Mainos

Ei kesää ilman grillausta

Pensasaidan läpi leijuu naapurista huumaava tuoksu, jonka takuulla bongaa myös kesämökkien läheisyydestä. Sesongin ensimmäistä paistuvan makkaran tuoksua on melko mahdotonta vastustaa!

Kuten kaikki muukin elämä, myös ruuanlaitto siirtyy kesä-Suomessa ulos. Pihoissa kuumenee sähkögrillejä, suhisee kaasugrillejä, hehkuu hiiligrillejä tai sytytellään tiilisten tai luonnonkivisten grillien tulipesiä ja savustusuuneja. Makkaroiden lisäksi ritilöillä, pariloilla ja muilla alusilla valmistuu liha-, kala- ja vihannesherkkuja.

Tarjolla on paljon erilaisia grillikatoksia sekä suurilta huvilatehtailta että pienemmiltä puusepänverstailta. Katto ja yläosasta avoimet seinät auttavat jo paljon, mutta usein grillikatosta tuunataan myöhemmin yhdistetyksi ruuanlaitto- ja ruokailupaikaksi, jonka ikkuna-aukot on peitetty lasilla tai pleksillä.

Kesäkeittiö katolla vai ilman?

Usein ruoka valmistetaan grillikatoksessa, joskus grilli on katoksen välittömässä läheisyydessä, mutta ulkopuolella. Puolensa molemmissa: sisään puskeva savu ja lämpö pitävät hyttyset ja kylmän loitolla, toisaalta kaikki eivät pidä vaatteisiin tarttuvasta hajusta ja kirvelevistä silmistä, ja hellepäivänä vaikkapa lättyjen paistaminen grillikatoksessa vaatii aika kovaa kuntoa.

Kesäkeittiön ja ruuanlaiton sydän, oli se sitten puilla, hiilillä, kaasulla tai sähköllä lämpiävä grilli, onkin syytä säännöllisesti huoltaa. Myös hyvä ilmanvaihto vaikkapa huuvan avulla toteutettuna on kotikokin ilonaihe, jonka huomaa oikeastaan vasta silloin, kun se ei toimi.

Ruuanlaittoon tarvitaan ulkonakin laskutilaa, jota voi tarpeen mukaan lisätä vaikkapa pyörillä kulkevalla tarjoilukärryllä. Aterioiden valmistus oman keittiön ulkopuolella vaatii hyvän ennakkosuunnitelman, varsinkin, jos kaikki välineet ja raaka-aineet pitää kantaa joka kerta erikseen katokseen.

Avonaisessa grillikatoksessa on vaikea säilyttää ruokatarvikkeita ja astioita muun muassa hiirien, lintujen ja säänvaihteluiden takia, mutta lyhytaikaista säilytystä varten vaikkapa viikonloppuna voi tykötarpeet säilyttää esimerkiksi metallisissa rasioissa ja lasipurnukoissa.

Umpinaisessa katoksessa voi paremmin säilyttää tavaroita kaapeissa ja jopa avohyllyillä. Usein sinne on kätevää hankkia omat astiat, perusmausteet, kuivatavaroita, ehkä jopa jääkaappi ja keittolevy. Silti jokainen grillaaja tietää, että jotakin aina unohtuu, joten sisustukseen sopiva kori tai laukku on hyvä olla käden ulottuvilla.

Perusasiat kuntoon

Kesäkeittiöön tulee harvoin vesiputki, joten vesikanisterille on hyvä varata vakiopaikka joltakin tasolta. Mökillä tiskauspaikka voi olla katoksessa, jossa veden saa kätevästi lämmitettyä tai hyvällä ilmalla vaikka ulkona järvimaisemassa. Uudet jätevesisäännökset on syytä sisäistää sekä miettiä, miten ruuantähteet on parasta hävittää.

Kesäkeittiössä syntyvät roskat ja tyhjät juomapullot eivät jää lojumaan näkösälle, kun niille on varattu omat paikkansa. Muurahaisia ja kärpäsiä on turha opettaa löytämään tietä samalle ruokapaikalle, joten kesäkeittiön nopea ja vaivaton siistiminen on hyvän sisustuksen kulmakiviä.

Roskakorinkaan ei tarvitse olla tylsä muovisaavi tai neljän tuuman naulasta roikkuva muovikassi, vaan esimerkiksi kaunis rottinkikori, jonka kansi kätkee roskapussin ja pitää vaikkapa mökkielämään kuuluvat lokit erossa roskista.

Juomapullot sujahtavat melkein itsestään omaan koriinsa, ja tölkit vaikkapa kauniisti maalattuun puulaatikkoon. Korit ja laatikot kannattaa sijoittaa siten, että ne on helppo napata mukana kauppaan tai roskasäiliölle.

Vesipesun kestävää kauneutta

Grillikatoksen sisustaminen on yhtä hauskaa kuin kodin ja mökin laittaminen. Likaa hylkivä pintakäsittely tai pestävät materiaalit ovat käteviä tilassa, jossa ajoittain voi olla savua, nokea ja rasvapisaroita ilmassa. Sateisena kesänä jaloissa kulkeutuu kuraa grillikatokseen, joten vesipesun kestävä matto osoittautunee halvimmaksi ja käytännöllisimmäksi vaihtoehdoksi.

Monissa grillikatoksissa on kiinteät penkit seinustoilla, mutta pinottavia irtotuoleja on hyvä olla vieraiden varalle. Mukavinta on, jos sisustaja on ajatellut istujien viihtyisyyttä esimerkiksi tarjoamalla selkänojan tai pehmeän istuinalusen.

Kesäkeittiön mallin ja rakentajan mukaan grilli saattaa olla yhdellä seinällä tai keskellä katosta, mikä määrää ruokapöydän kohtalon. Joissakin katoksissa on tarkoitus syödä tulisijan ympärillä, jolloin sen ympärille on tehty reuna lautasta ja lasia varten. Joku laskualusta kesäkeittiössä olisi hyvä olla, varsinkin jos kokki on ratkaissut tiskauspulmansa paperilautasilla, muoviaterimilla ja -mukeilla.

Tyynyt, liinat, matot ja muut tekstiilit lisäävät kodikkuutta ja saavat ruokailijat viihtymään pitkään iltaan. Kynttilät erilaisissa lyhdyissä ja tuikuissa valaisevat kauniisti kesäillan hämärässä, jonne ei oikeastaan sovikaan kirkas sähkövalo.

Tärkeä sisustuselementti on avotulen kanssa touhutessa sammutin tai sammutuspeite, jota ei todellakaan saa piilottaa perimmäisen penkin alle juomapullokorin taakse. Ehkäpä sitä ei koskaan tarvitakaan, mutta sen on oltava käden ulottuvilla ja kaikkien nähtävissä.

Teksti: Pirjo-Margit Lehtinen / Mediafocus
Kuvat: Plantagen, Ikea ja Weber

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.