Ei enää jonottamista! Suomalaissovellus tekee kenestä tahansa vippiasiakkaan

Suomalaissovellus Yonoton lupaa pääsyn jonon ohi.

Suomalaiset sijoittuvat kenties maailman mittakaavassa parhaimpien jonottajien kärkipäähän. Jonomuodostelmassa pysyminen on viivoittimen tarkkaa puuhaa ja poikkeavasta käytöksestä seuraa välitöntä paheksuntaa.

– Jonottaminen on suomalaisille myrkkyä, mutta samalla me rakastetaan sitä, sanoo Yonoton Oy:n toimitusjohtaja Teemu Karenius.

Ongelmallisiksi Karenius kuitenkin kuvailee eritoten jääkiekko- ja kulttuuritapahtumat, jotka on jaettu osioihin erätaukojen tai väliajan vuoksi. Myyntiä tehdään vain silloin, vaikka koko tapahtuman voisi hyödyntää.

Asiakkaiden kannalta puolestaan tauoilla kertyy toisinaan kestämättömiä jonoja, kun koko katsomo pakkautuu tiskien eteen jonottamaan.

Yonoton-sovellus osuu tähän rakoon. Esimerkiksi jääkiekko-otteluissa asiakas voi tehdä tilauksensa omalta istumapaikaltaan, hakea tilauksen tauolla tiskiltä tai tilata ruokaa ja juomaa suoraan katsomopaikalleen.

Alkoholijuomat tosin täytyy lainsäädännön vuoksi tilata aina tiskiltä.

"Jonottaminen ja odottaminen on eri asia"

Viime tammikuussa perustetun espoolaisyrityksen kehittämä Yonoton on jo käytössä lähes joka toisella jääkiekon Liiga-paikkakunnalla. Lisäksi palvelu on nähty muun muassa Porisperessä.

Tulevana vuonna sovellus otetaan käyttöön myös useissa yökerhoissa ja ravintoloissa ympäri Suomen. Taustalla on yhteistyö suuren yökerhoketjun Night People Group Oy:n kanssa. Ketjuun kuuluvat esimerkiksi Ravintola Kaivohuone, Apollo ja Maxine.

– Tarve tuntuu olevan joka ikisellä paikkakunnalla ja tapahtumassa, missä ylipäätään on paljon ihmisiä, Karenius sanoo.

Voisiko käydä niin, että baaritiskin eteen muodostuva jono koostuukin tulevaisuudessa Yonoton-sovelluksen käyttäjistä?

– Siitä ei tule ongelmaa. Jonottaminen ja odottaminen on eri asia. Sovelluksella tehty tilaus saapuu tiskin taaksen näyttöpäätteelle ja asiakas saa puolestaan ilmoituksen, kun tilaus on valmis haettavaksi, Karenius sanoo.

– Yleensä jonot syntyvät, kun ihmiset menevät tiskille miettimään, mitä haluavat, tekevät tilauksen, maksavat ja ottavat kuitin ja odottavat tilauksen valmistumista.

– Nopeimmillaan ja ideaalitilanteessa tilaaminen sovelluksella kestää kolme sekuntia, sitten menet tiskille ja nappaat tilauksen mukaan.

***


Lue myös:

    Uusimmat