Mainos

Emilian suunnitelma: Harakantie

Tässä suunnitelmassani lähdin liikkeelle asunnosta saamastani ensivaikutelmasta. Yleisestä nuhjuisuudesta huolimatta se oli melko positiivinen, etenkin suuri ja valoisa oleskelutila upeine takkoineen teki minuun vaikutuksen. Asunnossa oli leimallisesti nähtävissä sen rakennusaika, aivan 60-luvun alku: olohuoneessa tamminen kalanruotoparketti, lähes seinästä seinään ulottuvat ikkunat ja tuo edellä mainittu takka. Myös asunnon omistajan tamminen siro ruokapöytä ja mustat pinnatuolit sopivat kuin nakutettu. Päätinkin jo heti asunnossa käydessäni, että ne saisivat jäädä.

Asunnon pohjaratkaisu oli hyvä, siihen en nähnyt mitään syytä puuttua. Sen sijaan keittiö ja kylpyhuone olisi molemmat voitu toteuttaa huomattavasti fiksummin. Erityisen harmillista olikin se, että kylpyhuone oli juuri uusittu ja keittiökin vasta 4 vuotta sitten. Keittiössä allas ja liesi oli sijoitettu kovin kauas toisistaan. Tuntui myös siltä, että keittiöön oli ahnehdittu turhan paljon kaappitilaa ja tasoa toiminnallisuuden kustannuksella. Hetken pyörittelin mielessäni ajatusta, että nykyiset kaapit ja tasot olisi järjestetty uudelleen pääosin ikkunaseinälle.

Lopullinen suunnitelmani muotoutui ajatuksesta pyrkiä tuomaan hieman 50- ja 60-luvun tunnelmaa asuntoon, kuitenkaan pyrkimättä liialliseen autenttisuuteen. Takan taakse valitsemani tapetti tosin on aito 50-luvun malli: Jukka Pellisen Bownet. Makuuhuoneessa aikakauteen viittaavat lähinnä vain komerot, jotka halusin säilyttää, tosin uudelleen maalattuina ja verhoista poimitulla lehtikuviolla koristeltuina.

Toimenpiteet:

Seinät:
Tapetit pois, tasoitus ja maalaus / tapetointi (palapeili irrotetaan, eteisen lokerohylly puretaan, eteisen vaatetanko kannattimineen (yms.) pois, jääkaapin kohdalle eteisen puolelle kalustepäätyyn lattiasta kattoon peiliä.

Lattia:
Parkettien saumakohtaan lista.

Keittiö:
Kahteen suuntaan aukeavat yläkaapit pois – näköyhteys olohuoneeseen.

Kylpyhuone:
Uusi väritykseen sopiva suihkuverho, pyyhkeitä, matto ja muuta pientä rekvisiittaa.

Olohuone:
Takan viereinen seinä tapetoidaan.

Kalustus:
Ruokapöytä ja pinnatuolit jäävät, muut kalusteet varastoon / omistajan uuteen kotiin. Tilalle lainaksi sohva, tuolit, sohvapöytä ja makuuhuoneen vastaiselle seinälle koko matkalle kirjahyllyä, matot pöytien alle. Valaisimet ruokapöydän ja sohvapöydän päälle, lisäksi muutama jalkalamppu.

Makuuhuone:
Kirjahylly varastoon. Komeroiden ovet maalataan, sisäosista poistetaan satunnaiset hyllypaperit ja muista poikkeavat hyllyt, tarvittaessa uusia hyllyjä. Penkki tai muutama jakkara. Runkopatjan taakse sängynpääty, joka verhoillaan kankaalla, josta tulee myös verhot ikkunoihin. Kankaan lehtikuviosta tehdään sabloona, jonka avulla jatketaan kuviota maalaamalla seinän kautta nurkimmaisen kaapin oveen.

Maalisävyt & tapetti:

2: Sävytetty valkoinen: Tikkurila
3: Lämmin harmaa: Tikkurilan sävy V486
4: Tummempi harmaa: Tikkurilan sävy S486
5: Malva: Tikkurilan sävy H474
6: Tapetti: Jukka Pellisen suunnittelema Bownet, väri 64306, Tapettitalo

Eteinen:

Eteismattona lateksipohjainen sisal-matto Orient Sisal 1077k antrasiitti (10)
Avohyllykkö: Frän-hattuhylly, musta, Ikea
Kenkätelineet: Frän-kenkähylly, musta, Ikea
Valaisin: muuntaja, vaijeri ja halogenivalaisimet, esim. Candeline Decor
Naulakkosyvennys maalataan (sävy 3).

Olohuone & ruokailu:

Ruokapöydän alla paperinarumatto 11675 Railway, Woodnotes (8)
Ruokapöytä ja tuolit asunnon omistajan Rahit takan ääressä: Sohvan edessä Minore 101 -villamatto, Hanna Korvela (9)Sohva: Harri Koskisen suunnitteleman Olo-sarjan sohva, Lundia Sohvapöytä: Nus, valkoisella kannella, Formverk Nojatuolit: "Lepakko-tuolit", esim. Casuarina
Kirjahylly: valkolakattu Lundian kirjahyllykokonaisuus
Valaisimet: Ruokapöydän päällä Secto Designin Octo pinnaltaan mustaksi laminoituna, sohvan vieressä saman valmistajan Secto jalkalamppuna, molemmat Formverk.
Seinä takasta ikkunaan päin tapetoidaan Bownet-tapetilla.

Makuuhuone:

Verhot (1): Classic line Marilyn, Kodin Ykkönen
Verhoiltava sängynpääty: Kodin ykkönen (tai esim. mdf-levy, vaahtomuovi + verhoilu)
Matto (7): Paperinarumatto 124159 Line, stone/black, Woodnotes.
Sängyn takana olevan seinän kaappien puoleiseen nurkkaan ja nurkimmaisen kaapin oveen maalataan lehtikuviota verhojen kuviosta tehdyllä sablonilla (sävy 4).
Kaappien ovet maalataan piirroksen mukaan (sävyt 2,3,4,5).

(Pientä pintaremonttia 24.20.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.