Aalto-yliopiston professori Peter Lund arvioi tilannetta.

Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy jälleen, Teollisuuden Voima tiedotti myöhään eilen illalla. Olkiluoto 3:n syöttövesipumppujen vaurioiden selvitystyöt kestävät vielä viikkoja.

Arvioiden mukaan Olkiluoto 3 kattaisi toimiessaan noin 10 prosenttia Suomen sähkön tarpeesta.

Jos Olkiluoto 3:sta ei saada toimintaan, voisi se tarkoittaa pahimmassa tilanteessa eli käytännössä kovien pakkasten aikaan sitä, että Suomea saattaa kohdata 10 prosentin sähkön vaje, arvioi Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund

– Sehän vastaa kahden Helsingin kokoista aluetta. 

Asia on Lundin mukaan kuitenkin toinen, jos talvi pysyy lauhana ja tuulisena. Silloin vajetta sähkön tuotannossa ei hänen mukaansa ole, ja sähköä riittää jopa vientiin asti. 

Lund kuitenkin kehottaa kotitalouksia varautumaan pahimpaan muun muassa taskulampuin ja vesivarastoin. 

Professori Lundilla on myös viesti valtiovallalle sähkön sääntelystä.

– Olemme jo varmasti lähellä sitä tilannetta, että pitäisi katsoa... jos sähkön hinta menee todellakin yli euron kilowattitunnilta, niin silloin puhutaan valtavan suurista sähkölaskuista. Minusta pitäisi alkaa valmistella nopeasti uudistusta lainsäädännölle, jotta saataisiin katto sähkönhinnoille. 

Peter Lund on Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori sekä vaihtoehtoisten ja uusiutuvien energialähteiden tutkija.

8:59
Olkiluoto 3 viivästyy jälleen - Fingrid kertoo, miten se vaikuttaa sähkön riittävyyteen ensi talvena.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja