Älä istu vessassa pidempään kuin 15 minuuttia – tässä syy

Jos tartut pöntöllä puhelimeen, siirryt pois itse asiasta. Se ei tiedä hyvää.

Kestääkö vessakäyntisi yli 15 minuuttia? Jos vastaat myöntävästi, Men’s Health -lehdellä on sinulle huonoja uutisia.

Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan vessakäynnin tulisi olla lyhyt, alle 10–15 minuuttia. Vessaan saisi mennä vasta, kun tarve on todellinen; siellä ei siis tarvitse ponnistella tai taistella, jotta ”homman” saa hoidettua.

Liiallinen pöntöllä punnertaminen voi johtaa peräpukamien syntyyn. Jos taas tartut pöntöllä puhelimeen, siirryt pois itse asiasta, eli wc-hädän suorittamisesta.

Ihminen tuntee tarvetta ulostaa, kun suolisto siirtää ulosteen peräaukon alueelle. Jos et mene vessaan tarpeen yllättäessä, hätä voi poistua. Tämä voi johtaa ummetukseen.

Jos hätä menee ohi, älä odota sen paluuta pöntöllä. Jatka arkisia puuhiasi, ja mene vessaan uudestaan, kun hätä taas iskee. Tähän voi tosin mennä tunteja.

Jatkuvat pitkittyneet wc-käynnit ovat hyvä syy käydä lääkärissä. Muista myös syödä paljon kuitua!

Normaali ulostamistiheys vaihtelee välillä kolme kertaa viikossa – kolme kertaa päivässä. Jos ulostat vain kerran viikossa tai harvemmin, syy kannattaa selvittää.

Jos ulostaminen on jatkuvasti kivuliasta, syynä voivat olla esimerkiksi peräaukon haavaumat, märkäpesäkkeet tai peräpukamat.

Älä pidätä myöskään virtsahätää liian kauan. Jos pakotat itsesi kannattelemaan tuntikausia keilapallon painoista virtsarakkoa, lantionpohjan lihakset alkavat pikkuhiljaa heikentyä. 

***


Lue myös:

    Uusimmat