Eikö mies halua? Nämä kaksi syytä selittävät miksi

Urologin mukaan seksuaalinen haluttomuus kertoo lähes aina masennuksesta tai testosteronivajeesta. Hoitoon kannattaa hakeutua, jos haluttomuus on kokonaisvaltaista ja muutos normaalitilaan.

Urologian erikoislääkäri Sakari Jokelainen antaa varsin yksiselitteisen vastauksen miehen haluttomuuden syistä. Lähes aina on kyse joko testosteronivajeesta tai masennuksesta.

– Kuuluu tietysti ammattialaani epäillä testosteronivajetta, jos sen oireita on. Useimmiten haluttomuudesta kärsivä potilas ajautuu työterveyslääkärille tai yleislääkärille. Jos mitään selitystä ei löydy, niin voidaan epäillä testosteronivajetta, Jokelainen selittää.

Testosteronivaje on tyypillistä lähinnä ikääntyville ja liittyy yli 40-vuotiaiden luonnolliseen testosteronitason laskuun. Jokelainen kertoo kuitenkin, että hormoniperäisiä ongelmia voi olla nuoremmillakin, vaikka psykologiset syyt ovat alle 40-vuotiailla tyypillisempi haluttomuuden selittäjä.

– Jos nuorempi mies on haluton, ensisijaisesti tulee epäillä masennusta. Mutta kyllä se on mahdollista, että nuoremmillakin haluttomuus olisi hormoniperäistä. Sitä ei ole vaan tutkittu.

Haluton ei halua seksiä kenenkään kanssa

Jokelainen kertoo, että haluttomuudesta kärsivät suhtautuvat asiaan yleensä melko voimakkaasti.

– Se on jotenkin niin epätavallista. Riippumatta siitä, onko mies parisuhteessa vai ei, halun katoaminen koetaan dramaattiseksi oireeksi, Jokelainen pohtii.

Jokelainen alleviivaa, että tiettyyn tilanteeseen tai henkilöön – kuten omaan kumppaniin – kohdistuva haluttomuus poikkeaa siitä, mitä haluttomuus lääketieteellisenä terminä tarkoittaa. Haluttomuudesta puhutaan, jos seksuaalista halua ei tunne ketään kohtaan. Jos haluttomuus kohdistuu ainoastaan kumppaniin, taustalla voivat olla esimerkiksi parisuhdeongelmat.

Testosteronivajetta tai masennusta on syytä epäillä, jos haluttomuus poikkeaa aiemmasta. Viimeaikoina on kuitenkin tuotu esiin myös lähtökohtainen seksuaalisen suuntautumisen puuttuminen eli aseksuaalisuus:

– Oma tulkintani on, että – kun yhteiskunta olettaa, että kaikki haluavat – ihminen aikansa ihmettelee, mikä on vialla. Diagnoosi saattaa tulla paljon myöhemmin.

– Mutta tämä on hyvin vähän tutkittu ja uusi asia, Jokelainen huomauttaa.

Naisten haluttomuus vielä arvoitus

Naisten ja miesten seksuaalinen haluttomuus eroavat toisistaan, mutta vielä ei olla aivan varmoja siitä, miten. Miesten haluttomuuden syyt ovat Jokelaisen mukaan selkeämmät eikä se johdu naisten haluttomuutta koskevan tutkimustiedon puutteesta.

– Naisten seksuaalisesta halukkuudesta tai haluttomuudesta ei oikeastaan kukaan tiedä mitään. Sitä on tutkittu, mutta siitä ei ole saatu selvyyttä.

– Puhutaan esimerkiksi naisten seksuaalisista toimintahäiriöistä, mutta ei ole pystytty määrittelemään, mitä se oikeastaan tarkoittaa.

Lisätietoa testosteronivajeesta:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja