Eduskunta puuttui Maria Ohisalon jakamiin esitteisiin – "Jos faktojen esittäminen on kiellettyä, pidän sitä erikoisena"

Hallitus päätti suuresta leikkauspaketista ja arvonlisäveron nostosta 2:35
Katso myös: Hallitus päätti 16.4. suuresta leikkauspaketista ja veronkiristyksistä.

Eduskunnan hallinto puuttui eduskuntaravintolassa jaettuihin esitteisiin. "Jos faktojen esittäminen on kiellettyä tässä talossa, pidän sitä erikoisena", sanoo Maria Ohisalo MTV Uutisille.

Eduskunnan Pikkuparlamentin ravintolassa oli alkuviikosta pöydillä esitteitä, joissa mainostettiin tiistaipäivän tapahtumaa, eduskunnan köyhyyspäivää.

Esitteiden sisältö oli sellainen, että eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio joutui puuttumaan peliin.

– Kun kysymys on eduskunnasta, ja vieläpä siitä, että halutaan tiedottaa ravintolan asiakkaille jostain ajankohtaisesta tapahtumasta, on kyllä syytä välttää selkeästi puoluepoliittista viestintää, Rauhio sanoo.

– Ihan perustellusti saattoi todeta, että esitteessä oli opposition näkemys [hallituksen leikkauksista]. Oli se sitten perusteltu tai ei, annoin köyhyystyöryhmän puheenjohtajalle edustaja Maria Ohisalolle palautetta, että näin ei tulisi tehdä. 

"Köyhyyden ja erityisesti lapsiköyhyyden lisääminen ei ole inhimillistä"

Esitteiden takana oli tapahtuman järjestäjä, eduskunnan köyhyysryhmä, jota johtaa Maria Ohisalo.

Eduskunnan köyhyysryhmään on pyritty saamaan kaikkien puolueiden edustajia yli hallitus-oppositiorajojen. Ryhmän tarkoituksena on edistää köyhyyden vastaista politiikkaa.

Eduskunnan ravintoloissa saa tiedottaa tapahtumista, mutta viestintään liittyy Pertti Rauhion mukaan "hienotunteisuussääntöjä". 

Köyhyysryhmän jakamissa esitteissä muun muassa todettiin hallituksen tekevän leikkauksia tilanteessa, jossa inflaatio on jo vaikeuttanut ihmisten toimeentuloa.

Esitteessä käytiin läpi asiantuntijoiden, kuten THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön arvioita leikkausten vaikutuksista. Yleisesti leikkausten kerrottiin lisäävän köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevien määrää. 

– Köyhyyden ja erityisesti lapsiköyhyyden lisääminen ei ole inhimillistä, mutta ei myöskään taloudellisesti järkevää, esitteessä sanotaan.

Puoluepolitiikka on eduskunnan toiminnan ydintä. Ravintolat ja niissä tapahtuva tapahtumien mainostaminen on kuitenkin haluttu pitää puolueiden välisten vääntöjen ulkopuolella.

– Vahinko on tapahtunut. Mitä se merkitsee, no se merkitsee sitä, että vastaisesti toimitaan toisin. Vähän hienotunteisemmin ja konsensuksen hengessä, Rauhio toteaa.

Näin Maria Ohisalo vastaa

Köyhyysryhmän puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoo lukeneensa Rauhion sähköpostipalautteen tiistain tapahtuman jälkeen illalla.

Tätä ennen Ohisalo ei ole nähnyt ohjeistusta siitä, minkälaisia esitteitä eduskuntaravintolan pöytiin saa jakaa.

– Itse ajattelen niin, että jos faktojen esittäminen on kiellettyä tässä talossa, pidän sitä erikoisena. 

– Minusta se ei ole puoluepoliittinen kysymys, että hallitus tekee tiettyjä toimia, joilla on asiantuntijoiden tekemät tietyt arviot. Lapsiperheköyhyys tulee kasvamaan, 17 000 lasta tulee päätymään köyhyysrajan alapuolelle, se on fakta.

Ohisalon myöntää kuitenkin hyväksi kysymykseksi sen, kuuluuko tällainen tiedottaminen eduskunnan ravintolaan.

– Jos Rauhiolla on tästä joku yhtenäinen ohjeistus, hän varmaan laittaa sen tulemaan, Ohisalo toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat