Copa America -finaalissa kovaa draamaa – Brasilia 12 vuoden jälkeen mestariksi, Jesus kyynelsilmin ulos kentältä

Huomenta Suomen Tulosruutu 8.7.2019 3:08
Tulosruutu selvitti Copa American loppuottelun tapahtumat.

Brasilia on voittanut jalkapallon Etelä-Amerikan mestaruuden. Kisaisäntä Brasilia kaatoi Copa American loppuottelussa Rio de Janeiron legendaarisella Maracana-stadionilla Perun 3–1.

Ottelun hahmo oli Manchester City -hyökkääjä Gabriel Jesus, joka teki ja syötti Brasilialle maalin ja joutui lopulta ulosajetuksi.

Everton laukoi ottelun avausmaalin vartin kohdalla Jesusin taidokkaasta keskityksestä. Peru tuli tasoihin ensimmäisen puoliajan lopulla, kun pallo vietiin pilkulle Christian Cuevan syötön osuttua Thiago Silvaa käteen. Pilkun ampui sisään Perun suurin tähti Paolo Guerrero. Osuma oli ainoa Brasilian verkkoon tehty maali koko turnauksessa.

Brasilia pääsi kuitenkin tauolle johtoasemassa, sillä Jesus iski 2–1-maalin vielä lisäajan kolmannella minuutilla. Jesus laukoi pallon maaliin Arthurin syötettyä hänelle hyvään vetopaikkaan Perun puolustajien haparoidessa.

Toisella puoliajalla Brasilia jäi vajaamiehiseksi, kun Jesus otti toisen keltaisen korttinsa myöhästyneestä taklauksesta Cuevaa kohtaan 20 minuuttia ennen ottelun loppua. Jesus poistui kentältä kyynelehtien ja protestoiden.

Kymmenmiehinen Brasilia kuitenkin piti kiinni johtoasemastaan, sillä Perun paine isäntiä kohtaan jäi satunnaiseksi. Lopullisesti ottelu ratkesi muutamaa minuuttia ennen loppua, kun Perun Carlos Zambranon katsottiin rikkoneen Evertonia rangaistusalueella ja vaihtomies Richarlison laukoi Brasilialle vihelletyn pilkun sisään.

Ensimmäinen mestaruus 12 vuoteen

Titen valmentama Brasilia lähti turnaukseen mestarisuosikkina, vaikka sen suurin tähti Neymar olikin loukkaantumisen takia sivussa. Brasilia eteni finaaliin kaatamalla puolivälierissä Paraguayn pilkuilla ja välierissä verivihollisensa Argentiinan.

–  Tämä on hyvin erityistä, koska me rakensimme jotakin yhdessä, sanoi Brasilian kapteeni Dani Alves finaalin jälkeen uutistoimisto AFP:n mukaan.

Copa American voitto on Brasilialle kaikkiaan yhdeksäs ja ensimmäinen sitten vuoden 2007. Mestaruuksien määrässä kaukana edellä ovat yhä Uruguay 15 ja Argentiina 14 mestaruudella.

Brasilialle mestaruus tuo pientä lievitystä vuoden 2014 MM-kotikisojen pettymykseen. Tuolloin kotiyleisön kovat odotukset menivät murskaksi, kun Saksa jyräsi isännät välierässä 7–1.

Tietynlaisen revanssin Brasilia sai jo vuonna 2016, kun se kaatoi Saksan Rion olympiakisojen finaalissa.

Finaalinäyttämö Maracana ei kuitenkaan aina ole ollut kisaisännille onnekas paikka. Juuri Maracanalla Brasilia koki kuuluisan tappion Uruguaylle vuoden 1950 maailmanmestaruuden ratkaisseessa ottelussa.

Peru oli turnauksen yllättäjä

Perulle pelkkä finaaliin pääseminen oli kova saavutus, sillä joukkue ei ollut pelannut Copa American finaalissa sitten vuoden 1975, jolloin se voitti toisen Etelä-Amerikan mestaruutensa.

Viime vuosina Perun maajoukkue on ollut nosteessa, ja se esimerkiksi pelasi viime vuonna MM-turnauksessa ensi kertaa 36 vuoteen.

Turnaus alkoi Perun osalta vaisusti, sillä se oli alkulohkossaan kolmas ja kärsi Brasilialle 0–5-murskatappion. Puolivälierissä Peru kuitenkin pudotti Uruguayn pilkuilla ja välierissä se yllätti hallitsevan mestarin Chilen.

Ennen finaalia Perun päävalmentaja Ricardo Gareca oli sanonut, että Perun on estettävä Brasiliaa hallitsemasta palloa täysin, mutta pallonhallinta oli silti vahvasti isäntien puolella.

–  Tämä oli ottelu, jossa he käyttivät virheemme hyväkseen ja käänsivät ne kaikki maaleiksi, Perun Edison Flores totesi.