EM-kisoissa suunnitellaan valtavaa protestia – taustalla Unkarin uusi kohuttu laki

8:47
Unkari pelasi Ranskan kanssa Budapestissa 1-1-tasapelin.

Saksa ja Unkari kohtaavat jalkapallon EM-kisojen F-lohkon päätöskierroksella Münchenissä. Kaupungin poliitikot suunnittelevat vastaavansa Unkarin uuteen lakiin protestilla.

Unkarissa hyväksyttiin viikko sitten laki, jonka mukaan homoseksuaalisuutta tai sukupuolenkorjausta koskevaa sisältöä ei saa asettaa alaikäisten saataville. Saksalaislehti Süddeutsche Zeitung kertoo, että poliitikot haluavat valaista Münchenin Allianz Arenan sateenkaaren väreillä.

Virallista päätöstä joudutaan odottamaan ottelupäivään, keskiviikkoon. Kaupungin pormestari Dieter Reiter ei kuitenkaan halua odottaa niin kauaa.

– Aion ottaa yhteyden järjestäjiin (Euroopan jalkapalloliitto Uefa ja Saksan jalkapalloliitto) alkuviikosta, kun kaikki poliittiset ryhmät ovat jättäneet hakemuksen sisään. Se on tärkeä symboli suvaitsevaisuudelle ja tasa-arvolle, Reiter sanoi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on kritisoinut voimakkaasti lakia, jonka takana on Unkarin pääministeri Viktor Orbanin konservatiivinen oikeistohallinto. Chelseaa edustava jalkapallon supertähti Pernille Harder järkyttyi laista.

– Järkyttynyt siitä, että Unkarin parlamentti hyväksyi uuden seksuaalivähemmistöjä syrjivän lain, joka tekee LHBTI-sisältöjen mainostamisesta ja koulutuksesta laitonta. Me, LHBTI-liike, olemme ihmisiä. Me ansaitsemme saman kohtelun kuin kaikki muutkin, Harder kirjoitti Twitteriin.

– Jalkapallomaailmalla on nyt mahdollisuus nousta esiin. Toivon, että Uefa ottaa asian tosissaan ja harkitsee uudemman kerran lisäotteluiden siirtoa Budapestiin. Tasa-arvoista peliä? Harder jatkoi.

Uefa on aloittanut Unkarin kahdesta, Budapestissä pelatusta ottelusta tutkinnat liittyen syrjintään. Ensimmäisessä ottelussa Portugalia vastaan Cristiano Ronaldo sai kuulla katsomosta homofobisia huutoja. Unkarin kannattajilla oli myös mukanaan homofobisia banderolleja. Ranskalaispelaajat N'Golo Kanté ja Paul Pogba joutuivat L'Equipen mukaan rasististen huutojen kohteeksi. 

Saksa ja Unkari kohtaavat Münchenissä keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja