Eeva Lehtimäen kommentti: Keisaripingviini Jussi Halla-aho vaihtui Riikka Purraan – uusi puheenjohtaja aikoo jatkaa edeltäjän linjalla ja se voi olla riski

Perussuomalaisten puheenjohtajakisa oli näkymätön ja veretön. Puolue hukkasi mahdollisuutensa innostaa ja aktivoida kenttäväkeä vallanvaihdon saranakohdassa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Yleensä isossa puolueessa yritetään tiristää kaikki irti puheenjohtajakisasta. Se tuo julkisuutta ja antaa mahdollisuuden punnita puolueen linjaa ja tilaa. Perussuomalaisissa mittelöä ei ollut ja puheenjohtajavaihdos lähes unohtui kesähelteillä. Ilmeisesti puoluetoimiston mielestä tälle ei ollut tarvetta. 

Syynä oli tietysti se, että Riikka Purran ehdokasilmoituksen jälkeen peli oli käytännössä selvä. Kansanedustaja Sakari Puisto sentään pelasti kisan, kun Purra sai yhden varteenotettavan haastajan. Tosin Puiston ja Purran väliltä oli mahdotonta löytää linjaeroja. 

Purran valinta oli läpihuutojuttu, eikä kenttäväki tuntunut kaipaavan enempää jännitystä Seinäjoen puoluekokouksessa. 

Uusi puheenjohtaja jatkaa Jussi Halla-ahon linjalla. Sitä Purra on toistellut useaan kertaan. Keskeisinä teemoina säilyvät maahanmuuttovastaisuus sekä EU- ja ilmastokriittisyys.

Purra aikoo tuoda taloutta enemmän esiin ja syytä onkin. Pelkällä maahanmuuttoteemalla ei nousta Suomen suurimmaksi puolueeksi seuraavissa eduskuntavaaleissa 2023. Tämä on uuden puheenjohtajan julkilausuttu tavoite. 

Aihekirjoa on pakko laajentaa, jos Purra yrittää tarjoilla perussuomalaisia myös naisäänestäjille.

Kestääkö kannatus Purran johdolla?

Lähikuukaudet muut puolueet ja media tarkkailevat Purran aloitteita. Pysyykö puolueen kannatus korkealla? Viimeisimmässä Ylen mittauksessa se ei notkahtanut, vaikka moni perussuomalaisten kannattaja pettyi raskaasti, että Halla-aho ei halunnut jatkokautta.

Nyt on Purran aika ottaa paikkansa keisaripingviinien tiiviissä ringissä.  Halla-aho vertasi jäähyväispuheessaan perussuomalaisia joukkoon hyisessä viimassa olevia pingviinejä. Julkisuus on kohdellut Halla-ahon mielestä puoluetta epäreilusti. Niinpä aina uusi keisaripingviini seisoo ulkokehällä ottamassa vastaan myös kilpailijapuolueiden vihamieliset hyökkäykset.

Puoluejohto vaihtoon

Puoluekokouksen ensimmäisen päivän suurin uutinen oli se, että kenttäväki pisti koko puoluejohdon uusiksi. Lähteä sai myös puoluesihteeri Simo Grönroos, joka teki hartiavoimin töitä perussuomalaisten onnistuneen ehdokashankinnan eteen kesäkuun kuntavaaleissa. 

Uusi puoluesihteeri Arto Luukkanen oli Seinäjoen tähtiä. Hänen ympärillään riitti kuhinaa ja valokuviin haluavia. Luukkasen kansanmiehen olemus muistuttaa Timo Soinia. Tarinaa riittää. Luukkanen kampanjoi ankarasti kokouspaikalla.

Soinin käyttäminen esimerkkinä ei tosin saa kiitosta perussuomalaisilta. Soinia inhotaan edelleen paljon, kun hän vei osan perussuomalaisten kansanedustajista mukanaan Sinisiin Jyväskylän vuoden 2017 dramaattisen puoluekokouksen jälkeen. Tätä ei ole unohdettu, eikä hillotolppamies ole saanut anteeksi.

Ensimmäisen kokouspäivän omituisuus oli muutaman puolueen johtoon pyrkivän huuruinen koronapropaganda. Rokotevastaisen porukan keilakuvana heilui Ossi Tiihonen, joka pyrki puolueen puheenjohtajaksi.

Saa nähdä viekö puolueeseen pettynyt Tiihonen itsensä ja kannattajansa Ano Turtiaisen uuteen Valta kuuluu kansalle -puolueeseen. 

8:52
Uutisextran vieraana perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja