Donald Trump: Koronavirus on demokraattien uusi huijaus hänen lokaamisekseen – "Suora uhka kaikkien amerikkalaisten terveydelle"

Trumpin mukaan koronavirus on demokraattien"uusi huijaus"– presidentin vaalipuheet kovenevat 3:48
Katso videolta presidentti Trumpin lauantainen puhe Etelä-Carolinassa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on syyttänyt demokraatteja koronaviruksen politisoimisesta, kertovat muun muassa New York Times ja NBC News. Kampanjatilaisuudessaan Etelä-Carolinassa viime yönä Suomen aikaa Trump väitti koronaviruksen olevan demokraattipuolueen "uusi huijaus".

Trumpin mukaan Valkoisen talon koronavirustoimien arvostelemisesta on tullut demokraattipuolueen ainoa puheenaihe. Trump sanoi hallintonsa olevan "täysin valmistautunut" vastaamaan virukseen.

Demokraatit ovat moittineet Trumpin hallintoa muun muassa sekasortoisesta vastauksesta koronavirukseen.

Trumpin hallinto puolestaan on arvostellut mediaa koronauutisonnista. Perjantaina Valkoisen talon kansliapäällikkö Mick Mulvaney sanoi toimittajien uutisoivan runsaasti koronaviruksesta, koska "he uskovat tämän kaatavan presidentin".

–  Siitä tässä on kysymys, Mulvaney sanoi konservatiivien CPAC-konferenssissa Marylandissa.

"Avoin maahanmuuttopolitiikka suora uhka amerikkalaisille"

Presidentti Trump painotti lauantaisessa puheessaan, että demokraattipuolueen ajama maahanmuuttopolitiikka voisi mahdollisesti altistaa yhdysvaltalaisia uudenlaiselle virukselle. 

– Teemme kaikkemme, että virus ja sitä kantavat ihmiset eivät pääse maahamme. Puhuimme sitten viruksesta tai muista kansallisista terveysuhista, demokraattien avoin maahanmuuttopolitiikka on suora uhka kaikkien amerikkalaisten terveydelle, hän totesi The Guardianin mukaan.

Presidenttikautensa aikana Trump on kutsunut huijaukseksi myös kongressin virkasyyteprosessia sekä erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkintaa Venäjän vaalivaikuttamisesta.

Yhdysvalloissa on todettu yhteensä 65 koronavirustapausta, joista suurin osa on Kalifornian osavaltiossa. 

Liian vähän, liian myöhään?

Alkuviikosta Valkoinen talo pyysi kongressilta 2,5 miljardia dollaria uudenlaisen koronaviruksen vastaisiin toimiin. 

Kongressin demokraatit arvostelivat välittömästi presidentti Donald Trumpin hallinnon pyyntöä liian pieneksi ja liian myöhään esitetyksi.

– Toistuvista kongressin ja maailman terveysviranomaisten varoituksista huolimatta Trumpin hallinnolta kului viikkoja näiden varojen pyytämiseen. Ja nyt rahat on vielä tarkoitus ottaa muilta terveydenhuollon tärkeiltä osa-alueilta. Eikä tässäkään vielä kaikki, sillä rahamäärä on aivan liian pieni, jotta se riittäisi tehokkaisiin maanlaajuisiin vastatoimiin, ruoski edustajainhuoneen määrärahakomitean demokraattipuheenjohtaja Nita Lowey.

Juttua täydennetty klo. 10:43. 

Lue myös:

    Uusimmat