Riikka Purra MTV Uutisille Mika Niikon hämmentävästä Ukraina-tviitistä: "Ei tällaista pidä tietenkään vaatia"

Perussuomalaisten Niikko räväytti Twitterissä:"Jonkun pitäisi sanoa, ettei Ukraina liity Natoon"– näin PS:n puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi ulostuloa 1:16
Katso Riikka Purran haastattelu videolta!

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko tviittasi Ukrainasta hämmennystä herättäen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei kannata lainkaan Niikon tviittaamaa ajatusta.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko tviittasi tänään Ukrainasta ja kansainvälisestä politiikasta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat eilen Moskovassa. Macron kertoi ehdottaneensa Putinille "konkreettisia turvatakuita", mutta korostaneensa valtioiden oikeutta liittyä halutessaan Natoon.

Tältä pohjalta kansanedustaja Niikko tviittasi, että Macronin tai jonkun muun valtiojohtajan pitäisi nyt sanoa julkisuuteen, ettei Ukraina liity Natoon.

Jos näin ei tapahdu, Niikon mukaan "seuraukset ovat karmivat".

Niikko on sittemmin poistanut tviittinsä.

– Nyt pitäisi sitten Macronin tai jonku muun astua julkisuuteen ja sanoa että Ukraina ei liity Natoon. Muutoin neuvottelut ei onnistuneet Venäjän näkökulmasta ja seuraukset on karmivat. Eikö Lännestä löydy yhtä viisasta päämiestä joka Venäjän tuntee? tviitti kuului sanatarkasti.

Myöhemmin samassa keskusteluketjussa Niikko myös totesi, että Ukrainan Nato-jäsenyys ei ole realistinen pitkään aikaan ja "sen ääneen sanominen tuntuu olevan aika vaikeaa kaikille".

Niikko kommentoi STT:lle tviittinsä olleen epätarkka ja aikovansa kirjoittaa uuden tilalle.

Näin kommentoi puheenjohtaja Purra

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei tue Niikon ajattelua lainkaan.

– Ei tällaista tietenkään pidä vaatia. Turvallisuuspolitiikassa on hyvä säilyttää pidättyväinen linja. Ei Suomen kannata tällaiseen puuttua, Purra sanoo MTV Uutisille.

Purra ei ole ehtinyt itse lukea tviittiä, vaan on kuullut siitä toimittajilta.

– Perussuomalaisten mielestä Suomella ja muilla valtioilla on suvereeni oikeus päättää omista turvallisuuspoliittisista ratkaisuistaan. Tietenkin on toinen asia tulkita sitä, mikä esimerkiksi turvallisuuspoliittisella ja kansainvälisellä tasolla on realistista ja todennäköistä, mutta tässäkin yleisesti suositan, että kannattaa olla riittävän pidättyväinen.

"Meritoitunut Kiinan mies, myös aloitteleva pikkuputinisti"

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan ja sikäli Suomen ulkopolitiikassa vaikutusvaltaisen Niikon tviitti on herättänyt jopa tyrmistystä muiden puolueiden kansanedustajissa.

– Suomen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Niikko on paitsi meritoitunut Kiinan mies, myös aloitteleva pikkuputinisti, Janne Heikkinen (kok.) kirjoittaa.

Niikko on aiemmin ollut julkisuudessa poikkeuksellisen aktiivisesta vienninedistämismatkailusta Kiinassa. Ylen MOT kertoi vuonna 2020, että Niikkoa on esimerkiksi isännöinyt Kiinassa järjestö, josta Suojelupoliisi on varoittanut.

– Käsittämätöntä UAV:n puheenjohtajalta. Yksi maamme keskeisimpiä ulkopolitiikan edustajia, Joonas Könttä (kesk.) ihmettelee Niikon tviittiä.

Mikko Kärnä (kesk.) vaatii tiedotteessaan, että perussuomalaiset vaihtaisi Niikon pois ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan paikalta.

– Tänään Niikko liittyi avoimesti putinmielisten joukkoon pyrkimällä blokkaamaan suvereenin Ukrainan mahdollista natojäsenyyttä ja vaatimalla ymmärrystä Ukrainan rajalle joukkojaan keskittävälle Venäjälle, Kärnä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat