Elisabeth Rehn kertoo kantansa: Tarvitaanko puolustusvoimia, Nato-jäsenyys, naiset armeijassa?

Pitäisikö Suomen liittyä Natoon? Onko armeija Suomelle tarpeellinen? Elisabeth Rehn kommentoi.

Wikileaks

Wikileaksissa kyseessä ovat ihan normaalit keskustelut. Olen itsekin ollut monta kertaa keskustelemassa eri suurlähettiläiden kanssa. He haluavat tietää suomalaisten näkemyksiä, ja tietenkin he kertovat niitä myös eteenpäin.

Olemme olleet polvillamme itään päin, ja nyt olemme aika lailla polvillamme myös USA:han päin. Meillä pitäisi olla hieman enemmän itsetuntoa.

Nato-jäsenyys

Nato on mörkö, josta on olemassa vain kaksi keskustelunaihetta: kyllä vai ei. Keskustelu siitä, mitä Nato merkitsee, uupuu. Tämä johtuu paljon siitä, että tasavallan presidentti Tarja Halonen on täysin Natoa vastaan.

Minä kannatan Natoon liittymistä. Jäsenyys ei tarkoita, ettemme voisi pitää rinnalla asevelvollisuuttamme. Olemme jo nyt tiiviissä yhteistyössä sotilasliiton kanssa − paitsi me emme voi olla mukana tekemässä päätöksiä. Emme myöskään saa Natolta kaikkein sisäisintä infoa, mikä olisi aina turvallisuuden kannalta hyvä.

Suomen puolustusvoimien tarpeellisuus

Minulla on iso liuta lapsenlapsia. He ovat käyneet armeijan, yksi ihan hiljattain, ja kaikki ovat nähneet sen myönteisenä. Ei armeija sikäli mikään pakko ole. On tärkeää muistaa, että nuorilla on aika voimakas isänmaantunne.

Armeija myös naisille pakolliseksi?

Tein aikanaan mahdolliseksi naisille suorittaa vapaaehtoisen asepalveluksen, enkä ole katunut päätöstä missään vaiheessa. Päätös perustui pitkään selvitykseen, jossa pohdittiin myös sitä, pitäisikö asepalveluksen olla naisille pakollinen.

Näimme, ettei asialle ollut perusteita. Voi olla naiivia vetää esiin fakta, että naiset synnyttävät lapsia, mutta kyllä se sitoo heitä aika lailla.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja