Eeva Lehtimäen kommentti: Mika Niikon Ukraina-twiitti oli viimeinen pisara

Perussuomalaisten Niikko räväytti Twitterissä:"Jonkun pitäisi sanoa, ettei Ukraina liity Natoon"– näin PS:n puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi ulostuloa 1:16
Perussuomalaisten Niikko räväytti Twitterissä: "Jonkun pitäisi sanoa, ettei Ukraina liity Natoon" – näin PS:n puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi ulostuloa

Vaatimukset ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan vaihtamiseksi kasvavat eduskunnassa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Päivitys kello 21.02: Niikko ilmoitti tiistai-iltana eroavansa valiokunnan puheenjohtajan paikalta.

Ukrainan tilanne on räjähdysherkkä. Samaan aikaan Venäjä yrittää eri keinoin luoda painetta ja eripuraa länsimaiden välille sanelemalla muun muassa ehtoja puolustusliitto Naton laajentumiselle.

Tässä asiayhteydessä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) twiitin herättämä tyrmistys eduskunnassa on täysin ymmärrettävää.

Twiitissään Niikko muun muassa kirjoitti, että nyt pitäisi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tai jonkun muun ”astua julkisuuteen ja sanoa, että Ukraina ei liity Natoon”.

– Muutoin neuvottelut ei onnistuneet Venäjän näkökulmasta ja seuraukset on karmivat. Eikö Lännestä löydy yhtä viisasta päämiestä joka Venäjän tuntee?

Niikko poisti kirjoituksensa nopeasti, mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Käytäväpuheissa kollegat arvioivat Niikon ulostuloa kovasanaisesti. Kumpi on pahempaa, se että ei ymmärrä vai osaa suhteuttaa ulostulojaan keskellä kriisiä ja vaikutusvaltaisen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana?

Myös Venäjän juoksupoika nousi esiin keskusteluissa.

Mekkala siitä syntyisi

Asian voi kääntää myös niin päin, että miltä suomalaisista tuntuisi, jos ulkovaltojen näkyvässä asemassa oleva poliitikko ryhtyisi vetämään rajoja Suomen Nato-pohdinnoille ja turvallisuuspoliittiselle liikkumavaralle.

Mekkala, se siitä syntyisi.

Ääneen asian ilmaisi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen valtiopäivien avajaiskeskustelussa.

– Tässä salissa jokaisen on syytä sisäistää, myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan, että suurvaltojen etupiirisopimusten estäminen on Suomen vapaudelle perustavaa laatua oleva lähtökohta.

Ulkoasianvaliokunnan jäsen Jouni Ovaska (kesk.) puolestaan twiittasi, että puheenjohtajan kirjoitus oli harkitsematon ja se käydään läpi valiokunnan huomisessa kokouksessa.

Kirjoituksellaan Niikko myös varasti kaiken huomion perussuomalaisten aamun tiedotustilaisuudelta, jossa puolue haki julkisuutta tulevalle välikysymykselleen bensan ja sähkön hinnan kallistumiselle.

Kumpi sitten harmittaa enemmän?

Niikon vaihtoa vaaditaan

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuus on jyvitetty tällä hetkellä perussuomalaisille. Myös eduskuntaryhmä joutuu käymään Niikon töräyksen läpi torstain kokouksessaan.

Muissa puolueissa kasvavat vaatimukset, että keskeisen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja olisi syytä vaihtaa viimeistään nyt.

Moni muistuttaa, että Ukraina-twiitti ei ollut ensimmäinen varomaton ulostulo. Myös Niikon Kiina-yhteydet ovat herättäneet ihmetystä.

Monen kansanedustajan mukaan ulkoasianvaliokunnan arvovalta on romahtanut Niikon kaudella.

Arkaluontoisimmat ja luottamusta vaativat keskustelut ovat siirtyneet puolustusvaliokuntaan, eduskunnasta kerrotaan MTV Uutisille.

Perussuomalaiset korostavat politiikassaan Suomen etua, kansallista turvallisuutta ja itsenäisyyttä. Miten tähän eetokseen sopii, että kirjoituksillaan kansanedustaja ja vaikutusvaltaisen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja toimii kuin suoraan Venäjän hybridivaikuttamisen oppikirjasta?








Lue myös:

    Uusimmat