Mainos

Onko vatsasi kuin ilmapallo? Syy turvotukseen voi löytyä hormoneista

Naiset voivat kärsiä turvotuksesta kaikissa elämänsä vaiheissa hormonitason muutoksista johtuen. 

Jos vatsasi tuntuu toisinaan kuin täyteen puhalletulta ilmapallolta, et ole asian kanssa yksin. Lähes jokainen meistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä tästä ikävästä täyden olon tunteesta.

Erään kansainvälisen tutkimuksen mukaan noin 25 prosentilla terveistä ihmisistä on kokemusta turvotuksesta. Tutkimuksen mukaan naiset kärsivät vaivasta miehiä useammin, johtuen pääasiassa hormoneista.

Kuukautiskierron vaihtelut aiheuttavat vatsaoireita

Lähes kaikki naiset tietävät, että kuukautisten aikana olo tuntuu turvonneelta. Tämä johtuu siitä, että ovulaation jälkeen kaksi viikkoa kestävässä luteaalivaiheessa keho alkaa valmistautua mahdollista raskautta varten. Estrogeenitason ja keltarauhashormonin nousu aiheuttavat monen yllätykseksi ongelmia myös ruoansulatuskanavassa.  

Kun estrogeenitaso on korkea, kehon nestemäärä nousee. Tämä veden kerääntyminen elimistöön ilmenee yleensä turvotuksena. Tutkimuksissa on myös todettu, että keltarauhashormoni saa ruoan liikkumaan hitaammin suoliston läpi, mikä johtaa ummetukseen ja turvotukseen.

Kun keltarauhashormonin määrä laskee vuodon alettua, suoliston toimintaa vilkastuu, mikä tuottaa jälleen omat ongelmansa. Tämä tarkoittaa sitä, että nainen voi tässä vaiheessa kuukautiskiertoa saada ripulin, mutta jälleen myös turvotusta.

Paljon kuitua, vettä ja liikuntaa

Turvotus ei ole ainoastaan nuorten ongelma, vaan sitä ilmenee myös vaihdevuodet ohittaneilla naisilla estrogeenitason heilahtelujen vuoksi. Myös raskaus yhdistetään usein hidastuneeseen suolistoon ja turvotuksen kaltaisiin vatsaongelmiin.

Naiset siis saattavat joutua kärsimään vatsan turvotuksesta läpi koko elämänsä.

Suurimmassa osassa tapauksista ei ole syytä huoleen, vaikka turvotusta esiintyisikin usein. Tähän ikävään vaivaan voi kokeilla lisäämällä ruokavalioon kuitua, juomalla runsaasti vettä ja liikkumalla säännöllisesti.

Hormonivaihtelujen lisäksi myös nopea syöminen, purukumi ja pillillä juominen voivat johtaa ikävään vatsan oireiluun, joten näitä kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan. 

Video: Liikunta pitää myös vatsasi toiminnassa. Kokeile vaikka tätä tehokasta pakaraliikettä! 

1:31

Lähde: Today 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja