Eläinyhdistys varoittaa huolestuttavasta trendistä: Ethän anna kasvattaa kertakäyttöeläintä?

Eläinten Hyvinvointiyhdistys Lemmikki ry:n mukaan TikTokissa on levinnyt trendi, jossa haudotetaan tipuja kaupasta ostetuista kananmunista. 

Eläinten Hyvinvointiyhdistys Lemmikki ry varoittaa videopalvelu TikTokissa nousussa olevasta trendistä, jossa haudotetaan tipuja kaupasta ostetuista kananmunista. 12. joulukuuta julkaistussa Facebook-päivityksessä yhdistys toteaa, että herttaisena pidettävällä tempauksella on julma puoli.

– Ethän anna kasvataa kertakäyttöeläintä? yhdistys kyselee julkaisussaan.

Lemmikki ry kirjoittaa, että hedelmöittyneessä munassa oleva alkio kehittyy poikaseksi noin kolmessa viikossa haudonnan alkamisesta. Tuon ajan emolintu yleensä huolehtii munasta. Kun munaa haudotaan, ratkaisevan tärkeää on munan lämpötila, ilmankosteus sekä oikea-aikainen kääntely.

– Mikäli haudonta ei onnistu, tipu kuolee munan sisälle tai kuoriutuu, mutta ei ole elinkelpoinen, yhdistys varoittaa. 

Poikanen pärjää jonkin aikaa ruskuaispussissa olevalla ravinnolla, mutta se nääntyy kuoliaaksi, jos ei sopi syömään tai jos ympäristö on vääränlainen. 

Lemmikki ry:n mukaan kaupan kananmunat ovat yleensä tehotuotantokanojen munia. Käytännössä se tarkoittaa, että niillä on geneettisesti heikompi vastustuskyky sietää vaihtelevia olosuhteita kuin muilla kanaroduilla. Näin ollen näiden munien tiput olisivat heikkoja jo syntyessään.

Tarvitsevat parven

Lemmikki ry toteaa myös, että kana tarvitsee parven, jossa on mieluiten 20 kanaa ja yksi kukko. 

– Puolet syntyvistä poikasista on kukkoja. Yksinään kanalintuja ei saa pitää, mutta on selvää, ettei kaikille kukoille löydy omaa parvea. Niiden kohtalo on karu.

Siipikarjanpitoon liittyvät tarkat säännöt

Eläinyhdistys muistuttaa, että siipikirjan pitämistä säädellään Suomessa tarkoin eläintautivaaran vuoksi. Omistajan täytyy hyvissä ajoin etukäteen hankkia pitopaikkatunnus ja ilmoittautua siipikarjanpitäjäksi, vaikka kyseessä olisikin vain yksi munan haudottamisesta syntynyt tipu. 

Yhdistys muistuttaa, että jokaista syntyvää tipua koskee eläinsuojelulaki. Jokaisen tipun tulee saada asianmukaista hoitoa. Lisäksi niiden on saatava olla lajitoverin seurassa, saada syödäkseen oikeanlaista ravintoa ja saada asianmukainen pitopaikka.

– Jokainen syntyvä tipu on tunteva eläin, jonka elämä on arvokas, yhdistys muistuttaa.

Lemmikki ry kirjoittaa vielä, että jos tipu vammautuu epäonnistuneen haudonnan seurauksena tai on sairas, se tarvitsee eläinlääkärin hoitoa. Tämä voi tulla kalliiksi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat