Tunnistatko ärtyvän suolen oireet? "Painottuvat yleensä iltapäivään"

Ärtyvän suolen oireet, syyt ja hoito – milloin lääkäriin? 7:03

Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen suolistovaiva. Sen tyypillisiä oireita ovat epämääräiset vatsakivut ja niihin liittyvät suoliston toiminnan häiriöt eli ripuli, ummetus tai molemmat.

– Ärtyvästä suolesta puhutaan, jos näitä kohtauksia on vähintään kolme kuukaudessa ja niitä on pitkäkestoisesti eli yli kolmen kuukauden ajan – mutta oireita on pitänyt olla jo pitkään, yli puoli vuotta. Yleensä oireet myös painottuvat iltapäivään, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Petri Mäkelä kertoi Studio55.fi-lähetyksessä.

– Jos oireita ilmaantuu yöaikaan tai niihin liittyy muuta hälyttävää – verta ulosteessa, tahatonta laihtumista, kuumeilua –, niin silloin täytyy lähteä selvittämään muita somaattisia syitä siellä taustalla.

Joissakin tutkimuksissa ärtyvä suoli on todettu jopa 25 prosentilla ihmisistä, mutta Suomessa sen esiintyvyyden arvioidaan olevan viiden prosentin luokkaa.

– Tähän vaikuttaa hyvin paljon se, mitä kriteeristöä arvioinnissa on käytetty.

Selkeitä riskiryhmiä ei ole, vaikka vaiva onkin naisilla selvästi yleisempi kuin miehillä.

– Tiedetään myös, että suolistotulehduksen – esimerkiksi salmonellan aiheuttaman gastroenteriitin – jälkeen saattaa saada tällaisen. Saattaa myös olla, että jotkin psykososiaaliset tekijät voivat vaikuttaa siihen. Ärtyvän suolen tarkkaa syntymekanismia ei kuitenkaan ihan tarkkaan tiedetä.

Millaisilla keinoilla ärtyvän suolen oireita voi helpottaa? Miten vatsakipujen takia lääkäriin menevää henkilöä tutkitaan? Katso video ylhäältä.

Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet?

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi tulehduksellisten suolistosairauksien oireita erikoislääkäri Urpo Niemisen kanssa marraskuussa 2015.

Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet? 25:46

Lue myös:

    Uusimmat