Dome Karukoski on joutunut pyytelemään anteeksi suomalaisia käytöstapoja ulkomailla: "En ole epäkohtelias, se on tapani puhua"

1:07
Dome Karukoski kertoo elokuvamaailman raadollisuudesta

Dome Karukoski kertoo MTV Uutisille, että myös amerikkalaisten työkulttuurissa on paljon eroavaisuuksia suomalaiseen tekemiseen. 

Suomalaisohjaaja Dome Karukoski ohjasi C Moressakin alkavan brittiläisen The Beast Must Die -trillerisarjan. Käsikirjoituksen uutuussarjaan on tehnyt Gay Chiappe (The Level, Their Finest). Karukoski on ollut mukana työstöprosessissa puolitoista vuotta.

Huippuohjaaja kertoo MTV Uutisille, että sarjan luo yleensä kaksi eri ohjaajaa. Kyseinen sarja toteutettiin kuitenkin enemmän elokuvamaisesti yhdellä ohjaajalla ja tämä oli Karukoskelle mieluisa tapa, jotta hän saa olla kokonaisvaltaisesti koko prosessissa mukana.

Karukosken oli tarkoitus alunperin asua toukokuun loppuun saakka Isossa-Britanniassa sarjan tiimoilta, koronaviruksen vuoksi hän palasi kotimaahan jo paljon aiemmin ja kuvausten ulkopuolinen työ toteutettiin etänä.

Maiden väliset erot

Karukoskella on rutkasti kokemusta ulkomailla ohjaamisesta, kuten vuonna 2019 ilmestyneessä Tolkien-elokuvassa.

Vaikka ohjaajan työ on kaiketi samalaista joka maailman kolkassa, on maiden välillä kuitenkin eroa. Uutuussarjan tuotantoyhtiö on Yhdysvalloista, sen lähituotanto on puolestaan Isosta-Britanniasta.

– Amerikassa kaikkea kommentoidaan tosi aktiivisesti ja ohjaaja joutuu taistelemaan enemmän tilastaan. Koko ajan on hirveä määrä kommentoimassa ihmisiä jokaista pientä asiaa. Sähköpostikeskusteluissakin on tuplamäärä ihmisiä mukana ja jokaisella on oma mielipiteensä, Karukoski pohtii MTV Uutisille puhelimessa.

Myös tietyt tavat suomalaisissa ihmetyttävät toisinaan muun maalaisia.

– Olen hyvin suorapuheinen, niin kuin meillä suomalaisilla on tapana olla. Amerikkalaiset puolestaan vuoraavat kritiikin kehujen alle. Sanon sen kummemmin kiertelemättä, jos joku on paskaa tai joku asia on hyvä. En ole epäkohtelias, vaan se on tapani puhua.

Karukoski on joutunut vuosien aikana opettamaan kollegoilleen, miksi puhuu niin kuin puhuu.

– Sanon aina tuotantojen alussa kiitos ja anteeksi, hän naurahtaa. 

Kotimaassa vai ulkomailla?

The Beast Must Die -trillerisarja on saanut  hyvät arvostelut tunnetuissa julkaisuissa, kuten The Guardianissa, The Telegraphissa ja Sunday Timesissa.

– Yritän olla aina katsomatta kritiikkiä, mutta tässä tapauksessa tuottaja lähetti tekstiviestin, jossa laittoi kuvia aamun lehdistä, niin pakkohan ne oli lukea.

– Kyllähän se tuntuu hienolta, kun miettii, että kuinka paljon sitä tavaraa oikein tulee ja sitten tämänkaltaiset lehdet nostavat sun sarjan niiden kaikkien joukosta. Suurin pelko tekijänä on se, että se sun teos hautautuu kaiken muun sekaan.

Karukoski pysyy vielä salamyhkäisenä tulevasta työrintamalla.  

– Olisi kiva tehdä taas koti-Suomessa. Tuossa on pari tuollaista mielenkiintoista skandinaavista, suomalaisruotsalaista…Sitten on myös pari jenkkijuttua, jotka vaativat taas sitten muuttamista.

–  Ehkä isoin päätös on siinä, että haluaako taas tehdä täällä kotona. Täällä on kuitenkin hienoa olla täällä Suomessa. Tekemisen taso on noussut paljon ja se, mitä täällä kotimaassa tehdään.

The Beast Must Die -sarja nähdään C More -suoratoistopalvelussa kahden jakson viikkotahdilla 10.6. alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja