Mainos

Eläinlääkärilehti: Tuontikoira voi olla vakava vaara terveydelle

Suomen Eläinlääkärilehti (2/2014) kertoo Eläinlääkäriliiton osallistumisesta kampanjaan ”Älä osta koiraa häkistä”. Kampanjan tarkoituksena on saada koiran hankintaa harkitsevat ihmiset tietoisiksi riskeistä. 

Hyvää ei saa halvalla -sananlasku pätee ”Älä osta koiraa häkistä” -kampanjan mukaan myös pennun ostossa.

Näin toimii pentutehtailu

Pentutehtailun päämääränä on tuottaa rahaa. Päämäärään pyritään tuottamalla jättimäisille pentumarkkinoille eläimiä arveluttavin keinoin ja teettämällä pentuja mahdollisimman usein.

Eläinlääkärilehden mukaan narttukoirilla teetetään pentutehtaissa pentuja useammin kuin kymmenen kuukauden välein. Ensimmäiset pentueet teetetään, kun narttukoira on vielä pentu. Pentutehtailua tehdään Eläinlääkärilehden mukaan niin Suomessa kuin ulkomailla.

Koiria hoidetaan puutteellisesti, niiden terveydentila voi olla huono ja hyvinvointi laiminlyödään. Eläinlääkärit kohtaavat tällaisia tehtailupaikkoja silloin tällöin. Mikäli eläinlääkäri saa vastaanotolleen epäilyttävän eläimen, tämän velvollisuutena on Eläinlääkärilehden mukaan tehdä ilmoitus virkaeläinlääkärille.

Säälistä hankittu tuontikoira voi uhata terveyttä

Eläinlääkärilehti pureutuu artikkelissaan erityisesti ulkomailta laillisesti tai laittomasti tuotujen koirien aiheuttamiin terveysriskeihin.

”Kasvava epäkohta ovat joko laillisesti tai erityisesti laittomasti maahantuodut kulkukoirat tai koirat, joita hankitaan säälistä. Eläimet ovat usein nälkiintyneitä ja sairaita. Vaarana on eläintautien leviäiminen. Ne voivat uhata eläinten omistajan ja eläinlääkärin terveyttä.”

Artikkelissa varoitetaan painavin perusteluin pennunhankkijoita ulkomaisten koirien vaaroista.

”Eläimet on poimittu joko kadulta tai koirien säilytyspaikoista. Koirat eivät lähtömaasta lopu, vaikka niitä kuinka toimitettaisiin muualle. Ekologinen lokero täyttyy saman tien ja taas on enemmän koiria pelastettavana. Eläinten kauppiaat ja välittäjät vetoavat ihmisten hentomielisyyteen ja ansaitsevat hyvät palkkiot toiminnallaan.”

Tuontikoira voi käydä kukkarolle

Eläinlääkärilehti varoittaa myös hoitokuluista. Eläimen hankintahinta voi olla edullinen, mutta sairauksien hoito saattaa tulla kalliiksi. Kulkukoirat eivät artikkelin mukaan usein sopeudu kotikoiriksi ja niiden tekemien tuhojen korjaaminen käy kukkarolle sekin.

Tutustu ”Älä osta koiraa häkistä”-kampanjan kotisivuihin täällä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.