"Eihän se maailma ole parempi kuin aikaisemmin" – Yhdysvaltojen irtautuminen ydinsopimuksesta vie askeleen kohti uutta hallitsematonta järjestystä

6:44

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti viikonloppuna, että maa aikoo irtautua keskimatkan ydinohjuksia säätelevästä INF-sopimuksesta. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan mukaan Trumpin päätös on yksi esimerkki siitä, että vallitsevasta maailmanjärjestyksessä ollaan siirtymässä uuteen aikaan. 

Yllä olevalta videolta voit katsoa koko Mika Aaltolan haastattelun. 

– Kyse on siitä, että olemme siirtymässä sääntö- ja sopimuspohjaisesta järjestelmästä kohti kilpailuun perustuvaa maailmanjärjestelmää, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi Trumpin päätöstä. 

Tässä järjestelmässä suurvallat ovat Aaltolan mukaan valmiita näyttämään omaa mahtiaan herkemmin kuin aikaisemmin. 

– Yhdysvallat on tässä mukana Trumpin valinnan myötä. Eihän se maailma ole parempi kuin aikaisemmin.

Kylmän sodan paluu?

Trump on kertonut Yhdysvaltojen kasvattavan ydinasearsenaaliaan, kunnes muut maat tulevat järkiinsä. Trumpin mukaan Yhdysvallat vetäytyy sopimuksesta, koska Venäjä ei noudata sitä. Venäjä on torjunut syytökset.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

5:03

Aaltola toivoo, että suurvaltojen välit olisivat paremmalla tolalla. Uuden maailmanjärjestelyn kannalta myös keskeistä peluria Kiinaa toivottaisiin ydinsopimuksen piiriin.

– Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1972 olemme tilanteessa, että ei ole kontrolloitua, säädeltyä ydinasekontrollia.

Lisäksi useampi ydinaseita koskeva sopimus on raukeamassa pian. 

– Ydinaseiden leviäminen ja uudistaminen johtaa helposti kierteeseen, joka on hyvin haitallinen, Aaltola summaa tilannetta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja