Dosentti: Isovanhemmat voivat vaikuttaa lapsen älykkyyteen

Miten yhteiskunta voisi tukea isovanhemmuutta? 17:30

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut dosentti Antti Tanskanen on tutkinut väitöskirjassaan isovanhempien vaikutusta vanhempien lastenhankintaan. Nyky-yhteiskunnassa isoisien rooli on kasvanut, ja isovanhemmat voivat vaikuttaa positiivisesti sekä lapsenlapsiin että vanhemmuuteen suhtautumiseen. 

Isovanhempien tuella on todennäköinen vaikutus siihen, hankkiiko perhe lisää lapsia, sanoo Helsingin yliopiston dosentti Antti Tanskanen

Hän mainitsee myös, että lapset, joiden isovanhemmat osallistuvat, pärjäävät paremmin kehitystä mittaavissa testeissä, heidän koulumenestyksensä on parempi, ja heillä on vähemmän emotionaalisia ja käyttäytymisperäisiä ongelmia.

– Saattaa olla sellainen selkeä yhteys, että isovanhemmilla vaikuttaisi olevan todella myönteinen vaikutus. Mutta täytyy muistaa se, että isovanhempien osallistuminen on hyvä silloin, kun sitä ei ole liikaa.

Tanskanen sanoo, että mikäli isovanhemmat joutuvat osallistumaan jatkuvasti, hyöty saattaa hävitä. Tämä voi liittyä siihen, että jos isovanhemmat joutuvat osallistumaan jatkuvasti, he saattavat väsyä, eivätkä jaksa enää panostaa.

Tanskasen mukaan suuriin ikäluokkiin lukeutuvista isovanhemmista jopa neljä viidesosaa osallistuu lapsenlapsien hoitamiseen, joten osallistuminen nyky-yhteiskunnassa on suurta.

– Ei voi ajatella niin, että isovanhemmat voisivat ottaa vanhempien roolin, mutta he voivat täydentää sitä.

Historiassa isoisien rooli on ollut aika mitätön. Tanskasen mukaan yksi suurimmista muutoksista isovanhemmuudessa on isoisien merkityksen kasvaminen.

– Käytännössä näillä isoisillä saattaa olla lapsenlapsen hyvinvointiin jopa enemmän vaikutusta kuin isoäideillä nyky-yhteiskunnissa.

Isoäitien vaikutus näyttäisi olevan iso silloin, kun lapsenlapset ovat pieniä – vuoden tai muutaman vuoden ikäisiä. Lasten kasvaessa isoisien merkitys alkaisi nousta selkeästi, Tanskanen sanoo.

Onko eläinkunnassa isovanhemmuutta? Millainen oli isovanhempien rooli historiassa? Entä vaikuttavatko uusioperheet vanhemmuuteen ja isovanhemmuuteen? Katso lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat